Az élelmiszerpazarlás megelőzésével, tudatos vásárlással mindenki sokat tehet a bolygóért – mondta az agrárminiszter az élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten a Városligetben.
Nagy István az Agrárminisztérium, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös rendezvényén kiemelte: a világnap jelentőségét jól mutatja, hogy az előrejelzések szerint a föld népessége 25 százalékkal növekedhet, a világ lakosságának élelmiszerigénye 60 százalékkal emelkedhet az évszázad közepére.
A világnap
felhívás arra, hogy közösen tegyünk azért, hogy hosszú távon senki ne rekesztődjön ki az élelmiszerhez való hozzáférésből” – fogalmazott. Erre utal a világnap idei mottója is: „élelemhez való jog a jobb életért és jobb jövőért
– idézte a miniszter.
Világszerte egyre nagyobb figyelmet kap az éhezés elleni küzdelem, a fenntartható mezőgazdaság és a társadalmi igazságosság – emelte ki. A kihívás az, hogy miként lehet biztosítani a termelésben fenntartható módon, az elosztásban pedig igazságosan élelmet minden ember számára.
A népesség növekedésével, és az éghajlat változásával egyre fontosabb az innovatív és fenntartható megoldások megtalálása – hangsúlyozta, hozzátéve: az élelmezési rendszer jövője csak a fenntartható módszerek alkalmazásával lehet biztosított.
Kitért arra, hogy a magyar EU-elnökség keretében Magyarország is kiemelkedő szerepet vállal az élelmiszerpazarlás csökkentésére vonatkozó uniós szabályok formálásában. Nagy István emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerpazarlás 30 százalékos csökkentését tűzték ki célul a kiskereskedelemben, az éttermekben, a háztartásokban együttesen, és 10 százalékos csökkentési célt a feldolgozási és gyártási szektorban.
Az eddigi eredményekről szólva elmondta, hogy Magyarország több mint negyedével tudta csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-ban elindított „Maradék nélkül” programjának a segítségével.
Évente hozzávetőleg 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a teljes hazai élelmiszerláncban. Közölte, hogy a felmérések szerint 2016-2022 között a teljes háztartási élelmiszer-hulladék mennyisége 12,1 százalékkal csökkent, míg a valós pazarlást jelentő kategórián belül 27,6 százalékkal.
Hozzátette, hogy a sikerre számos európai ország felfigyelt, és az Európai Bizottság jó gyakorlatként ajánlja a magyar programot. A csökkenés ellenére még mintegy 230 ezer tonna élelmiszert pazarolunk el évente – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ennyi étellel 430 ezer ember tudna jóllakni egy éven át, és a pazarlás egy főre vetítve 40 ezer forintos veszteséget jelent évente.
Kitért arra is, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentésében jelentős szerepe van a fogyasztói edukációnak. Fel kell hívni az emberek figyelmét az élelmiszerek helyes tárolására, a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő közötti különbségre, a maradékok felhasználásának lehetőségeiremondta. Hozzátette, hogy a Maradék nélkül program ebben is segít; a honlapjukon tárolási kisokos, fagyasztási segédlet és „maradékmentő receptek” is szerepelnek.
Budapest, 2024. október 16. Viorel Gutu, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese és regionális képviselője beszédet mond az élelmezési világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Városliget Caféban 2024. október 16-án. MTI/Lakatos Péter
Viorel Gutu, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese és regionális képviselője arról beszélt, hogy a világnapot Magyarország kezdeményezésére hozták létre 1979-ben, megemlékezve a FAO 1945-ös alapításáról, hogy ráirányítsa a figyelmet az éhezésre. Hozzátette: 1981 óta évente több mint 150 országban emlékeznek meg a világnapról.
Az idei év fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az egészségesebb étrendre, és a fenntartható élelmiszertermelésre. Jelenleg több mint 2,8 milliárd ember nem tud hozzájutni az egészséges, tápláló élelmiszerhez, bár nem éhezik – mondta. Az éhezést súlyosbítják az időjárási katasztrófák és háborús konfliktusok. Az élelmiszerbiztonság az alapja az élelemhez való jognak – fejtette ki. Úgy vélte, hogy a fenntarthatóbb élelmezési rendszerek kialakításában az innovációnak, digitalizációnak is fontos szerepe van.
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke közölte: mintegy évi 15 milliárd forint értékű, 10 millió kilogramm élelmiszert tudnak megmenteni a megsemmisítéstől, hogy eljuttassák a rászorulóknak.
Ismertette, hogy a FAO és az Élelmiszerbank idén már 19. alkalommal indította útjára az élelmezési világnapi adománykonvojt a belvárosban. Az idei, szerdai programra 200 méter hosszú járműkonvoj érkezett, a 19 kamionból álló kocsisor 30 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállít.
A 45 millió forint értékű szállítmányból a következő napokban 9 ezer élelmiszercsomag készül rászorulók számára. A konvoj szállítmányai a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnercégeitől érkeztek.