E magyar találmányok nélkül a háborúk ma másként néznének ki

Húsz százalékkal nő az ápolók bére
2024-03-01
Egyedülálló dolog történt Romániában
2024-03-01
Show all

E magyar találmányok nélkül a háborúk ma másként néznének ki

Összeszedtük a legmeghatározóbb katonai fejlesztéseket/találmányokat, amelyek örökre megváltoztatták a hadviselést – köszönhetően a magyar zsenialitásnak. A lista végén a jövő fejlesztéseire is kitérünk.

Számítógép

Noha évtizedeken keresztül tudósok tucatjai dolgoztak egy determinisztikus információ-feldolgozó gépen, mégsem véletlen, hogy Neumann János nevével forrt össze a berendezés – amely nélkül háborút, de talán még egy látványosabb katonai parádét sem tudunk elképzelni. A Neumann-elvek ma is meghatározás a számítástechnológiát, s teszik mindaddig, míg a kvantum-számítógépek le nem cserélik a jelenlegieket – amire még sok évtizedet kell várni.

Hidrogénbomba

Bár szintén csoportban dolgozó fizikusok eredményéről van szó, mégis Teller Ede nevével forrt össze a világ jelenleg legpusztítóbb eszközének a feltalálása. A fegyver, szemben a “hagyományos atombombával”, nem a hasadó anyag részecskéinek felbomlásakor felszabaduló energiát hasznosítja, hanem a hidrogénatomok egyesülésekor, fúziójakor megjelenő energiát. Ilyen magfúzió “működteti” a csillagokat is életciklusuk legnagyobb részében. Szemben az maghasadás elvén működő atombombával, ezt a fegyvertípust soha nem vetették be harctéren.

Kumulatív lőszer

A kumulatív lőszer olyannyira magyar találmány, hogy a nemzetközi szakirodalom az üreges eszközök működési elvét Misnay-Schardin-effektusnak hívja. A manapság használt kumulatív hatású robbanóeszközök jórészt Misnay József hadi műszaki törzskari őrnagy által, a Királyi Magyar Haditechnikai Intézetben 1938-1944 között kifejlesztett fegyvereket veszik alapul. Persze voltak hasonló érdeklődési területen dolgozó kortársai, német fizikusok a harmincas évektől foglalkoztak az üreges töltetek elméleti problémáival. Ám magyar műszaki tiszt komoly, a háborúban is bevethető gyakorlati eredményeket ért el: a 43M kumulatív és a LŐTAK-nak nevezett lövő tányéraknát egyaránt bevetették, mi több, a Keleti-Kárpátokban kialakított védelmi vonalat valósággal telerakták efféle robbanóeszközökkel.

Golyóstoll

Nem tűnik éppen hadiipari fejlesztésnek Bíró László ötlete, miszerint az újságok nyomtatásához használt tinta – a nagyobb sűrűség miatt – gyorsabban és könnyebben szárad meg, mint az írásra korábban használt változat. Ezen megfigyelés után alkotta meg a tollat – amelyet ma az egész világ használ. Hogy kapcsolódik mindez a háborúskodáshoz? A golyóstoll szabadalmát a brit kormány vásárolta meg, mégpedig azért, mert felismerték, hogy a kevésbé cseppfolyós tintával a katonák könnyebben tudnak írni a mozgó járműveken. A golyóstollak sorozatgyártása végül 1944-ben indult meg.

Gepárd

Ha nem is járta be a világ minden pontját, a Gepárd fegyvercsalád igazolta: a magyar fegyvergyártás helyet kér magának a legjobbak között. A magyar tervezésű és gyártású mesterlövész fegyvert 1991-ben rendszeresítette a honvédség. Az egylövetű, 12,7×107 mm-es űrméretű fegyvert később ismétlő, majd öntöltő mesterlövész fegyver-változatok követték. Később a még nagyobb kaliberű rombolópuska-variánsok is megjelentek. Jelen pillanatban ezek a fegyverek adják a magyar hadsereg mesterlövészeinek alapfelszerelését. Hogy meddig?

A Gestamen-fegyvercsalád

A legújabb kori haderőfejlesztés kapcsán a kormány úgy határozott: a magyar honvédség alapfelszerelését jelentő kézi lőfegyverek mindegyike legyen magyar fejlesztésű és gyártmányú. Ennek keretében kezdődött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt-nél a fegyverfejlesztés. Első, kézzel jól fogható eredménye a nem túl kreatív elnevezésű G9HSP maroklőfegyver, vagyis pisztoly. A fegyver már túl van több teszt-körön, hamarosan a katonákhoz is kerül néhány tucat, hogy kitegyék azokat minden viszontagságnak.

Ezzel párhuzamosan készül a G-szériából géppisztoly (G9SMG) – a pisztollyal azonos, 9 mm-es lőszer kilövésére alkalmas eszköz -, gépkarabély (G224AR), amely NATO-kompatibilis lőszerrel is alkalmazható lesz, a G308BR, ami egy támogató lövész feladatok ellátására specializálódott, 7,62×51-es lőszerrel működő automata puska, valamint a gyalogsági támogatásra alkalmas, NATO-lőszerrell szerelt, G224LMG golyószóró.

A fejlesztés egyik kiemelt fókusza a modularitás, vagyis a fegyverrendszerek bizonyos elemei egymásra épülnek, néhol csereszabatosak. Ez nem csupán csökkenti a gyártási költségeket, de jelentősen növeli a gyártási kapacitást is.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.