Érdemes nézegetni, a Dunát így használtuk régen – Fotók
2024-01-13
A világ élvonalába jutottak a hazai archogenetikai kutatások
2024-01-13
Show all

A legizgalmasabb vonatutak idén

Egyre többen váltják fel a repülőt vonatra, ha utazni akarnak. Egyrészt jóval kevésbé szennyezi a környzetet, de jóval többet látunk a világból is, ha a földön maradunk, mintha a nyomorúságos rövid távú repülőutakat választanánk. Remek új vonatutak indulnak idén is. Érdemes körülnézni.

Számos országban a vasúti utazások száma már meghaladja a 2019-es szintet – ez sokkal gyorsabb fellendülés, mint azt a szakértők előre jelezték – írja a CNN, ahol remek képeket is talál a vonatokról

Olaszország új szuper-luxus vonata

Olaszország új, pompás szuper-deluxe vonata, az “Orient Express – La Dolce Vita” névre hallgat.

A francia Accor szállodacsoport által létrehozott vonat a dizájnt imádó utazókat célozza meg, és a velencei Simplon-Orient-Express hagyományos Belle Epoque stílusát elhagyva az 1960-as évek olasz dekorációját, művészetét és építészetét ünneplő belső tereket, valamint az olyan luxusmotorcsónakok által inspirált külső megjelenést, mint a legendás Riva Aquarama.

A 11 kocsiból álló hiperluxus vonat stílusos “bárkocsit” tartalmaz élőzenével és játékokkal, 12 luxus, faburkolatú kocsit és 18 fluxus lakosztályt, amelyekben franciaágy, kanapé, fotelek és saját fürdőszoba található.
Az utasok ötcsillagos szolgáltatást kapnak, és élvezhetik az olasz gasztronómiát, a regionális és szezonális termékeket és a legjobb borokat.

A vonat hat egy- vagy kétéjszakás útvonallal indul Rómából, személyenként 2000 dollár körüli áron, és később nemzetközi útvonalakkal bővül Párizsba, Isztambulba és a horvátországi Adria-parti Splitbe. Csodálatos élményt ígér annak a 62 szerencsés embernek, aki helyet foglal utakon.

Nagy sebességgel Pompej felé

Évente több mint négymillió ember látogat el a dél-olaszországi Pompeji városába, amelyet Kr. e. 79-ben egy vulkánkitörés pusztított el. A tömegközlekedést használók számára az utazás nem mindig volt a legkönnyebb, hiszen Nápolyban át kellett szállni az országos hálózat vonatairól a rozoga, elavult helyi közlekedésre, a hírhedt Circumvesuviana vonatokra.

De ez 2024-ben megváltozik, mivel a Rómából induló heti közvetlen nagysebességű, mindössze két órás összeköttetéssel. A Trenitalia nemzeti vasúttársaság a 2023-as próbaüzem után kibővítette a kapcsolatot a kiváló Frecciarossa (Vörös Nyíl) nagysebességű vonatokkal.A Rómából nem sokkal reggel 9 óra előtt induló utazás nyolc órát biztosít a látogatóknak Pompeji felfedezésére, és este 9-re már Rómában lehetnek egy késői vacsorára.

Az időmegtakarítás érdekében a vonaton belépőjegyek és információk állnak rendelkezésre, és külön buszok szállítják az utasokat az állomástól a romokig.

80 nap alatt a Föld körül

Négy kontinens, 13 ország és hét luxusvonat 80 napon át – a vasúti utazás szerelmeseinek.

A Railbookers utazási cég egy monumentális új útvonalat állított össze, amely a világ hét legikonikusabb vonatát érinti: a Rocky Mountaineer-t Kanadában, a Belmond Royal Scotsman-t, a velencei Simplon-Orient Express-t, a Golden Eagle Danube Express-t Közép-Európában, a Maharajahs’ Express-t Indiában, a Rovos Rail-t Dél-Afrikában és Délkelet-Ázsia legluxusabb vonatát, a nemrég újjáélesztett Eastern & Oriental Express-t.
“A luxusvasutak iránti kereslet folyamatosan növekszik, és erre válaszul létrehoztuk a végső, bakancslistás utazást” – mondta Frank Marini, a Railbookers vezérigazgatója és elnöke nyilatkozatában.

A teljes 80 napos, 119 599 dolláros személyenkénti áron induló utazást teljesítő utasok augusztus 28-án indulnak Vancouverből, és több mint 20 európai, indiai, dél-afrikai és malajziai városon keresztül jutnak el a végső célállomásig, Szingapúrba. A szállodákat, a poggyászok szállítását, a repülőjegyeket, a legtöbb étkezést és a vonaton kívüli túrákat utazási szakemberek intézik, így Ön szabadon pihenhet és élvezheti a világkörüli utazást.

Eastern&Oriental Expressz Ázsiában

A világ egyik legnagyobb luxusvonatútja négy év szünet után 2024-ben tér vissza a sínekre. A Belmond pompás zöld-arany színű Eastern & Oriental Expressz ismét Malajzia folyamatosan változó tájain halad majd át Szingapúrból Kuala Lumpurba, majd északra, Langkawi és Penang érintésével.

A  vonatot felújították és átalakították, hogy megőrizze az ötcsillagos luxus és a hihetetlen konyha hírnevét. A vonat hátsó részén található ikonikus szabadtéri kilátó erkély és a legendás zongorabár továbbra is az E&O élmény elengedhetetlen része.

Az árak személyenként 3410 dollártól kezdődnek.

Párizs-Berlin

Európa két leglátogatottabb fővárosa között hagyományosan elég gyenge a kapcsolat, az 1990-es évek óta nincs közvetlen vonatközlekedés. Ez azonban most megváltozott az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) által üzemeltetett közvetlen éjszakai vonat bevezetésével.Az ülőhelyek már 33 dollártól, a hálófülkék pedig személyenként 105 dollártól indulnak.

Mivel az éjszakai vonatok iránti kereslet Európában már most meghaladja a kínálatot, több ambiciózus induló vállalkozás is bemutatta terveit izgalmas új útvonalak bevezetésére.

Brüsszel-Prága

Az European Sleeper 2023-ban lépett a sínekre, és 2024 májusában meghosszabbítja a Brüsszel-Berlin vonatot Drezdába és Prágába, így biztosítva a nagy szükségletet jelentő közvetlen kapcsolatot a nyugat- és közép-európai városok között.

A kontinens négy turisztikai fellegvárát összekötő vonat ülő- és fekvőhelyei már most is nagy keresletnek örvendenek, különösen a hátizsákos utazók nyári csúcsidőszakában. A felújított kocsikban hálófülkék, heverőágyak és fekvőhelyek találhatók, amelyek a különböző pénztárcájú utazóknak szólnak, emellett olyan modern funkciókat is kínálnak, mint a töltőpontok és a WiFi.

A European Sleeper brüsszeli csomópontja a brit és francia utazók számára is lehetőséget teremt arra, hogy a belga fővárosban az Eurostar nemzetközi vonatokkal való egyszerű csatlakozás révén könnyebben elérjék a közép-európai városokat.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.