A lucerna levének újrafelhasználásáról írt munkával nyerték meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőjét

A világ legősibb ismert háborús emlékművét találhatták meg Szíriában
2021-06-01
Honmentő, honvesztő politikusok a történelemben – Romsics Ignáccal beszélgettünk
2021-06-02
Show all

A lucerna levének újrafelhasználásáról írt munkával nyerték meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőjét

A lucerna barna levének erjesztéséről és környezetbarát újrafelhasználásáról írt munkával nyerték meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjét – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Kiemelték, hogy a győztes – Kovács Emília, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója – továbbjutott a svédországi nemzetközi döntőbe.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj első helyezettjének jutalma 15 ezer dollár (több mint 4 millió forint) és egy kristályszobor, iskolája pedig 5 ezer dollárban (1,5 millió forintban) részesül. A második legjobb pályamű készítője 3 ezer dollár (900 ezer forint) pénzjutalmat és egy kitüntetést kap.

Vizeink és környezetünk védelme korosztálytól függetlenül mindannyiunk közös felelőssége, mégis a jövő generációjának meghatározó szerepe van természeti értékeink megóvásában, a fenntarthatóság biztosításában

idézték a közleményben Szalóki Szilviát, a MEKH elnökhelyettesét, aki zsűritagként vett részt a magyarországi döntőn.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen, amelyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt, Magyarország 2013 óta képviselteti magát. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén. Idén a magyarországi döntőt szombaton rendezték Budapesten, a zsűri öt pályázatot értékelt.

További információk a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi versenyének weboldalán olvashatók – emelték ki a közleményben.

 

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.