Budapesten is kezdetét vette hivatalosan a mexikói halottak napjához (Día de Muertos) kötődő eseménysorozat. Személyesen a mexikói nagykövetasszony, Rosario Asela Molinero avatta fel az ünnep szimbólumának számító ofrendát a belvárosi TODO Mexican Kitchen étteremben. Az ofrenda, vagyis emlékoltár idén két ikonikus művész, Frida Kahlo és Diego Rivera emléke előtt is tiszteleg.
November 1-2. között tartják Mexikó egyik leglátványosabb és leghíresebb ősi ünnepét a Día de Muertost.
A mexikói halottak napját sokan összekeverik a Halloweennel, pedig az UNESCO szellemi kulturális világörökség részét képező ünnep más gyökerekből táplálkozik, hagyománya ezer évre nyúlik vissza.
Már az aztékok is úgy gondolták, hogy évente egyszer kinyílik a kapu az élők és holtak között.
A kereszténység érkezésével az ünnep lassan átalakult, ám megtartotta néhány ősi jellegét.
A mexikóiak úgy emlékeznek a halottaikra, hogy közben tudnak nevetni a természet körforgásán és örülnek az életnek – amíg tart. Az ofrenda, vagyis kis emlékoltár az ünnep szimbóluma, amelyet minden mexikói család felállít, gyakran ételeket, italokat, virágokat és szeretteik fényképét helyezik el rajta.
Idén Mexikó nagykövetasszonya, Rosario Asela Molinero a TODO mexikói étteremben állította fel a hagyományos ofrendát – amely két világhírű mexikói művésznek, a Frida Kahlo – Diego Rivera házaspárnak állít emléket -, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette az ünnepségsorozat Magyarországon.
A mexikói Halottak Napja mélyen gyökerezik a mexikói kultúrában. Ez az ünnep arra emlékeztet minket, hogy gondoljunk azokra, akik már elmentek, de akiket szívünkben mindig megőrzünk
mondta Rosario Asela Molinero, Mexikó nagykövete.
Ebben az időszakban a családok összegyűlnek, hogy megemlékezzenek róluk, és tiszteletüket tegyék kedvenc tárgyaikkal, ételeikkel és egyéb emlékeikkel. Örömmel tapasztaljuk, hogy Magyarországon is nő az érdeklődés ezen különleges ünnep iránt. A TODO-ban nagy örömmel állítottuk fel Frida és Diego oltárát, amelyen fényképeik, kedvenc agyagfiguráik, ételeik, személyes tárgyaik, valamint szenvedélyeik – mint a tequila és a cigaretta – szerepelnek
tette hozzá a nagykövet.
Rosario Asela Molinero kiemelte: az oltáron megtalálhatók a hagyományos szimbólumok is, például gyertyák, amelyek a lelkeket vezetik az élők világába, só a tisztulás jelképeként, valamint víz, hogy csillapítsa a szomjukat. Emellett az oltáron nem hiányozhatnak a cempasúchil virágok (amelyek az elhunyt lelkeket vezetik), a halottak kalácsa/kenyere (a közösség és az eucharistia szimbóluma), a kopál (amely megtisztítja az oltárt), valamint a cukorkoponyák (amelyek a halál és annak állandó jelenlétét jelképezik).
A Día de Muertos az ételekről és az italokról is szól, Mexikó szerte megkóstolható például a pan de muerto, a “halottak kenyere”. Ugyancsak a tradíció része a mole negro, amely egy csokoládés, chilis, fűszeres szósz, valamint a pozole – ez egy kukoricapörkölt chilivel, lime-mal és hússal.
„A TODO Mexican Kitchen most is a mexikói otthonokban és utcán élő konyhai világot hozza el étterembe, Anejitos menünk ebben a pár napban a Día de Muertos gasztronómiai hagyománya köré szerveződik” – emelte ki Keve Márton, a TODO kreatív séfje.



