Az immunterápia véglegesen gyógyítja az allergiát – Ismerje meg!

A nőstény polipok megdobálják az őket zaklató hímeket
2021-09-01
Már kilencezer éve elkezdődhetett a sörkészítés Kínában
2021-09-02
Show all

Az immunterápia véglegesen gyógyítja az allergiát – Ismerje meg!

Sajnos a parlagfűszezon közepén járunk, ami sokak életét keseríti meg minden évben. Ennek kapcsán beszélgettünk prof. Novák Zoltán gyermekgyógyásszal, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnökével.

prof. Novák Zoltán gyermekgyógyásszal, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke

Novák Zoltán

Amikor készültem erre az interjúra, feltűnt, hogy Önről meglepően sok anyagot találtam az interneten. Ezek szerint szívesen ad elő, szívesen beszél a szakmájáról a szélesebb nyilvánosságnak?

Igen, ezt orvosként egyfajta kötelességemnek is tartom, illetve azt látom, hogy a nagyközönség is érdeklődik az egészségügyi témák iránt. Különösen igaz ez az én szakterületemen, hiszen az allergiás betegségek rengeteg embert érintenek. Sajnos sok kolléga nem szívesen nyilatkozik a sajtónak, mert plusz munkának élik meg, vagy félnek, hogy valami olyat mondanak, amiért esetleg a munkaadójuk, az egyetem, vagy a kórház számonkéri őket később. Inkább nem vállalják el a felkérést, mert az úgy „biztonságosabb”. Szerencsére ez engem nem érint, hiszen az egyetemről már nyugdíjba mentem.

Az „allergiás szalutálás” redőt hagy az orron

Érezhető bármilyen konkrét hatás, amit ezekkel a nyilatkozatokkal ért el?

Abszolút. Hadd meséljek el egy történetet erről! Egyszer meghívtak egy televíziós stúdióba egy országosan is sugárzott reggeli műsorba. Több órát a stúdióban töltöttem, és ezalatt telefonon lehetett tőlem mindenféle egészségügyi dologról kérdezni. Ez már önmagában is hasznos volt, de a műsor végén megkérdezték a műsorvezetők, hogy mik voltak a legérdekesebb kérdések. Több fontosnak vélt dolgot elmondtam, ezek között volt egy olyan jelenség, amit a szakmában „allergiás szalutálásnak” neveznek. Ezt a televízióban be is mutattam. A szénanáthásokra jellemző ugyanis egy tipikus mozdulat, amikor a viszkető orrukat a tenyerükkel dörzsölik, vakarják. Ez a mozdulat valóban a szalutálásra emlékeztet, és ráadásul látható nyomot, egy haránt redőt is hagy az illető orrán, amit egy szemfüles szakember azonnal kiszúrhat. Következő héten aztán amikor mentem be a klinikára, megdöbbenve láttam, hogy tömve van a váró. Az ott várakozók nagy részéről kiderült, hogy látta a műsort, és a gyerekén megfigyelte ezt az allergiás szalutálást, és ezért hozta el kivizsgálásra. Bár akkor elhatároztam, hogy legközelebb csínján bánok az ilyen bemutatókkal, de annak örültem, hogy láttam, hogy ilyen nagy hatása volt a műsornak.

Konkrét tanácsokat, esetleg otthoni terápiákat is szokott javasolni az allergiásoknak ilyen nyilatkozatokban?

A legfontosabb tanács, amit el tudok mondani, hogy ha akár csak gyanakszunk is arra, hogy valamire allergiások vagyunk, keressünk fel egy szakembert és kérjünk tőle segítséget! Ha pedig konkrét allergiás tüneteket tapasztalunk, például orrfolyás, tüsszögés, vagy köhögés, amit nem kísér láz, vagy egyéb betegségre utaló tünetek, akkor különösen. Fontos elmondani, hogy a diagnosztikai módszerek rendkívül sokat fejlődtek az utóbbi időben. Ma már akár meg lehet állapítani azt is, hogy egy adott allergénnek konkrétan melyik komponensére érzékeny valaki. És ez a kezelést is nagyban befolyásolhatja. Mondok egy egyszerű példát. A tejfehérjének van olyan része, ami hő hatására bomlik, és van amelyik nem. Tehát, ha valaki az előbbire érzékeny, akkor forralás után nyugodtan fogyaszthat tejtermékeket. Ezt korábban nem tudták kimutatni még a legjobb szakemberek sem, de ma már elérhető a gyakorlatban is. Ezt a módszert nevezzük komponens alapú diagnosztikának. A lényeg tehát, hogy a szakember megfelelő és személyre szabott tanácsokkal tud ellátni minket, ami minden esetben jobb, mint az „öngyógyítás”.

Forrás: STEKLO/Shutterstock.com

Ez az „öngyógyítás”, öngyógyszerezés mennyire általános jelenség?

Sajnos nagyon jellemző, hogy az emberek különböző házi praktikákkal, vagy rosszabb esetben gyógyszerekkel próbálják magukat kezelni, rendes diagnózis vagy orvosi útmutatás nélkül. Ráadásul ez a probléma világszerte erősödő tendenciát mutat. És sajnos csak rontott rajta a koronavírus-járvány, hiszen az elmúlt másfél évben mindenki számára nehezebben elérhetővé vált az egészségügyi ellátás. Természetesen, sok nagyon jó gyógyszer van ma már az allergia tüneteinek kezelésére, azonban vannak olyanok is, főleg a recept nélkül kapható gyógyszerek között, melyeknek lehetnek komoly mellékhatásai is. Tipikus példa erre a mértéktelen, hosszútávú orrcsepphasználat, mely átmenetileg segíthet, de tartósabb alkalmazása később komolyabb és nehezebben kezelhető problémát jelenthet, mint maga az allergiás alapbetegség. De van olyan gyógyszer is, aminek a beszerzését nyilvánosan is szoktam javasolni.  Ezt az allergiás reakciók legsúlyosabb típusának, az úgynevezett anafilaxiás reakciónak a kezelésére lehet beszerezni. Az anafilaxia az életet is közvetlenül veszélyeztető állapot, ezért igen fontos a gyors ellátás. Gyógyszertárakban lehet kapni kifejezetten ennek a kezelésére kifejlesztett injekciós készítményt, amit akár önmagunknak, vagy laikusként bárkinek, akár ruhán keresztül is be tudunk adni. Bár nem olcsó, de azoknak, akiknek már korábban volt ilyen reakciójuk, mindenképp szoktam javasolni, hogy tartsanak maguknál egy ilyen injekciót, hiszen nem nagyobb, mint egy toll, és tényleg életet menthet. De természetesen ők is konzultáljanak előbb a kezelőorvosukkal!

Az immunterápia véglegesen is kigyógyíthat a betegségből

De az igaz, hogy az allergiából teljesen kigyógyítani a szakemberek sem tudnak jelenleg?

Az allergiára felírt gyógyszerek többsége valóban elsősorban tüneti kezelésre jó. Nyilván a legjobb az lenne, ha teljesen el tudná a beteg kerülni az allergia kiváltó okát, de ez természetesen nem minden esetben megvalósítható. A háziportól, vagy a szezonálisan jelentkező pollenszemcséktől a legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet teljesen megszabadulni. Ugyanakkor megfelelő kezeléssel sok beteg hosszú ideig, akár évekig tünetmentes lehet és normális életet élhet. De azt is fontos kiemelni, hogy az allergia az életünk során is folyamatosan változhat. Kevesen tudják, de felnőtt korban, akár középkorú, vagy idősebb emberekben is kialakulhat allergia, akkor is, ha korábban semmi problémájuk nem volt az adott allergénnel. Az életkor előre haladtával pedig a tünetek is változhatnak. Tipikus példa erre az úgynevezett allergiás menetelés. Ez azt jelenti, hogy gyakran az allergiás betegségek egy adott sorrendben követik egymást. Allergén hatására csecsemőkorban első sorban bőrtünetek, kiütések jelentkeznek, később pedig főleg az alsó légúti, köhögéssel járó asztmás tünetek dominálnak. Későbbi életkorban az alsó légúti tüneteket felválthatja a jól ismert szénanáthás tünetegyüttes. Ezért van az, hogy amikor a szülők gyakran kérdezik tőlem, hogy mi lesz az allergiás gyerekükkel évek múlva, én nem tudok nekik egyértelmű és biztos választ adni.

Végleges gyógymód tehát nincs.

Jelenleg egyetlen olyan kezelést ismerünk, ami oki szinten képes lehet véglegesen gyógyítani az allergiát. Ez az úgynevezett immunterápia. A kezelés lényege szerint ha ismerjük, hogy valaki pontosan milyen allergénre érzékeny, akkor neki szigorúan meghatározott rend szerint – akár éveken keresztül -, fokozatosan növekvő dózisban adjuk megfelelően tisztított és elkészített gyógyszerformában ezt az allergént. Ennek a kezelésnek a hatására bizonyos esetekben akár teljesen megszüntethető az allergia az adott allergénre. A kezelés leginkább azoknál működik, akik kevés, egy, vagy két dologra allergiások. Fontos kiemelni, hogy ezeknek a kezeléseknek az előfeltétele a pontos diagnosztika, hiszen ennek birtokában tudjuk előre vetíteni, hogy sikeres lesz-e a kezelés vagy sem.

Az allergiások nem veszélyeztetettebbek a koronavírusra, de jobban terjeszthetik

És mi a helyzet a megelőzéssel? Látszólag egyre több allergiás beteg van a világon, amiből arra lehet következtetni, hogy a betegség valamilyen külső hatásra alakul ki, ami esetleg elkerülhető lenne.

Sajnos valóban megfigyelhető, hogy egyre több az allergiás beteg. És nem csak Magyarországon, hanem világszerte minden mérés erre az eredményre jut. Egyes becslések szerint 2050-re akár minden második ember allergiás lehet, ami nem túl jó hír. Ezért vannak, akik a 21. század pestiseként tekintenek az allergiára. Bár azt is fontos elmondani, hogy pusztán a betegek beszámolói alapján „megállapított” allergia nem minden esetben igazolható klinikai módszerekkel, tehát a betegek „bemondása” alapján mért adatok általában túlméretezik az allergia gyakoriságát. Az allergiás betegségek esetén általában van egy genetikai hajlam, ami a családban öröklődik, és a tünetek kiváltásában számos környezeti tényeztő játszhat szerepet. Rengeteg vizsgálat történik annak a tisztázására, hogy mi lehet az oka az allergiás betegségek egyre nagyobb elterjedésének. Ilyen teória például, hogy a túlzott higiénia, a gyermekkori fertőzések jelentős visszaszorulása szerepet játszhat ebben. Az ételallergiákkal kapcsolatban főleg a különböző mesterséges adalékanyagokat, színezékeket és tartósítószerek szerepét szokták kiemelni. De az utóbbi időben egyre többet hallhatunk a klímaváltozás, illetve a fokozott légszennyezés hatásairól is.

Forrás: https://www.hellovidek.hu/

Az utóbbiak hogyan lehetnek hatással az allergiára?

Egyrészt számtalan kutatás igazolja, hogy a városi szmog és szállópor közvetlenül képes rontani az allergiás tüneteket. De vannak közvetett hatások is. Sok növény pollenszórása, vagy akár a pollen szemcsék allergizáló hatása is megváltozhat a légszennyezés és a klímaváltozás miatt. A parlagfűről például kimutatták, hogy az átlaghőmérséklet növekedésével párhuzamosan a pollenszórás hossza megnőtt. Így az allergiaszezon napokkal, vagy akár hetekkel is hosszabbra nyúlhat. De olyan vizsgálatok is napvilágot láttak, amelyekben kimutatták, hogy egy adott parlagfű növénynek a pollenszórása akár 60 százalékkal megnőhet a szénmonoxid-koncentráció növekedésének hatására.

Ez nem valami kedvező jövőképet vetít előre.

Azért van pozitív oldala is a dolognak. Minél többet tudunk ugyanis egy problémáról, annál nagyobb az esélyünk tenni ellene. Ez jelentheti új gyógyszerek vagy terápiák kifejlesztését, vagy az okok, például a légszennyezés megszüntetését is. Én nagyon fontosnak tartom ezért, hogy mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt, például a légszennyezés csökkentése érdekében, tűnjön bármilyen kicsinek is az a hozzájárulás. Ha már egyszer tudjuk a megoldást, akkor fontos, hogy cselekedjünk is! De akár a koronavírust is hozhatnám példának: ha már rendelkezésre áll az oltás, akkor fontos lenne, hogy mindenki oltassa be magát.

A koronavírussal kapcsolatban eszembe jutott, hogy a járvány elején sokat hallottunk arról, hogy az allergiások veszélyeztetett csoportot jelentenek. Az utóbbi időben viszont erről keveset hallani. Ez ezek szerint nem teljesen igaz?

Nem, az allergiások nem jelentenek veszélyeztetett csoportot, maximum a nagyon szélsőségesen súlyos esetek. Bár a koronavírus és az allergia tünetei hasonlíthatnak egymásra, a kettőt viszonylag biztosan el lehet különíteni. Például a Covid fertőzésre jellemző a szaglás és ízérzés hirtelen elvesztése, ami az allergiásoknál nem fordul elő. Annak viszont nagy jelentősége van, hogy ha egy allergiás megfertőződik koronavírussal, akkor az allergiás tünetei, a tüsszögés és a köhögés miatt fokozottan képes terjeszteni a vírust, ezekkel a tünetekkel rengeteg vírust tud a levegőbe szórni. Emiatt fontos, hogy az allergiások különösen elővigyázatosak legyenek és ha esetleg megfertőződnek, akkor az allergiás tüneteik kezelésre is fordítsanak különös figyelmet.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.