Átlagosan 32 éves korunkban kötjük meg első kockázati életbiztosításunkat

Ön mennyit keres? – Most összehasonlíthatja az átlaggal
2024-01-23
Svéd NATO-tagság – Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt
2024-01-23
Show all

Átlagosan 32 éves korunkban kötjük meg első kockázati életbiztosításunkat

Cutout paper chain family with the protection of cupped hands, concept for security and care

Elsősorban nem saját maguk biztonsága, hanem a szeretteik, családjuk iránt érzett felelősség készteti az embereket arra, hogy kockázati életbiztosítást kössenek. Aki köt, jellemzően a harmincas éveiben teszi. A konstrukció kiválasztásánál a legfontosabb szempont a biztosító iránti bi

zalom, pozitív tapasztalat, ezért sokan (44%) elsősorban biztosítót választanak, és csak utána a konkrét biztosítási terméket – derült ki a Groupama Biztosító megbízásából készült országos kutatásból.

Januárban sokan tesznek fogadalmakat, elhatározásokat, és az is jellemző, hogy régóta halogatott dolgokat végre kézbe veszünk, elintézünk. Ilyenkor kerülhet sor arra is, hogy átgondoljuk, gondoskodunk-e eléggé biztonságunkról, mi történne szeretteinkkel, ha velünk történne valami? Egy friss kutatás szerint szükség is van erre, hiszen a magyarok félelmei között kiemelt helyen szerepelnek a betegségektől, balesetektől való aggodalmak.

A magyarok 38 százaléka aggódik egészségügyi problémák miatt

A Groupama Biztosító megbízásából végzett 1000 fős felmérés adatai pontosan megmutatják, hogy mitől tartunk leginkább és azokra hogyan készülünk fel. A válaszok alapján elmondható, hogy az anyagi gondok után rögtön a második helyen az egészségi problémáktól való félelmek állnak a hazai felnőtt lakosság körében.

A válaszadók ráadásul jobban tartanak a családtagjaikat érintő súlyos betegségtől, halálesettől vagy akár munkanélküliségtől, mint a saját magukkal kapcsolatos eseményektől: míg saját magával kapcsolatban a válaszadók 38%-a jelzett aggodalmat, a családtagokat érintő félelmekről 46% számolt be. Ez alapján nem meglepő, hogy a kockázati életbiztosítást választók legfőbb indoka a családról való gondoskodás: 44%-uk jelölte meg ezt az érvet döntésük indokaként.

A megtakarítás hiányát is pótolhatja

A kutatás rámutat arra is, hogy a válaszadók nagy része, pontosan 84%-uk úgy érzi, hogy nincs maradéktalanul felkészülve a váratlan helyzetekre. A megkérdezettek közel fele sem vésztartalék jellegű megtakarítással, sem pedig kockázati életbiztosítással nem rendelkezik.

Még mindig sokan vélekednek úgy, hogy a kockázati életbiztosítások elsősorban az időseknek szólnak, miközben inkább azoknak a fiataloknak van szükségük erre a megoldásra, akiknek még nincs elegendő megtakarításuk, viszont családot alapítanak, lakáshitelt törlesztenek, sok kiadásuk van.Ezek a termékek pár ezer forintos díjért többmilliós segítséget nyújthatnak egy nehéz helyzetben, mellyel az egész család átvészelheti például az egyik kereső szülő balesete, betegsége miatti jövedelemkiesés időszakát

mondja Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője.

A kutatás eredményei is alátámasztják, hogy legtöbben az önállósodásra, családalapításra jellemző életkorban, a harmincas éveikben tervezik, hogy kockázati életbiztosítást kötnek. A többség valóban ebben az életkorban köti meg: a váratlan élethelyzetekre segítséget nyújtó kockázati életbiztosítást kötők átlagéletkora 32 év.

Sokszor nem terméket, biztosítót választunk

A kutatásból az is kiderült, hogy a kockázati életbiztosítás megkötése erőteljesen bizalmi ügy. A válaszadók 44%-a először a biztosítót, majd magát a biztosítást választja ki. Az internetes keresés itt is fontos, de a tájékozódás nagyon jellemző módja, hogy ismerős biztosítóhoz vagy biztosítós ismerőshöz fordulnak, és nem a teljes piacot kívánják feltérképezni. A felmérés szerint a megkérdezettek szerződéskor a személyes kapcsolattartást részesítik előnyben. Emellett a többség kifejezetten igényli, hogy a kiválasztott konstrukció személyre szabható legyen és haláleset mellett betegségre, balesetekre, maradandó sérülésre is fedezetet biztosítson.

A biztosítás megkötése sokak számára a biztonságérzet növelését, a szorongások csökkentését is jelenti. A kockázati életbiztosítással rendelkező válaszadók beszámolnak például a feszültség, a bizonytalanság csökkenéséről, vagy egy probléma megoldása miatt érzett megnyugtató érzésről is a szerződéskötés pozitív hatásaként.

Most egyszerre szeretnénk támogatni a megtakarítások gyarapítását és a kockázati életbiztosítások kötését, azaz a váratlan helyzetekre való felkészülést, hiszen a szerződéskötési díj nélkül megköthető, rugalmasan alakíthatómegtakarítási életbiztosításunk ebben az évben is elérhető garatált hozammal, melyre ráadásul 5.000 forintos jóváírást adunk egy legalább 5 millió forint fedezetű új kockázati életbiztosítás választása esetén

fejtette ki Füzes Edit.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.