A világ 10 legjobb mesterlövész puskája

NATO-főtitkár: Svédországnak mihamarabb a NATO tagjává kell válnia
2023-11-08
Kíváló minőségű fémmegmunkálógépeket és tartozékokat árvereznek
2023-11-09
Show all

A világ 10 legjobb mesterlövész puskája

Misztikus köd lengi körül a mesterlövészeket és fegyvereiket – amit egyként generál a filmipar és hadi marketing. A több kilométeres távolságokból leadott, sikeres lövésekről szóló hírek nem ritkán magának a fegyvernek igyekeznek reklámot csinálni. Sorra vesszük a ma legjobbnak tartott mesterlövész puskákat.

A kanadai hadsereg tájékoztatása szerint 2017-ben egyik mesterlövészük 3540 méterről ért el sikeres találatot iraki tálib célpontok ellen. Hogy valamivel érzékeltessük az extrém távolságot: az elsütőbillentyű meghúzása és a becsapódás közötti időben komótosan meg lehet sodorni egy cigit és rágyújtani – avagy megnézni egy 12 másodperces TikTok videót.

Ilyen extrém találat sem a mesterlövésztől, sem a fegyvertől nem elvárás.

A nemzetközi standard azt tartja mesterlövész puskának, amelyből az első 5 kilőtt golyó nincs távolabb egymásnál 3 centiméternél egy 100 méternyire lévő céltáblán. Hivatalosan: a fegyver szórásképe 100 méteren 1 szögperc alatt marad.

Épp ezért, bármennyire is ikonikus fegyverről van szó, a felsorolásból ki kell hagynunk az SVD-t, vagyis a szovjet hadsereg híres Dragunov puskáját. Ez ugyanis nem hozza az elvárt pontosságot.

A magyar honvédség a rendszerváltást megelőzően pont az SVD-t, vagyis Dragunovot használta mesterlövész fegyverként.

A Varsói Szerződés felbomlásakor kezdték rendszeresíteni a ’88-as, magyar tervezésű és gyártású Gepard-fegyvercsaládot, amely a kor egyik kiemelkedő rombolópuskájának számított – ám nem éri el a ma elvárások szintjét.

A honvédség különleges erői ezekben az években rendszeresítik a német Unique Alpine AG által gyártott TPG-3-as puskát. A tervek szerint a fegyvert később Magyarországon is gyártják majd. A TPG-3 az amerikai M110-es mesterlövész fegyvert váltja fel a magyar katonáknál.

És akkor nézzük a legjobbakat!

10. Remington MSR (USA)

A fegyvert 2009-ben mutatta be a Remington Arms az amerikai hadseregnek, mint precíziós mesterlövész puska.

A szárazföldi alakulatok számára végül 2013-ban rendszeresítették, 5150 fegyver és a hozzá tartozó 4,7 millió lőszer legyártásának megrendelésével.

Az MSR azonban nem volt hosszú életű – a haditengerészet nem akarta átvenni, valamint kiderült: túl költséges lőszert biztosítani a puskához. Ennek ellenére használói állítják: az egyik legmegbízhatóbb és strapabíróbb mesterlövészpuska.

9. McMillan TAC-50 (USA)

Bár a világ számos hadseregében, ahol alkalmazzák ezt a fegyvert, mesterlövész puskaként tartják számon – a pontosabb megnevezése long-range anti-materiel rifel, vagyis hosszú távú anyag elleni (romboló) puska. Nem csupán élőerő, de épületek, páncélozott járművek leküzdésére is alkalmas 50-es kaliberű (12,7mm) lövedékével.

A korábban említett világrekordot is ennek a puskának az egyik változatával érte el a kanadai lövész.

8. Accuracy International Arctic Warfare 50 (Nagy Britannia)

Listánk nyolcadik helyére is 50-es kaliberű rombolópuska került, ám ez már Európa fegyvermestereit dicséri.

Míg a lövészek elsősorban azt szokták kiemelni, hogy ez az egyik legnehezebb puska a kategóriájában, a hadseregek arra panaszkodnak, hogy a legdrágább is. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a legpontosabb. Használata elsősorban európai elitegységeknél terjed el, de az ausztrál hadsereg is alaposan bevásárolt belőle.

7. SIG Sauer SSG 3000 (Svájc)

Listánk első több funkciós puskája – amennyiben nem csupán katonai, de rendvédelmi célok elérésére is alkalmas.

(Nagyon röviden: míg a katonai felhasználás során a célpont harcképtelenné tételére kell törekedni, a rendőrség esetében arra, hogy az elkövető képtelen legyen végrehajtani azt a tettet, amivel fenyegetőzik. Ilyenkor nem minden esetbe elég a sebesülés okozása, visszafordíthatatlanul kell hatástalanítani a fenyegetést. Rendőri akcióknak természetesen szóba sem kerülnek olyan távolságok, mint a harcmezőn.)

Az SSG-3000 7,62×51 mm-es töltényt bocsát útjára – s bár maximális hatásos hatótávolság állítólag 1000 méter, de a rendfenntartó fegyverek működési hatótávolsága általában 150-300 méter. Az SSG-3000-et számos bűnüldöző egység használja Európában és az USA-ban.

6, Blaser R93 Tactical (Németország)

A német Blaser gyár egyetlen mesterlövész puskája – elsősorban rendvédelmi célokra kifejlesztve, de néhány ország hadseregében is rendszeresítették. Leggyakrabban azonban rendőrségi különleges alakulatoknál bukkan fel mesterlövész fegyverként – amelyről a gyártó azt állítja: szórásképe 1 centis eltérést mutat, az elfogadott 3-mal szemben. Egyedi zárszerkezetének köszönhetően nagyon gyors lövésismétlésre ad lehetőséget.

5, SAKO TRG 42 (Finnország)

A világ egyik legjobb mesterlövész puskájaként tartják számon a finn gyár évtizedes tervezésének és fejlesztéseinek eredményét. Nem véletlen, hogy 14 ország had- és rendfenntartó ereje választotta ezt a fegyvert. Bár kezdetben vadászfegyvernek indult, mára a maximális lőtávolsága – megfelelő lőszerrel – az 1500 métert is eléri.

4, Barrett M95 (USA)

Nagytestvére, a Barrett M82 alternatívájaként dobta az amerikai cég a piacra, ahogy a jelölésében is látszik, 1995-ben. Bár könnyebb az elődnél, népszerűsége az USA-ban mégsem lett akkora. Bár az Államok hadereje végül nem kért ebből a romboló puskából, 15 ország elitegységei használják. A gyári értékek szerint különleges csőszájfék kialakítása a fegyver elsütésekor keletkező visszarúgás 70 százalékát elnyeli.

3, Accuracy International Arctic Warfare Magnum (Nagy Britannia)

Az Accuracy International még újabb fegyverrel képviselteti magát a listán, mégpedig az előkelő harmadik helyen. A korábbinál erősebb változatban készült 1996-ban. A .300 Winchester Magnum és a .338 Lapua Magnum lőszeres változatait összes 16 ország rendszeresítette, köztük Izrael – éles bevetésen pedig az iraki és az afganisztáni NATO missziókban szolgált. Egy brit mesterlövész egység ezzel a fegyverrel ért el 2000 méteres találatot.

2, Steyr SSG 69 (Ausztria)

A dobogó második fokára ért el az alapvetően vadászfegyvereket gyártó, osztrák Steyr Mannlicher cég fegyvere. A puska kialakítása is klasszikus vadászfegyvert idéz, azonban 1969-ben, az első változat megjelenésekor is kifejezetten katonai és rendfenntartó erők fegyverének tervezték. A tervezés és a kivitelezés kiválóságát mutatja: a rendszerbe állításától 40 év telt el az SSG első modernizációjáig. A fegyver nem fából, mint kortársai, hanem üvegszálas anyagból készült, tusa üreges, ezért fele olyan nehéz, mint a hasonló kapacitású riválisai. Már a gyártás első szakaszában is 1,5 centis kőképet mutatott, amelyre a 60-as évek végén egyetlen más puska sem volt képes.

1, Barrett M82 (USA)

Évtizedek óta vezeti a mesterlövész fegyverek hatékonysági és népszerűségi listáját a Barrett M82, félautomata rombolópuska. A fegyver fejlesztése az 1980-as évek elején kezdődött, a működő változatok 1982-re készültek el innen ered az M82 elnevezés. A vállalat 1989-ben sikeresen értékesített 100 puskát a svéd fegyveres erőknek. 1990-1991-ben az amerikai tengerészgyalogság körülbelül 125 puskát szerzett be belőle, majd következett a szárazföldi és légi parancsnokság megrendelése. Ma a Barrett M82 közel 60 országban áll szolgálatban, katonai és rendészeti erők egyaránt használják.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.