5 tengerparti úticél, ahol a strandolás mellett kultúrtörténeti kincsekben gyönyörködhetünk

Fotókon a vitorlázórepülés100 éve a Hármashatár-hegyen
2024-06-22
Jelentősebb árcsökkenés volt a tojás, a sertés, a csirke árakban
2024-06-23
Show all

5 tengerparti úticél, ahol a strandolás mellett kultúrtörténeti kincsekben gyönyörködhetünk

A Földközi-tenger partvidékén a homokos strandok mellett számos kultúrtörténeti kincs lapul, mely mágnesként vonzza a turistákat Európa napfényes övezetébe.

A romantikus Amalfi-part

A mediterrán vidék és egyben egész Olaszország egyik legszebb és legnépszerűbb tengerparti úticélja az Amalfi-part. A meredek sziklákkal kisért partok mentén számos gyönyörű strand található. A Nápolytól délre elnyújtózó vidék festői városkáit többfelé citrom- és olajfákkal tarkított teraszos szántóföldek veszik körül. A part közelében található Ravello és Amalfi városok pompás művészettörténeti látnivalókkal büszkélkedhetnek.

A romantikus Amalfi-part

A 9. században épült Amalfi katedrális a normann és arab hatásokat ötvözi, falait csodálatos freskók és mozaikok díszítik. Az Amalfi katedrális, más néven Sant’Andrea székesegyházat Szent András apostol tiszteletére emelték, akinek az ereklyéit a templomban ma is őrzik. Az épület stílusjegyei a román, bizánci és barokk hatásokat ötvözik. A katedrális kriptája és a Chiostro del Paradiso (Paradicsom-kolostor) különösen figyelemre méltó látnivalók.

A ravello-i Villa Rufolo egy 13. századi épületegyüttes gyönyörű kertekkel és lenyűgöző panorámával. A hely számos híres művészt és zeneszerzőt, köztük Richard Wagnert is megihletett, a híres zeneszerző itt talált inspirációt Parsifal című operájához.  Ravello egyik legnevezetesebb látványossága a 13. században épült a Rufolo család rezidenciájaként. A villa arab-normann építészeti stílusa és történelmi atmoszférája különleges élményt nyújt. Az Amalfi-part fölé magasodó villa gyönyörű kertjeiről és teraszairól az egész partvidék megcsodálható. Minden évben itt rendezik meg a híres Ravellói Zenei Fesztivált is.

A „Vad Katalónia”

A Costa Brava, vagyis a „Vad Part”, Katalónia észak-keleti részén található, Girona városától a francia határig terjed. Az elbűvölő vidék lenyűgöző sziklás öblökkel, kristálytiszta vízzel és homokos strandokkal várja a látogatókat. A régió gazdag kulturális és művészeti örökséggel rendelkezik, különösen a Salvador Dalíhoz kötődő helyszínek révén.

Dalí Színház-Múzeum, Figueres városában a Dalí Színház-Múzeum a szürrealista művész életének és munkásságának állít emléket, és egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak. Az 1974-ben megnyílt intézmény a világ legnagyobb Dalí-gyűjteményét tartalmazza. Már maga az épület is egy szürrealista műalkotás, amely egy korábbi színház romjaira épült. A múzeumban festmények, szobrok, grafikák és installációk láthatók, melyek Dalí egyedülálló kreativitását tükrözik. A Dalí Színház-Múzeum egyedülálló betekintést nyújt a művész zseniális és excentrikus világába.

Tossa de Mar vára a Costa Brava lenyűgöző középkori emléke, mely a település óvárosában található.

Aki történelmi hangulatra vágyik, annak sem kell messzire menni, hiszen Tossa de Mar vára a Costa Brava lenyűgöző középkori emléke, mely a település óvárosában található. A 12. században épült erődítmény különleges kilátást nyújt a tengerre és a környező tájra. A várromok és falak mellett a látogatók élvezhetik a vár bensőséges hangulatát és történelmi jelentőségét, miközben végig sétálnak az ősi kőutcákon.

A Costa Bravatól mindössze tizenöt percnyi autóútra fekszik Girona városa, melynek katedrálisa – hivatalos nevén a Szent Mária-székesegyház – Katalónia egyik legjelentősebb vallási és építészeti emléke. A város történelmi központjában, a folyó partján magasodik, és gótikus stílusával, lenyűgöző homlokzatával kiemelkedik a környező épületek közül. A pompás templom építése több évszázadon át tartott, és különféle stílusjegyek keverednek a homlokzatán. A legkorábbi részek a 11. századi román stílusban épültek, majd a következő évszázadokban gótikus és barokk elemekkel bővült. Az elbűvölő katedrális a világ legszélesebb gótikus templomhajójával rendelkezik.

A Call Jueu Girona legjelentősebb történelmi és kulturális örökségei közé tartozik.

A keresztény műemlékek mellett az arab és zsidó hatás is tetten érhető a városban. A Call Jueu Girona legjelentősebb történelmi és kulturális örökségei közé tartozik. Ez a középkori zsidó negyed az egyik legjobban megőrzött Európában, szűk utcáival, reneszánsz épületeivel varázsolja el a látogatókat. A negyedben található múzeumok és emlékhelyek bemutatják a zsidó közösség életét és történetét, hozzájárulva Girona gazdag kulturális palettájához.

A francia Riviéra

A Côte d’Azur Európa egyik legexkluzívabb és legszebb tengerparti úti célja. A homokos strandok, elegáns városok és gyönyörű táj mellett a régió számos művészeti látnivalót is kínál. Nizza városa a mesés vidék egyik legismertebb helyszíne, ahol a történelem és a modernség keveredik. A Promenade des Anglais nevű sétány mentén sétálva gyönyörködhetünk a lenyűgöző tengeri kilátásban és az elegáns épületekben.

A Nizzában épült Musée Matisse egy 17. századi genovai villában kapott helyet, és lenyűgöző gyűjteményt mutat be a világhírű művész festményeiből, rajzaiból, szobraiból és személyes tárgyaiból. Matisse hosszú éveket töltött Nizzában, és itt készítette legismertebb műveit. A múzeum különösen híres a “Jazz” sorozatáról és a késői papírkivágásos jellegű munkáiról. A gyönyörű környezet és a gazdag gyűjtemény révén a Musée Matisse egyedülálló betekintést nyújt a 20. század egyik legnagyobb művészének világába.

Az Antibes városától keletre fekvő St. Tropez elegáns és festői halászfalu, amely világszerte ismert üdülőhely és hajós központ. A híres Pampelonne Beach hosszú homokos partja és a hajók, luxusjachtok látványa emlékezetes élményt nyújt. Antibesben a Grimaldi kastélyt a 14. században építették, és egykor a Grimaldi család rezidenciája volt. 1946-ban Pablo Picasso itt dolgozott, és számos művet alkotott. A múzeumban Picasso festményei, rajzai és kerámiái láthatók, amelyek a művész antibes-i időszakát tükrözik. A gyönyörű tengerparti elhelyezkedés és a gazdag művészeti gyűjtemény miatt a Château Grimaldi kihagyhatatlan látványosság a hangulatos városban.

Az Adria gyöngyszeme

A horvátországi Dubrovnik egy varázslatos tengerparti város, amely a történelmi belvárosával és a környező strandokkal vonzza a látogatókat. Gazdag történelmi és kulturális öröksége miatt az UNESCO Világörökség részeként is jegyzik. Horvátország legdélibb városa egészen 1526-ig a magyar korona tulajdona volt.

A horvátországi Dubrovnik

A város középkori falai lenyűgözően szép állapotban megmaradtak az idők során. A rusztikus falak 2 kilométer hosszan húzódnak, helyenként 20-25 méterre magasodnak, és fantasztikus panorámát nyújtanak a kristálytiszta Adriai-tengerre és az óvárosra.

Az óvárost szűk kőutcák, barokk és reneszánsz stílusú épületek, középkori szépségek teszik igazán egyedivé. A Placa, vagy más néven Stradun, az óváros főutcája, melynek mindkét oldalán impozáns paloták, kávézók és éttermek sorakoznak. A Rector’s Palace (Rektori Palota) a középkori városi adminisztráció székhelye volt, ma múzeumként működik.

A nem mindennapi látnivalók közé tartozik a Lovrijenac erőd, mely lenyűgöző panorámát nyújt a városra és a tengerre. A középkori erődítmény ma színházi előadások és kulturális események helyszíne, így turisták és helyiek egyaránt felkeresik.

A város temérdek patinás épülettel dicsekedhet, sőt, itt található a Trsteno Arborétum, a világ legrégibb növénykertje. Az arborétumot az 1400-as években kezdték kialakítani a Gučetić család vezetésével, akik Dubrovnik környékének előkelő famíliái közé tartoztak. Az idők során a kert számos botanikai ritkaságot gyűjtött össze, köztük mediterrán fákat és cserjéket, valamint értékes trópusi növényeket.

Hófehér és égszínkék

Ha mediterrán tengerpartra gondolunk, talán sokak számára a görögországi Szantorini szigetének patyolatfehér házacskái körvonalazódnak a kék horizonton. Santorini szigete valóban a festői fehér házairól és kék kupolás templomairól híres, amelyek lenyűgöző kontrasztot alkotnak az Égei-tenger mélykék vizének árnyalatával.

Szantorini szigetének patyolatfehér házacskái

Görögország egyik legismertebb és leggyönyörűbb helyszíne egy vulkanikus eredetű szigetkomplexum, mely az évszázadok során drámai földtörténeti események nyomán alakult ki. A szigetek egy szupervulkán hajdani tevékenységének köszönhetik mai formájukat, melynek legjelentősebb kitörése körülbelül 3600 évvel ezelőtt történt.

A kitörés során a vulkán központi része összeomlott, létrehozva egy hatalmas krátert, amelyet ma a szigetek körül láthatunk. A hajdani tűzhányó maradványába – az óriási kalderába – ugyanis azonnal bezúdult a tenger.

A Santorini szigetek számos apró szigetcsoportból állnak, melyek közül Thíra (Thira), Thirassia és Aspronisi a legismertebbek. Az egyik legjellegzetesebb látványosság Santorini szigetén Oia (Ia) faluja, mely a sziget északi csücskében helyezkedik el. Oia híres a kanyargós sikátorokban rejlő fehérre meszelt házairól, melyek kék, illetve színes kúp alakú tetői és homlokzatai a tengerre néznek. A sziget másik ikonikus települése Fira, mely a Caldera peremén fekszik.

Santorini szigetének Oia (Ia) faluja, mely a sziget északi csücskében helyezkedik el. Oia híres a kanyargós sikátorokban rejlő fehérre meszelt házairól, melyek kék, illetve színes kúp alakú tetői és homlokzatai a tengerre néznek.

Santorini az évszázadok alatt a vulkáni tevékenység és az azt követő katasztrófák során többször is lepusztult és újjáépült. Az Akrotiri régészeti lelőhely az ókori minószi civilizáció egyik legjelentősebb településének maradványait őrzi. A sziget déli részén fekvő település mintegy 4000 éves és a bronzkor egyik legfontosabb kulturális központja volt. A vulkáni hamu által konzervált freskók, épületmaradványok és mindennapi tárgyak betekintést nyújtanak a hajdan itt élt emberek mindennapjaiba.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.