80 médium indított pert a Facebook és az Instagram tulaja ellen

Német nagykövet: “beszélni kellene egymással, mert nem alakul jól a dialógus”
2023-12-04
Története legerősebb aukciójára készül Virág Judit
2023-12-04
Show all

80 médium indított pert a Facebook és az Instagram tulaja ellen

Tisztességtelen verseny miatt indított pert a Meta technológiai nagyvállalat ellen a több mint nyolcvan spanyol sajtóorgánumot tömörítő AMI médiaszövetség.

A szervezet weboldalán megjelent közlemény szerint a Meta 2018. május 25. és 2023. július 31. között “szisztematikusan és tömegesen” megszegte az európai adatvédelmi törvény előírásait, amikor figyelmen kívül hagyta, hogy a hirdetési profilok megalkotásához az állampolgároknak hozzá kell járulniuk adataik felhasználásához – írja az MTI.

Az AMI hangsúlyozta: a személyes adatok engedély nélküli felhasználása lehetővé tehette a Facebook és az Instagram anyavállalata számára “a jogosulatlanul szerzett versenyelőnyt” a piaci hirdetési felületek értékesítése során.

José Joly, a szövetség elnöke szerint a Meta gyakorlatához hasonló magatartás veszélyezteti a hírmédia túlélését, amely “alapvető fontosságú egy ország demokratikus minősége szempontjából”.

Az AMI felszólította a köz- és privátszféra hirdetőit, hogy reklámkampányaikat bízzák “biztonságos, megbízható és felelősségteljes, a polgárok jogait tiszteletben tartó médiumokra, amelyek elkötelezettek Spanyolország demokratikus minőségének előmozdítása mellett”.

Az AMI keresetében 550 millió eurós (208 milliárd forint) kártérítési igényt fogalmazott meg a Metával szemben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.