Egy különleges intolerancia bukkant fel, ezek a tünetei

A hisztamin nevű anyag részben a szervezetünkben is termelődik, de bizonyos élelmiszerek is tartalmazzák. Emellett az egyik legfontosabb kémiai közvetítő anyag allergiás reakcióknál. Egyesek viszont pont a hisztamint nem tudják tolerálni. Rubin Eszter író, gasztronómus, a Hisztaminintolerancia – Étrend és életmód című könyv szerzője a tudás.hu-nak kifejtette, pontosan mit jelent ez az állapot és hogyan kezelhető.

Mit jelent pontosan a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia komplex állapot, amely általában más kórképek következtében alakul ki.

Nem önálló betegség, és összetettsége miatt nem hasonlít a többi intoleranciához, amelyeknél egyszerűen elhagyható az intoleranciát kiváltó anyag.

Ebben az esetben nem is lenne célszerű, hiszen a hisztamin élettani szempontból kifejezetten fontos.

A hisztamin egy biogén amin neurotranszmitter, amelynek fontos szerepe van a szervezet immunválaszának kialakításában és a gyulladási folyamatokban.

A hisztaminintolerancia mutatója a vérből mért DAO (diamino-oxidáz) érték, emellett fontos információhordozó a hisztaminszint is.

A DAO a hisztamin lebontásáért felelős enzim, amelynek alacsony szinte és/vagy csökkent működése számtalan szerteágazó tünetet okozhat.

Milyen jelekből lehet felismerni?

A leggyakoribb tünetek:

  • bőrtünetek (ekcéma, csalánkiütés)
  • bélrendszeri tünetek (fájdalom, puffadás, hasmenés)
  • légzőszervi tünetek (fulladás, nehézlégzés, szénanátha, asztma)
  • idegrendszeri tünetek (fejfájás, migrén, tachikardia, remegés)
  • anafilaxiás sokk

Nem pusztán a tünetek sokfélesége jellemzi ezt az állapotot, de az is egyénenként változó, hogy valaki mely alapanyagokat tolerálja.

Sőt, ennél is lehet bonyolultabb a helyzet, mivel van, amikor egy alapanyag néha okoz tünetet, máskor nem. Ennek oka többek között az elfogyasztott ételek hisztamintartalmában keresendő, amely összeadódik, és túlfuthat az általunk tolerálható szinten.

A SIGHI – Swiss Interest Group Histamine Intolerance lista szerinti besorolás alapján megkülönböztetünk 0-ás, 1-es és 2-es csoportba tartozó ételeket, valamint hisztaminfelszabadító, és DAO enzim blokkoló alapanyagokat.

Milyen arányban érinti a lakosságot, előfordul-e gyerekeknél?

A hisztaminintolerancia a lakosság körülbelül 1-3%-át érinti.

Nőknél, magasabb lehet az arány, mivel gyakrabban fordul elő a diamin-oxidáz (DAO) enzim csökkent aktivitása, ami a hisztamin lebontásáért felelős. A hisztaminintolerancia diagnosztizálása bonyolult, és sok esetben más allergiás vagy emésztőrendszeri problémákkal (pl. irritábilis bél szindróma) összetéveszthető.

Gyerekeknél is előfordulhat, bár ritkábban, mint felnőtteknél.

Milyen módokon lehet javítani a betegek állapotán?

A hisztaminintoleranciát nem nevezném betegségnek, hanem egy állapot, amelynek – a veleszületett DAO enzim hiány esetén kívül, ami rendkívül ritka –, mindig van egy kiváltó gyökéroka, valamilyen háttérbetegség.

Az első időszakban 0-ás hisztamintartalmú, gyulladáscsökkentő diétával javítható az állapot, amelyben kerülni kell a túlzott hisztaminbevitelt. Az alacsony hisztamintartalmú diéta elkezdésével egyidőben minden esetben szükséges a kialakult állapotért felelős gyökérokok feltérképezése, és az alapbetegség kezelése. A háttérben legtöbbször a belek diszbiózisa, SIBO (kontaminált vékonybél szindróma), gyakran hormonális (mellékvese, pajzsmirigy) vagy akár lelki problémák állhatnak.

A hisztaminszegény diétában kerülni kell a magas hisztamintartalmú ételeket és italokat, például:

  • Erjesztett, érlelt és fermentált ételek: sajtok, joghurt, savanyú káposzta, szójaszósz, ecet, bor, sör
  • Hosszasan tárolt vagy feldolgozott húsok: kolbász, szalámi, füstölt húsok
  • Tengeri halak (különösen a nem frissen fogyasztott halak)
  • Paradicsom, padlizsán, spenót, avokádó, citrusfélék, banán
  • Csokoládé, kakaó, diófélék
  • Alkohol (különösen a vörösbor és a pezsgő)

A diétával sok esetben a tünetek jelentősen csökkennek vagy megszűnnek.

Ha a hisztamin lebontása elégtelen a DAO-enzim alacsony szintje miatt, akkor DAO-enzim kapszulák szedése segíthet (pl. étkezések előtt). Ezek a készítmények segítenek a hisztamin lebontásában. A gyógyulás legfontosabb pillére pedig a felborult bélflóra helyreállítása

A bélrendszer állapota befolyásolja a hisztamin-anyagcserét. Az egészséges bélflóra támogatása érdekében ajánlott:

  • Probiotikumok (oda kell figyelni kell, hogy hisztamintermelő baktériumtörzsektő mentes legyen a probiotikumok)
  • Prebiotikumok (pl. rostban gazdag étrend)
  • Gyulladáscsökkentő diéta, ha bélgyulladás is fennáll a gyulladáskeltő alapanyagok kerülése, úgymint: glutén, tej, cukor, szója, tojásfehérje, étolaj
  • Hisztamin-felszabadulást csökkentő étrend-kiegészítők
  • C-vitamin (hisztaminlebontást segítheti)
  • Kvercetin (pl. hagymában, almában található)
  • B6-vitamin (szükséges a DAO-enzim működéséhez)

Megfelelő kezelés és diéta mellett a DAO-enzim szintje általában helyreáll, de a lényeg, hogy a tünetek is megszűnhetnek.

Mindez azonban általában kitartást és elkötelezettséget igénylő hosszas folyamat.

De semmiképpen nem a hosszú ideig tartó diétázás a cél, hanem a fennálló gyulladás csökkentése, megszüntetése, majd átmeneti időszak után az ételek fokozatos visszavezetése.

Hosszútávon nem a hisztamintól kell megszabadulni, hanem a gyulladáscsökkentő étrenddel és bélregeneráló terápiával a szervezetünket kell újra alkalmassá tenni arra, hogy a hisztamint megfelelően képes legyen lebontani.”

További hírek