Ahol a legjobban emelkedtek az ingatlanárak

Ifjabb Donald Trump: az amerikai konzervatív körök nagy vezetőként tekintenek Orbánra
2024-06-13
Vitézy reakciója Karácsony választást megismétlő javaslatára
2024-06-13
Show all

Ahol a legjobban emelkedtek az ingatlanárak

money.hu legfrissebb elemzésében összefoglalta az elmúlt 5 év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját.  Az ingatlan.com adatai felhasználásával összeállított toplistán ott van Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több települése is. A szakértők kitértek arra is, hogy a hitelkamatok alakulása hogyan hatottak az ingatlanárakra.

Az elmúlt 5 év ingatlanpiaci folyamatai alapján látható, hogy nem a felkapott és legdrágább területek ingatlanárai növekedtek a legnagyobb ütemben, sokkal inkább a fejlődő régióké. A top 10 legnagyobbat dráguló település ingatlanárai ötszörösükre-hatszorosukra nőttek. A trendek akár befektetői szempontból is érdekesek lehetnek, hiszen egyes fejlődő vidéki települések ingatlan értéknövekedése jelentős hasznot hozhat annak, aki jól becsüli meg a térség ingatlanpiacának várható alakulását. A helyi ingatlan tulajdonosok pedig abban a kedvező helyzetben találhatják magukat, hogy a birtokukban lévő lakásukon keresztül a vagyonuk is jelentősen növekedett.

Az legnagyobb ingatlanár-növekedés az elmúlt 5 évben

Település Vármegye Már (ezer Ft) 2019. május Már (Ezer Ft) 2024. május Változás (%)
Zalaszentmihály Zala 70 441 530%
Bogád Baranya 150 940 527%
Ferencszállás Csongrád-Csanád 56 348 521%
Mezőszentgyörgy Fejér 63 356 465%
Ónod Borsod-Abaúj-Zemplén 59 321 444%
Adács Heves 84 449 435%
Kóny Győr-Moson-Sopron 94 499 431%
Magyarszék Baranya 74 364 392%
Bodrogkisfalud Borsod-Abaúj-Zemplén 64 314 391%
Szigetbecse Pest 166 799 381%
adatok forrása: ingatlan.com

Mi állhat egy-egy térség ingatlanpiaci felfutásának hátterében?

A helyi munkaerőpiac kedvező alakulása például egy új beruházásnak köszönhetően, a relatív bérnövekedés és a lakosságszám növekedése mind hatással vannak az adott térség ingatlanárainak alakulására. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy hol érdemes mérlegelni a lakásvásárlást befektetési céllal. „Nem lenne meglepő, ha öt év múlva Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Zala – de akár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye települései is az ingatlanok szempontjából legjobban felértékelődő térségek között szerepelnének. Az egészen biztos, hogy az elmúlt hónapokban bejelentett jelentős beruházások serkentik az ingatlanvásárlási kedvet és egyúttal növelhetik az érintett települések ingatlanjainak értékét is” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Természetesen az egyedi lakásárakat ezeken felül számos tényező befolyásolhatja, úgymint a lakás minősége, szobák és fürdőszobák száma, az iskolák és óvodák közelsége, a bevásárlóközpontok és tömegközlekedés elérhetősége, valamint a közvetlen környezettel kapcsolatos jellemzők is.

money.hu szakértői arra is rávilágítottak, hogy egy-egy fejlődő régió vagy település már a bankok térképére is felkerülhet. A stabilan emelkedő ingatlanárak nagyobb értékű fedezetet biztosítanak a hitelintézetek számára, így a korábbiakhoz képest szívesebben adhatnak lakáshitelt és lazíthatnak az előzetesen meghatározott szigorúbb feltételeken.

„A 2023 végétől tapasztalható lakáspiaci folyamatok javulása egyértelműen megfigyelhető: historikusan magas foglalkoztatottság, növekvő reálbérek és fogyasztói bizalom, valamint kedvezőbb kamatkörnyezet. Az ingatlanpiacon a kamatlábak és a lakásárak között általában szoros korreláció áll fenn. Amikor a piaci kamatlábak kedvezőbben alakulnak, a lakáspiacon is nagyobb kereslet jelentkezik, ami jellemzően felfelé hajtja a lakásárakat. Ezt támasztja alá az ingatlan.com legfrissebb, májusi lakásárindexe is, amely szerint dinamikusabbá vált a lakások drágulásának üteme, ugyanakkor a régiók között jelentős eltérések lehetnek az árak naprakész alakulását bemutató árindex szerint” – mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.