Már napi egy diétás vagy cukros üdítő is káros

Egy új tanulmány szerint még a mérsékelt mennyiségű mesterséges édesítőszeres vagy cukros üdítők is összefüggésbe hozhatók a májbetegségek kockázatának növekedésével – írja az USA Today.

A napi mindössze 250 ml, azaz kevesebb, mint egy dobozos cukros ital elfogyasztása 50%-kal növeli a metabolikus diszfunkcióval összefüggő zsírmájbetegség (MASLD) kockázatát, míg ugyanennyi diétás szénsavas ital 60%-kal növelheti a kockázatot – derül ki egy új kutatásból, amelyet a 2025-ös United European Gastroenterology Week konferencián mutattak be Berlinben.

A MASLD, korábban nem alkoholos zsírmájbetegség néven ismert, olyan állapot, amelyben zsír halmozódik fel a májban, és a májbetegségek leggyakoribb formája világszerte. A károsodás súlyos májhegesedéshez vagy cirrózishoz vezethet, hasonlóan a súlyos alkoholhasználat hatásaihoz.

Tanulmányunk azt mutatja, hogy (az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes italok) valójában összefüggésbe hozhatók a MASLD magasabb kockázatával, már mérsékelt fogyasztás esetén is, például napi egy doboz fogyasztása esetén

állítja a tanulmány vezető szerzője, Lihe Liu, a Szucsoui Egyetem Első Kapcsolt Kórházának gasztroenterológiai tanszékén végzős hallgatója

A szénsavas italok egészségügyi kockázatait már régóta tudjuk. Kedvenc italainkban található pezsgő buborékokat a szén-dioxid gáz okozza – ez egy kémiai vegyület, amely a szénsavas italokban található számos más összetevővel együtt nagyobb hatással van a gyomorra, mint sokan gondolnák. A hozzáadott cukrok, mint például a nádcukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, szintén negatív hatással lehetnek az egészségre.

A szervezet hasonlóan dolgozza fel őket, de a fruktóz elsősorban a májban metabolizálódik. Túlzott fogyasztás esetén, különösen cukros italokból és más koncentrált forrásokból, a fruktóz elősegítheti a zsír felhalmozódását a májban, ami a nem alkoholos zsírmáj betegség egyik fő oka

nyilatkozta korábban a USA TODAY-nak Dr. Wesley McWhorter, a Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szóvivője.

A diétás termékek azt a benyomást kelthetik, hogy elkerüljük a káros összetevőket. A tudomány azonban másképp vélekedik.

A cukorral édesített italokat már régóta vizsgálják, de diétás alternatíváik gyakran egészségesebb választásnak számítanak. Mindkettőt azonban széles körben fogyasztják, és hatásaik a máj egészségére még nem teljesen tisztázottak

nyilatkozta Liu.

A legjobb ha vizet iszunk,ha szomjazunk és csak nagyon mértékkel fogysztunk cukros vagy diétás üdítőket.

További hírek