Szardínia szigetén nem véletlenül élnek olyan sokáig

A mai napig Hippokratész alapelveit igyekeznek követni Szardínián, a szigeten, amely a világ öt kék zónájának egyike. Az átlagosnál jóval magasabb életkorukat a szigetlakók a mindennapos testmozgásnak, a mértékletességnek, a friss levegőnek és a megfelelő étrendnek köszönhetik. Portálunk ez utóbbinak járt utána: a helyszínen kóstoltuk meg a szárd finomságokat, amelyek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is.

Piac Szardínián

Az ételed legyen az orvosságod – tanácsolta Hippokratész „Az ember természetéről” című művében, s az alapelv igazságát a Szardínián élő emberek saját életmódjukkal tanúsítják. Szardínia egyike a világ azon öt területének, ahol a legtovább élnek az emberek. Az Olaszországhoz tartozó szigeten arányaiban tízszer annyi a 100 éves vagy idősebb ember, mint az USA-ban. (A másik 4 kék zóna: a görög Ikária sziget, a japán Okinawa-szigetcsoport, a kaliforniai Loma Linda és a Costa Rica-i Nicoya.) Az átlagosnál sokkal magasabb életkort a kutatások– a stresszmentes életmódon, az összetartó családokon és a mindennapi mozgáson kívül – a mértékletes étel- és italfogyasztásra, valamint a növényi étrendre vezetik vissza. Miután a nyári szezonban Budapestről kétnaponta indulnak közvetlen járatok Szardíniára (Algheróba a Wizzair, míg Cagliariba a Ryanair repül), a szárd konyha titkait a helyszínen tudtuk felfedezni. A repülőút mindössze 1 óra 40 perc, így a gasztronómia szerelmesei akár egy hétvégére is kiruccanhatnak, hogy megismerkedjenek a legősibb fogásokkal.

A szárd gazdaság a mezőgazdaságra, ezen belül is elsősorban a szabad legeltetésű állattenyésztésre és a növénytermesztésre épül. A sziget élelmiszeripara hosszú évtizedek óta nemzetközi szinten is elismert. A szigetlakók a mai napig megőrizték az ősi étkezési szokásokat és a tipikus konyhát. Megyénként tapasztalható eltérés a gasztronómiai szokásokban, ám vannak olyan ételek és italok, amelyek az egész szigetre jellemzőek, nézzük, melyek ezek.

Kenyér helyett száraz búzalap

Szardíniai kirándulásunk alatt mindegyik étteremben és bárban a híres szárd kenyérrel, a carasau-val kínáltak minket. Ez egy száraz, vékony, búzalisztből készült lap, amelyet a pásztorok sokáig tudtak tárolni. Ezzel a törékeny lappal készül a pane frattau, vagyis paradicsomszósz birkasajttal, hússal vagy anélkül, tetején tükörtojással. Az élesztő nélküli lapkenyeret több helyen olivaolajjal locsolják meg, és úgy kínálják a turistáknak. A helyi kisboltokban legalább háromféle búzalapot lehet kapni, noha külső szemmel ugyanolyannak tűnik mindegyik. Az elegánsabb helyeken a száraz lapkenyér mellé „sima” fehérlisztből készült, ropogós kenyeret is hoznak, gyakori, hogy emellé zöld és fekete olivabogyóval várják a vendéget.

Piac SzardíniánSajtok és szalámik

A hagyományos szárd hidegtál az általunk látogatott valamennyi étterem és trattoria kínálatában szerepelt, sőt: a legtöbbször külön rendelés nélkül, a szervírozott koktél vagy fehérbor mellé hozták ki a hidegtálat, még a strandon is. A hidegtálon a szárd kenyér mellett rendszerint vastagabbra vágott szalámi, valamint saját készítésű juh- és kecskesajtok találhatóak. A sajtoknál finom ízre és erős illatra számítsunk, ez utóbbi azonban senkit ne riasszon el a kóstolástól. Szardínia szigetén gyakoriak a birka- és kecskenyájak, a sziget felfedezése közben néha nekünk is lassítanunk kellett az autónkkal, amikor épp az országúton keltek át az állatok. Felsorolhatatlan minőségű és mennyiségű sajt található a piacokon, a sajtokat és a túrókat a pásztorok itt évszázadokig maguk készítették. A sajt kultúrája az édességekre is rányomta a bélyegét: a legismertebb szárd édesség a formagelle, azaz a túrókrémmel vagy sajtkrémmel töltött tészta. Gyakori még a torrone, amely mézzel kikevert és felvert tojásfehérjét jelent mandulával vagy dióval megszórva. (A szárd édességek mellett azért a jól ismert tiramisu és pannacotta is megtalálhatóak az éttermek étlapjain.)

A szalámiknál szintén elképesztő választékkal találkozhatunk: erősebben fűszerezett, malachúsból készült változattól a kecskehúsig mindenfélével találkozhatunk.A vegyes előétel-tálban általában két-háromféle felvágott található. Akik inkább könnyebb ételekre vágynak, azok articsókával, tonhallal, mozzarellával és sok-sok zöldséggel kínált salátatálak közül válogathatnak.

Piac Szardínián

Halételek konyhája

A tengerhez közelítve egyre több a halétel az étlapokon. Sokak szerint a sziget északnyugati részén található Alghero közelében halásszák a languszta legfinomabb fajtáit. A zuppa di pesce, azaz a halleves mindenhol gazdag tartalmú és nagy adag, puha fehérkenyérrel kínálják. A tenger gyümölcseivel készült tésztaételek mindig az első fogások között szerepelnek, ezek közül a leggyakoribb a kagylós spagetti, ezt minden étterem étlapján ott találtuk. A risotto alla pescatora, vagyis a rizs halász módra szintén népszerű étel, ahogyan a fokhagymás szószban tálalt halszeletek is. A legfinomabb halas fogásokat a sziget déli részén található Villasimiusban ettük, az Il Miraggio étteremben. A helyünkért megküzdöttünk, ugyanis ide 4-6 nappal előre kell foglalni asztalt már előszezonban is. A tengerparti vendéglátóhely népszerűsége azonban jogos, valamennyi fogásuk és a kiszolgálás is hibátlan volt.

Piac Szardínián

Friss borok mértékkel

Már 1500 évvel a Római Birodalom előtt ismert volt a szőlőtermesztés Szardínián. A szárdok naponta isznak bort, elsősorban száraz fehérbort, amelyek mértékkel fogyasztanak. A leghíresebb boruk a Terra bianca, amely egy friss fehérbor, és amelyet rendszerint halételek mellé fogyasztanak. Az Aragosta egy könnyű rosébor, amelyet a vöröshúsokhoz is szívesen isznak. A szigeten elsősorban az egy-kétéves borokat isszák előszeretettel, de a novello, azaz az éppen lefejt új bor is igen népszerű. Mi minden étteremben a ház borát kértük, minden esetben a felszolgálóra bízva magunkat, és egyszer sem csalódtunk.

Michlen csillag a pásztorételek mellett

Szardínián jelenleg 6 étterem rendelkezik Michlen csillaggal, mindegyik étterem egy-egy csillagot birtokol. Találhatunk Michlen-csillagos helyet az elegáns Costa Smeraldán, de a déli tengerparton is. Mi például a Cagliari mellett található, álomszép tengerparti öbölben megbúvó Falkensteiner hotel felfedezésekor bukkantunk Michlen-csillaggal rendelkező séfre: az itteni luxuséttermet a hotel saját vendégein kívül külsősök is látogathatják.

További hírek