A természetben többszáz év alatt lejátszódó folyamatot rekonstruál csupán két hónap alatt egy magyar cég fejlesztése

A természet ökológiai egyensúlyát a mezőgazdaságban támogató Agrofutura Magyarország Kft.-t mutatta be Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, hogy az ember már nem együtt élni akar a természettel, hanem uralkodni rajta.

Ám ez a gondolkodás a természet, a föld „kizsigereléséhez” vezet, ami nem fenntartható – hangsúlyozta.

 Így magunk alatt vágjuk a fát

– jegyezte meg a korábbi köztársasági elnök.

Az Agrofutura tulajdonosa és ügyvezetője elmondta: cége együttműködik azokkal, akik regeneratív mezőgazdasági technikákat alkalmaznak,

nem irányító, hanem támogató pozícióban vannak a természettel, hagyják, hogy a természet működjön,

a fizikai, kémiai módszerek helyett biológiai módszereket alkalmaznak. Fizikai módszer a gépi művelés, szántás, boronálás, kémiai módszer a vegyszerek – gyomirtó, műtrágya – használata.

Szőllősi Gábor közölte: egyik technológiájuk a humuszkomposzt használatára épül.

Két hónap alatt

bármilyen biomasszából olyan talajjavítót képesek előállítani, amilyen a természetben csak évszázadok alatt jön létre.

Már több tucat helyszínen alkalmazzák ezt a módszert.

Az Agrofutura másik sikeres technikája

az úgynevezett komposztteára

– kizárólag természetes anyagokat, mikroorganizmusokat tartalmazó lomb- és talajtrágyára – épül – ismertette a cégvezető, hangsúlyozva, hogy a jó komposzt egyik jellemzője a biológiai változatosság.

A mesterséges mezőgazdasági oltóanyagokban legfeljebb tucatnyi mikrobafaj van,

az Agrofutura komposztteájában 5-7 ezer.

Az elmúlt 100 évben elterjedt, gépekre és vegyszerekre épülő mezőgazdasági technikák a talaj biológiai diverzitását „vágják tönkre”. Az Agrofutura módszere viszont éppen ennek megakadályozásában nyújt segítséget – magyarázta Szőllősi Gábor.

Áder János felvetésére, hogy ezek a jól hangzó módszerek milyen költség-haszon aránnyal működnek, mennyibe kerülnek és milyen mennyiségű, minőségű termést eredményeznek, a cégvezető azt válaszolta:

az Agrofutura módszereivel a termés 10-20 százalékkal kevesebb ugyan, ám megtakarítják a gépek és vegyszerek költségét,

valamint a termény minősége is sokkal jobb, így összességében a profit nagyobb, mint a jelenleg elterjedt művelési technikákkal.

Áder János megjegyezte: a ma kapható zöldségek, gyümölcsök többsége külsőre tetszetős ugyan, ám minőségük, beltartalmuk gyenge.

Szőllősi Gábor kiemelte, hogy a cége által alkalmazott technikákkal

lényegesen jobb minőségű, ízű, színű, illatú, élvezeti értékű, valamint magasabb vitamin- és antioxidáns-tartalmú termények állíthatók elő.

Hozzátette: a téli időszakban Észak-Afrikából, Latin-Amerikából érkező zöldség, déli gyümölcs minősége nem mindig kielégítő. Az ottani élelmiszer-biztonsági előírások jóval gyengébbek, mint az EU-sak, ott „tényleg vödörrel öntik a vegyszereket” – jelentette ki.

Arra kérdésre, hogy van-e a regeneratív módszerekkel előállított termékekre fizetőképes kereslet, a cégvezető azt mondta: egyelőre ez még egy kis „szubkultúra”.

Az Agrofutura Kft. részt vesz a 2021 után idén másodszor megrendezendő

Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón,

ahol megtekinthető biomassza-feldolgozó központja, a klímafarm. A rendezvény szeptember 27-étől október 1-jéig zajlik Budapesten, ingyenesen látogatható.

További hírek