A levéltárak komoly raktárhiánnyal küzdenek

Tiltakoztak katonai behívásuk ellen Jeruzsálemben az ultraortodox zsidók
2024-07-01
Fizetéstechnológai innovációt jelentett be az Erste Bank és a Mastercard Magyarországon
2024-07-01
Show all

A levéltárak komoly raktárhiánnyal küzdenek

Kolozsvár, 2023. december 6. A tudományos közösség számára eddig ismeretlen, 1470-ben íródott középkori kódex (b3) a kolozsvári Szent Mihály-plébánia levéltárában 2023. december 6-án. A most azonosított kódex Nicolaus de Lyra (Lyrai Miklós) ferences szerzetes (1270-1349 körül) a négy evangéliumhoz fûzött kommentárjait (postilla) tartalmazza Paulus, burgosi érsek (1351-1435 körül) kiegészítéseivel. MTI/Kiss Gábor

A levéltárosokra úgy tekintünk, mint elsődleges forrásra, ha a történelmünket szeretnénk megismerni – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére.

Vincze Máté azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy hétfőn, a vajdasági Zentán köszöntőt mondott a Magyar Levéltárosok Egyesületének idei vándorgyűlésén.

A helyettes államtitkár történelminek nevezte az eseményt, amelyet azzal indokolt, hogy az egyesület vándorgyűlését először rendezik Magyarország határain kívül.

Mivel a rendezvény 150 résztvevője között a magyarországiak és a vajdasági vendéglátókon kívül Szlovákiából, Csehországból és Ukrajnából érkezett szakemberek is vannak, a gyűlés nemzetközi, Kárpát-medencei mértékű konferenciának tekinthető – jegyezte meg.

Vincze Máté kiemelte: nagyon sok értékes, illetve felbecsülhetetlen értékű, máshol meg nem található, magyar vonatkozású levéltári anyag található Magyarország határain kívül, köztük a Vajdaságban, Erdélyben, a Felvidéken, és bízik abban, hogy ezeket az anyagokat együttműködés révén megismerhetik, még jobban kutathatják a magyarországi levéltárosok.

Ugyanígy fordítva is: Magyarország is bocsásson rendelkezésre olyan levéltári anyagokat, amelyek Magyarországon találhatók, és a közös Közép-európai identitásnak, közös történelem fontos részét, szeletét adják – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a közgyűjtemények, azon belül a levéltárak is raktárproblémával küzdenek, újabb és újabb helyekre van szükségük.

A magyar levéltári raktározás modernizáláson megy keresztül, és ez már

nemcsak a raktározást foglalja magában, hanem az állományvédelmet, a dokumentumtisztítást, a savtalanítást, a penésztelenítést, a digitalizálást, vagyis olyan feladatokat is, amelyek alkalmassá teszik az intézményeket az anyagok 21. századi tárolására, feldolgozására – mutatott rá Vincze Máté.

A helyettes államtitkár utalt rá, hogy a közelmúltban átadták a Miskolci Egyetemmel közösen a Borsod Vármegyei Levéltár új raktárát, kutatóhelyszínét.

Reményét fejezte ki, hogy ha enyhül az Ukrajnában zajló háború és az arra adott hibás brüsszeli válaszok miatt kialakult válság, és régóta a fiókban lévő tervek is megvalósulhatnak.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.