A titokzatos és értékes rózsafaolaj

Letartóztatták az orosz “ítéletnapi” parancsnoki repülőgép kifosztóját
2021-01-20
Már pótoltak mesterséges szövettel fület is – Órási ugrás előtt a műszervek, szövetek tudománya
2021-01-21
Show all

A titokzatos és értékes rózsafaolaj

Látott már szép egzotikus rózsafából (sissoo, sisam vagy paliszander) készült bútort, egy kis természetes bujaságot a szobában? A gyönyörű rajzolatokat a szakszerű megmunkálás emeli ki. A fa idővel sötétebb lesz, érik, mint a jó bor. A babér családba tartozó kelet-indiai rózsafának (Dalbergia sissoo) bíbor-vöröses-barnás kérge van sötét erezettel és gyönyörű sárga virágai. Brazíliai rokonához képest, mely a kipusztulás szélére sodródott és felkerült a veszélyeztetett fajok listájára, a kelet-indiai fajta sötétebb. Pakisztán az őshazája, de Indiában, Afganisztánban és Nepálban is termesztik.

Az illatos fákhoz tartozik, de – nevével ellentétben – semmi köze a kertekben illatozó rózsákhoz. Mikor kivágják, belseje rózsaillatot áraszt, innen a neve. Bútor mellett számos tárgy készül belőle, még hangszer is. Évszázadok óta használják gyógyításra.

A mesés kelet kincse

E különleges fa különlegesen értékes olaját vízgőz desztillációval nyerik ki a faforgácsból. Magas linalool tartalma – akár 97% – miatt számos figyelemre méltó tulajdonsággal bír. Erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és görcsoldó, a légzőrendszerre is jótékony hatást gyakorol, segít asztmás köhögés, fejfájás, depresszió esetén. Gyermekek és idősek számára is bátran adható.

A rózsafaolaj egyedülálló tulajdonságai

Aromája csodálatosan friss, könnyű, édes, fás, zöld és fűszeres – virágos jegyekkel. Elősegíti a kikapcsolódást és a gyógyulást. Kiegyensúlyozó, felemelő és harmonizáló hatású spirituális olaj. Előnyös a bőrnek, minden bőrtípusra ajánlott, öregedésgátló termékek kedvelt komponense. A pattanásos bőrnek igazi áldás antiszeptikus és antibakteriális hatása miatt. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, antidepresszáns, vírusellenes, immunmoduláló és hörgőtágító tulajdonságait írták már le.

Hatása a pszicho-érzelmi területekre: természetes antidepresszáns, megszünteti a tehetetlenség és ingerlékenység érzését. Ha valaki háttérbe szorítva érzi magát, vagy elvesztette a saját képességeibe vetett hitét, bátran alkalmazza! Bevetik a melankólia, sőt a depresszió tüneteinek enyhítésére is. Illata felemel, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a testre és az elmére. Segít idegesség esetén, és javítja a mentális funkciókat. Hasznos meditációhoz: támogat elakadások oldásában, kommunikációs problémák esetén. Védi az aurát. 

Amennyiben többet szeretne megtudni az illóolajokról, bátran keresse az EssentialHeal tudásbázisát!

Nyugalom és izgalom

A rózsafaolaj érdekes és ritka, mely testi, lelki és szellemi téren is kiválóan alkalmazható. Csillapítja a fájdalmat, így az izmokra és ízületekre kedvezően hat masszázsolajba keverve. E tulajdonsága miatt szappanokban és testápolókban, különféle krémekben is megtaláljuk a rózsafa értékes olaját. Kiváló afrodiziákum, stimulálja az agyat, impotencia és frigiditás esetén szokták ajánlani. Állítólag a híres Chanel No.5 parfüm sikeréhez a rózsafaolaj volt a kulcs, ezzel vált tökéletessé máig ikonikus illata.

 

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?