Programok a hétvégére az állatkerttől a csillagvizsgálóig
2024-01-26
Fotókon a hírességek, akik megfordultak a Ferihegyi reptéren
2024-01-27
Show all

A legnépszerűbb macska- és kutyafajták

Leghűségesebb társaink olykor közelebb állnak hozzánk, mint az emberek. Sokan kedves kutyájuk társaságában érzik a legjobban magukat, nem beszélve azokról az idős emberekről, akiknek egyetlen társuk az eb. Egy őszinte tekintet gyakran többet elárul az érzelmekről, mint a legszebb szavak. Ebben a szeretett kutyák és macskák verhetetlenek.

Loncsos puli, fazonra nyírt afgán agár, vagy tömpeorrú francia bulldog egyaránt lehet dédelgetett tagja a családnak.

A gazdi habitusa és ízlése mellett a törzskönyvezett fajták esetében a pénztárca vastagsága is beleszólhat a négylábú társ kiválasztásába. Bár sokan menhelyről választanak kutyák maguknak, akik „tutira” mennek – és megengedhetik maguknak -, inkább tenyésztőktől vásárolnak fajtiszta ebet.

Nem olcsó mulatság törzskönyvezett kutyust vásárolni, néhány tízezer forinttól akár több millióig is felmehet egy-egy ritka, felkapott fajta ára. A törleszkedő cicáknál sincs ez másképpen, külföldön akár egy lakás árát is elkérhetik a ritka négylábúakért.

Hűségesek és bátrak

II. Erzsébet angol királynő fürgelábú corgijai, vagy Mark Zuckerberg Beast névre hallgató pulija világhírű.

Ki ne ismerné Ueno Hideszaburó japán agrárprofesszor akitájának történetét?

Hachiko évekkel gazdája halála után is minden áldott nap kiment elé a vasútállomásra. Türelmesen várta, hogy a professzor hazaérjen. Az ominózus helyen ma egy szobor őrzi a leghűségesebb négylábú emlékét.

Más kutyák hihetetlen bátorságukkal tűnnek ki a tömegből.

Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport német juhászkutyája az évek alatt számos országban emberéleteket mentett. A derék ebet igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól. Miskolcon azóta a legendás négylábú szobrot is kapott.

Tiszta pedigré

Mélyen a zsebbe kell nyúlnunk, ha tiszta vérvonalú kutyát szeretnénk. Egy-egy ismert tenyészetben gyakran többszörösét is elkérik egy kölyöknek, mint a kevésbé ismert tenyésztők.

A kutyák ára jelentősen változhat a fajtától, a tenyésztőtől és a származástól, de más tényezők is befolyásolják a tarifát.

Függ a törzskönyvezéshez szükséges orvosi vizsgálatok és kezelések költségétől, valamint a törzskönyvi nyilvántartásba vétel sincs ingyen. Természetesen ez egyes országokban a kutyák árai nagy szórást mutatnak.

Népszerű „drágaságok”

A tibeti masztiff hatalmas termetű kutya, robusztus megjelenéséről ismert.

Az „óriás medve” kiváló őrző-védő kutya, megfelelően kezelve a család szeretetreméltó, megbízható tagjává válik.

A tibeti masztiff szőrzete vastag, hosszú és sűrű, a vastag „bunda” megfelelő védelmet nyújt a hideg ellen. A szőrzet színe változó lehet, beleértve a fehéret, a feketét, a vöröses árnyalatot, a szürkét vagy a tigriscsíkos mintát. A termetes masztiffok független és önálló személyiségű kutyák. Gyakran ragaszkodnak azokhoz, akiket elfogadnak, de nem minden esetben válnak szociális kutyákká.

A francia bulldog ára is jelentős, különösen, ha ritka színekkel vagy mintázatokkal születik.

Francia bulldog

A kis méretű, Franciaországból származó kutyafajtát gyakran “Frenchie“-ként is emlegetik.

A fajta népszerűsége részben annak köszönhető, hogy ideális társ a városi életstílushoz és könnyen kezelhető. A francia bulldogok hűségesek, barátságosak, és kiválóan alkalmazkodnak a kisebb lakóterekhez.

Jól érzik magukat lakásban, és eszményi társaságot biztosítanak mind egyedül élőknek, mind családoknak. A francia bulldog hímek általában 28-30 centiméter magasak a válluknál, a szukák valamivel kisebbek. A kutyák testtömege 7 és 13 kilogramm között változhat. Ennél a fajtánál fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, mivel előfordulhatnak bizonyos egészségügyi problémák, például légzési nehézségek.

A bárányra emlékeztető Bedlington terrier élénk, nagy mozgásigényű fajta, aki a mai napig megőrizte vadászösztönét.

Bedlington terrier

Az egyedi megjelenésű, más fajtával össze nem téveszthető terriert Angliában tenyésztették ki, kezdetben rágcsálók elleni vadászatra használták.

A fürge terrier feje hosszú és keskeny, szemei nagyok és kifejezők. Az arcukra jellemző az egyedi formájú koponya és az “üveggolyóra emlékeztető szemek. A Bedlington terrier bundája rendszeres fésülést és trimmelést igényel, a kellemes megjelenés és az egészséges állapot fenntartása érdekében

Az azawakh és a löwchen fajták egy-egy apróságáért akár több ezer dollárt is elkérnek a neves külföldi kennelekben. Ezek az árak a kimagasló szülőktől származó legismertebb tenyészetekben jellemzők.

Az azawakh Maliból származik, a logó fülű agárfajta nevét az Azawakh-völgyről kapta. A karakteres megjelenésű fajta a Szahara régióban élő tuareg nomádokhoz kötődik. Európában csupán az 1970-es években jelent meg a középméretű, ritka fajta.

Kissé makacs természete miatt tartása nagyobb tapasztalatot kíván a gazdájától. Az azawakhnak szüksége van a rendszeres mozgásra. Ezek a kutyák eredetileg vadászat céljára lettek tenyésztve, így érthető, miért is élvezik annyira a szabadban való futkározást és a játékot.

A löwchen, a kis oroszlánkutya a világ egyik legritkább kutyafajtája néhány évtizede még az egyik legnépszerűbb öleb volt.

A 19. század végéig közkedvelt házikedvenc volt az arisztokraták körében. Eredetileg társasági kutyának tenyésztették ki. Az angol nyelvterületen little lion dog, franciául petit chien elnevezés korántsem véletlen, az aprócska eb mindössze 20-35 centiméteres, és legfeljebb 5-8 kilót nyom. A löwcheneket jellegzetes fazonra nyírják, küllemükben így „mini oroszlánra” emlékeztetnek.

A gyönyörű (hófehér) szőrzetű, barátságos szamod ára is magas, különösen, ha kiváló genetikai vonalakból származik.

Azawakh kutya

A „mindig mosolygós” fajta Szibériából érkezett, őshazájában még munkakutya volt: rénszarvasok terelésére, és szánhúzásra használták. A hófehér „drágaság” nevezetes ragaszkodó természetéről is, de óriási mozgásigénye miatt ügyelni kell a megfelelő mennyiségű, rendszeres mozgatására és sétakor a strapabíró póráz használatára. A szamojédok híresen hangosak, hajlamosak az ugatásra. Ezt nem árt alaposan átgondolni, mielőtt a vásárlás mellett döntenénk.

A legdrágább cicák

Ahogy az egyes kutyák, úgy a macskafajták ára is jelentősen változik a fajtától, genetikai vonalaktól, és a tenyésztő sikerességétől. A macskák magas ára mögött gyakran áll az adott fajta ritkasága. A tenyésztő hírneve mellett az állatok egészségi állapota sem mellékes szempont. A felelős tenyésztők általában kiváló gondosságot fordítanak az állatok egészségére és jólétére, ami tovább növelheti az árat.

A Maine coon a világ legnagyobb termetű macskája.

A Maine coon a világ legnagyobb termetű macskája.

Az USA-ból származó szelíd óriások testtömege elérheti a 15 kilogrammot, ennek ellenére finom mozgású állatok. A fajta szép megjelenésű és szeretetteljes, rendszerint jól alkalmazkodik a családi élethez. Fontos számára a rendszeres szőrápolás, mivel bundája könnyen összekócolódik, ezért a gazdinak több időt kell a kifésülésére fordítani.

Számos szín- és mintakombinációja létezik, beleértve a tigrismintát, a tarka színeket, az egyszínűeket és a színátmenetes példányokat is. A Maine Coonok híresek barátságos és kiegyensúlyozott személyiségükről. Szeretik a társaságot, jó kapcsolatokat ápolnak más háziállatokkal és gyerekekkel is.

A pétervári szfinx néven is emlegetett Peterbald egy orosz eredetű macskafajta.

Vékony testű, érdekes fejformájú, nagyfülű fajta. Szeret utazni, jó a vérmérséklete. A kopasz vagy rövid szőrű cicák különleges megjelenésük és ritkaságuk miatt magas áron kaphatók.

A Peterbald közepes méretű macska, teste hosszú és vékony, mancsai ovális alakúak.

Intelligens és kíváncsi macska, szeret a középpontban lenni. Barátságos és szeretetteljes, gyakran jól kijön más állatokkal és gyerekekkel is. A fajta közismert tulajdonsága az aktív játékosság és a kreativitás. Mivel a Peterbald macskának vékony a bőre, hajlamos a napfény által okozott égésre. Érdemes naptejjel védeni az állatot.

Az Ashera rendkívül ritka és exkluzív macska.

A vitatott macskafajta kialakítását a Lifestyle Pets nevű amerikai vállalat kezdeményezte. Egy keresztezés révén hozták létre, bevonva a házimacskát, a szervált (Afrika vadmacska) és az ázsiai leopárdmacskát (Bengáli macska) a fajtájába.

Az Ashera bundáját foltok és csíkok tarkítják, ezek az afrikai szerválhoz hasonló megjelenést kölcsönöznek az állatnak. A fajtát hatalmas, sárga vagy zöld színű ovális szemei teszik igazán különlegessé. Az Ashera fajta intelligens, játékos és barátságos. Ezek a macskák ritkasága és a tenyésztési folyamat költségei miatt rendkívül drágák, külföldön akár több tízezer dollárt is fizetnek egy-egy neves tenyésztőtől származó példányért.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.