A leghíresebb orosz csaló, aki 1900-ban született és 2000-ben halt meg

Mindenféle program a hétvégére
2024-02-02
Fotókon, ahogy a szocializmusban a hegyekben nyaraltunk
2024-02-03
Show all

A leghíresebb orosz csaló, aki 1900-ban született és 2000-ben halt meg

Ravasz Vánka, a folyamatosan a börtön és az újabb szélhámosságok között ingázó híres orosz csaló 100 évig élt. Hivatalos nevet az esetében nem érdemes írni, nem is lenne könnyű, annyiszor változtatta meg azt, mindenesetre Ravasz Vánka sokszor nem is csak a megélhetésért, hanem a szórakozás kedvéért (vacsorák, fürdők, színház, szanatóriumok), de még a megbecsültségért is bűnőzött. 

Ivan Petrov, vagy ismertebb nevén Ravasz Vánka (angolos-oroszos elnevezéssel Vanka Khitry) nem akármilyen életet élt, nem véletlenül maradtak fenn róla mindenféle ország sajtójában anekdoták. A Russia Beyond The Headlines angol nyelvű portál  nemrég egy hosszabb cikket is szentelt a különleges figurának, aki életében 93 évnyi börtönbüntetést kapott, de 9 alkalommal még a börtönből is megszökött.

Általában rosszul lett, elájult és a kórházból már könnyebben kislisszolt.

Fénykorában nem volt internet, fényképes archívum is kevésbé, némi hamisítással, vagy idegen dokumentumokkal ügyesen mozgott a nagy Szovjetunióban. Végül utolsó éveiben már bűntelenül, ráadásul szabadon élt és még a 100-ik születésnapját is megélhette.

A Szovjetunió Hőse

Kezdjük egy meglepő hobbijával! A Szovjetunió Hőse (oroszul: Герой Советского Союза) a legnagyobb állami kitüntetés volt a hajdani Szovjetunióban.

Ravasz Vánka többször is lopott ilyet. Kinézett egy neves hőst, elsősorban Szocsi szanatóriumaiban, ahová maga is beköltözött, aztán vagy magát a kitüntetést, vagy annak másolatát elcsente, de még olyat is csinált, hogy másolatot tett a vitrinbe az eredeti helyet, hátha a kitüntetett nem veszi észre, hogy meglovasították az elismerést.

Miért tette mindezt? Igazodott a korhoz.

A kommunista Szovjetunióban is volt elit, de ők nem gazdag üzletemberek voltak, hanem magas rangú tisztviselők, egykori hősök. Márpedig az ő értékeiket a csaló nem értékesítette, inkább viselte, ezzel keltett bizalmat a menő orosz fürdővárosokban, vagy állami hivatalokban, majd újabb és újabb szélhámosságokat követett el.

De mint egyszer elmondta, nem is kellett mindig csalni a kitüntetésekkel, Vánka egyszerűen szerette, ha megbecsülik, ha nem a megalázottakhoz, hanem a tiszteltekhez tartozhatott.

Állandó menekülés

A tolvajt és csalót több évtizedes bűnözői pályafutása során, amikor rendre lopott, pénzeket csalt ki, hivatalokat tévesztett meg, 13 alkalommal állították bíróság elé, és összesen 93 évre ítélték.

Ennek ellenére, amikor kint volt, mindig nagy luxusban élt.

Volt, hogy magas rangú állami tisztviselők utaltak ki neki lakást Moszkva központjában, ha pedig csak tehette, a legjobb fürdőhelyeken élt nagyvilági életet. Kedvenc városa az említett Szocsi volt, de követett el bűncselekményeket a Fekete-tenger melletti további üdülőhelyeken, Jaltában, Batumiban is.

A lebukás

A hetvenes években aztán pont a már említett ellopott kitüntetéseivel lebukott, és Moszkvában őrizetbe vették. A bűnözők először csodálkoztak, hogy milyen idős elkövetőt találtak, de hamar beazonosították, Ivan Petrovot, vagyis Ravasz Vánkát, a legendás bűnözőt.

A házában megtalálták egy KGB ezredes és a Legfelsőbb Tanács helyettesének az iratait is, ügyvédi okleveleket és egy katonai igazolványt, számtalan részben ellopott, részben hamisított papírt.

A kor már erősebben dokumentált kihallgatásai során feltárult Vánka egész élete.

Kiderült, hogy 1900-ban született Pasinkovóban, egy apró faluban Oroszország közepén.

Családja nagyon szegény volt, ő pedig hamar belekóstolt a tiltott gyümölcs ízébe, már 10 évesen is lopott, 16 évesen már volt letartóztatása, de először csak 25 évesen kapott börtönbüntetést.

Utána ez még 12 további alkalommal megtörtént vele, és bár olykor nem is derült ki, hogy miként sikerült neki, de 9 alkalommal szökött meg. Még a híres Szoloveckij különleges rendeltetésű táborból, amely a Gulag egyik legelső kényszermunka-tábora volt, is sikerült megszöknie.

Sikerei

A csaló, mint minden ügyes szélhámos simulékony modorú, elegáns megjelenésű, sok nő és gazdag férfi bizalmát könnyen elnyerő alkat volt.

Rengeteg álnevet használt élete során, sokat utazott, a legjobb szállodákban szállt meg, elitszanatóriumokban töltött időt, sokszor itt ismerte meg áldozatait.

Rendre új neveivel is ismert közéleti figurává változott, a legdrágább éttermekben vacsorázott, és ott volt az elegáns színházi premiereken. Nagyon rafinált volt, szerette az olyan áldozatokat, akikről azt gondolta, hogy nem szaladnak a rendőrségre.

Az üdülővárosokban például élénk fekete kaszinózás zajlott. Ez ugyan teljesen tiltott volt, de természetesen illegálisan azért az orosz elit is játszott. Viszont, ha valaki illegális tevékenységből szerzi a pénzét, az vélhetően nem fog a rendőrséghez sietni, ha megkopasztják, így Ravasz Vánka előszeretettel specializálta magát ilyen célpontokra.

Sokat volt börtönben, de ha éppen szabadon volt, nagy lábon élt. A börtönbüntetések között kétszer meg is házasodott, gyermekei is születtek, akik mélyen hallgattak az apjukról, mert a bűnözői háttér nem segítette volna az egykori Szovjetunióban az érvényesülést. Ám Ravasz Vánka még a saját gyermekét is bajba sodorta.

Talán Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szovjet írók legendás kitalált szálhámosa, Osztap Bender ihlette meg, sokszor úgy tűnt, mintha acsaló ezt az alakot másolta volna le.

Brezsnyev lakása

Egyik fia, Jevgenyij magas állami posztot kapott, az apja pedig mindenféle hamisításba belerángatta, petíciót írtak például Leonyid Brezsnyevnek, a párt akkori főtitkárának.

A csaló Alekszandr Gyenyiszov frontkatonaként mutatkozott be, aki a Nagy Honvédő háború idején Brezsnyevvel együtt harcolt a 18. hadseregben. Nem szerénykedett, a régi ismeretségre hivatkozva moszkvai tartózkodási engedélyt és rögtön egy lakást is kért a fővárosban.

Hamarosan sikerrel is járt, Breznyev komoly embereknek szignózta az ügyet Vánka kétszobás lakást kapott Moszkva központjában. Egy idő után azonban valahogy mégis kiderült a csalás. Vánka, az apa, de Jevgenyij ,a fiú is a vádlottak padján találta magát, a fiú ezt nem is bocsátotta meg soha az apjának.

A harcias fogorvos

Ám a lakásügy után is hamarosan kiszabadult, és Ravasz Vánka aktív bűnügyi története csak 1972 tavaszán ért véget, amikor sikertelenül megpróbált kirabolni egy vásárlót egy moszkvai „áruházban”.

A tolvaj elterelte egy vevő (mint később kiderült egy fogorvos) figyelmét, ellopta a tárcát, de a fogorvos eszmélt és saját maga csípte el a bűnözőt, amikor az megpróbált elvegyülni az utcai tömegben.

A rendőrkapitányságon a bűnözőnél a rendőrök ismét több iratot is találtak, Ravasz Vanka meggyőzte a nyomozókat, hogy Leningrádból jött látogatóba a fővárosba, vannak iratai, csak el kel menni értük. Amíg a rendőrség a tényeket ellenőrizte, Vánka bevetette a kedvenc trükkjét – úgy tett, mintha elájulna, majd megszökött.

De a rendőrség ekkor már túl sokat tudott róla, és ami a legfontosabb, már friss és jó minőségű rendőrségi fénykép is készült a bűnözőről. Hamarosan ismét felismerték, a legendás bűnöző nem is ellenkezett, amikor lefogták. Már nem volt fiatal, és valószínűleg belefáradt az örökös menekülésbe.

Ekkor is kiderült, hogy látványosan használja ki a rendszer furcsaságait és nem szégyenlős, hogyha másnak szeretné kiadni magát. A zsebében ugyanis egy korábbi neves kémelhárító tiszt papírjait találták meg.

Ravasz Vánkét 10 év börtönbüntetésre ítélték. Utolsó büntetésének letöltése után 1982-ben szabadult, és soha többé nem került rács mögé.

A legendás szélhámos 2000-ben, 100 évesen halt meg.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.