A hisztamin nevű anyag részben a szervezetünkben is termelődik, de bizonyos élelmiszerek is tartalmazzák. Emellett az egyik legfontosabb kémiai közvetítő anyag allergiás reakcióknál. Egyesek viszont pont a hisztamint nem tudják tolerálni. Rubin Eszter író, gasztronómus, a Hisztaminintolerancia – Étrend és életmód című könyv szerzője a tudás.hu-nak kifejtette, pontosan mit jelent ez az állapot és hogyan kezelhető.
Mit jelent pontosan a hisztaminintolerancia?
A hisztaminintolerancia komplex állapot, amely általában más kórképek következtében alakul ki.
Nem önálló betegség, és összetettsége miatt nem hasonlít a többi intoleranciához, amelyeknél egyszerűen elhagyható az intoleranciát kiváltó anyag.
Ebben az esetben nem is lenne célszerű, hiszen a hisztamin élettani szempontból kifejezetten fontos.
A hisztamin egy biogén amin neurotranszmitter, amelynek fontos szerepe van a szervezet immunválaszának kialakításában és a gyulladási folyamatokban.
A hisztaminintolerancia mutatója a vérből mért DAO (diamino-oxidáz) érték, emellett fontos információhordozó a hisztaminszint is.
A DAO a hisztamin lebontásáért felelős enzim, amelynek alacsony szinte és/vagy csökkent működése számtalan szerteágazó tünetet okozhat.
Milyen jelekből lehet felismerni?
A leggyakoribb tünetek:
- bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés)
- bélrendszeri tünetek (fájdalom, puffadás, hasmenés)
- légzőszervi tünetek (fulladás, nehézlégzés, szénanátha, asztma)
- idegrendszeri tünetek (fejfájás, migrén, tachikardia, remegés)
- anafilaxiás sokk
Nem pusztán a tünetek sokfélesége jellemzi ezt az állapotot, de az is egyénenként változó, hogy valaki mely alapanyagokat tolerálja.
Sőt, ennél is lehet bonyolultabb a helyzet, mivel van, amikor egy alapanyag néha okoz tünetet, máskor nem. Ennek oka többek között az elfogyasztott ételek hisztamintartalmában keresendő, amely összeadódik, és túlfuthat az általunk tolerálható szinten.
A SIGHI – Swiss Interest Group Histamine Intolerance lista szerinti besorolás alapján megkülönböztetünk 0-ás, 1-es és 2-es csoportba tartozó ételeket, valamint hisztaminfelszabadító, és DAO enzim blokkoló alapanyagokat.
Milyen arányban érinti a lakosságot, előfordul-e gyerekeknél?
A hisztaminintolerancia a lakosság körülbelül 1-3%-át érinti.
Nőknél, magasabb lehet az arány, mivel gyakrabban fordul elő a diamin-oxidáz (DAO) enzim csökkent aktivitása, ami a hisztamin lebontásáért felelős. A hisztaminintolerancia diagnosztizálása bonyolult, és sok esetben más allergiás vagy emésztőrendszeri problémákkal (pl. irritábilis bél szindróma) összetéveszthető.
Gyerekeknél is előfordulhat, bár ritkábban, mint felnőtteknél.
Milyen módokon lehet javítani a betegek állapotán?
A hisztaminintoleranciát nem nevezném betegségnek, hanem egy állapot, amelynek – a veleszületett DAO enzim hiány esetén kívül, ami rendkívül ritka –, mindig van egy kiváltó gyökéroka, valamilyen háttérbetegség.
Az első időszakban 0-ás hisztamintartalmú, gyulladáscsökkentő diétával javítható az állapot, amelyben kerülni kell a túlzott hisztaminbevitelt. Az alacsony hisztamintartalmú diéta elkezdésével egyidőben minden esetben szükséges a kialakult állapotért felelős gyökérokok feltérképezése, és az alapbetegség kezelése. A háttérben legtöbbször a belek diszbiózisa, SIBO (kontaminált vékonybél szindróma), gyakran hormonális (mellékvese, pajzsmirigy) vagy akár lelki problémák állhatnak.
A hisztaminszegény diétában kerülni kell a magas hisztamintartalmú ételeket és italokat, például:
- Erjesztett, érlelt és fermentált ételek: sajtok, joghurt, savanyú káposzta, szójaszósz, ecet, bor, sör
- Hosszasan tárolt vagy feldolgozott húsok: kolbász, szalámi, füstölt húsok
- Tengeri halak (különösen a nem frissen fogyasztott halak)
- Paradicsom, padlizsán, spenót, avokádó, citrusfélék, banán
- Csokoládé, kakaó, diófélék
- Alkohol (különösen a vörösbor és a pezsgő)
A diétával sok esetben a tünetek jelentősen csökkennek vagy megszűnnek.
Ha a hisztamin lebontása elégtelen a DAO-enzim alacsony szintje miatt, akkor DAO-enzim kapszulák szedése segíthet (pl. étkezések előtt). Ezek a készítmények segítenek a hisztamin lebontásában. A gyógyulás legfontosabb pillére pedig a felborult bélflóra helyreállítása
A bélrendszer állapota befolyásolja a hisztamin-anyagcserét. Az egészséges bélflóra támogatása érdekében ajánlott:
- Probiotikumok (oda kell figyelni kell, hogy hisztamintermelő baktériumtörzsektő mentes legyen a probiotikumok)
- Prebiotikumok (pl. rostban gazdag étrend)
- Gyulladáscsökkentő diéta, ha bélgyulladás is fennáll a gyulladáskeltő alapanyagok kerülése, úgymint: glutén, tej, cukor, szója, tojásfehérje, étolaj
- Hisztamin-felszabadulást csökkentő étrend-kiegészítők
- C-vitamin (hisztaminlebontást segítheti)
- Kvercetin (pl. hagymában, almában található)
- B6-vitamin (szükséges a DAO-enzim működéséhez)
Megfelelő kezelés és diéta mellett a DAO-enzim szintje általában helyreáll, de a lényeg, hogy a tünetek is megszűnhetnek.
Mindez azonban általában kitartást és elkötelezettséget igénylő hosszas folyamat.
De semmiképpen nem a hosszú ideig tartó diétázás a cél, hanem a fennálló gyulladás csökkentése, megszüntetése, majd átmeneti időszak után az ételek fokozatos visszavezetése.
Hosszútávon nem a hisztamintól kell megszabadulni, hanem a gyulladáscsökkentő étrenddel és bélregeneráló terápiával a szervezetünket kell újra alkalmassá tenni arra, hogy a hisztamint megfelelően képes legyen lebontani.”