Egyre nagyobb veszélyben a gyerekek – Változást sürget a szakértő

Innovatív technikával fogják melegen tartani a bécsi lakásokat
2023-02-08
Testközelből tapasztalják meg a gyerekek a környezetszennyezést
2023-02-08
Show all

Egyre nagyobb veszélyben a gyerekek – Változást sürget a szakértő

Láthatása során lőtte fejbe magát egy 10 éves kisfiú édesapja légpuskájával. Sajnos nem ez az első eset idén, hogy kiskorú kezébe fegyver kerül, és megtörténik a baj, így adódik a kérdés: hogyan lennének megelőzhetőek az ilyen balesetek? Hajós István a Bastion Group ügyvezetője, biztonságtechnikai szakértő segít megválaszolni a kérdéseket.Milyen fegyvernek minősül a légpuska, és kik juthatnak hozzá?

Ha a jogi értelmezést nézzük, akkor lőfegyvernek minősül:

a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 Joul-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki.

Az úgynevezett éles fegyverekhez hozzájutni még illegálisan is nagyon nehéz, legálisan pedig nagyon komoly szabályoknak kell megfelelni.

Az adott ügyben légpuska sült el, amelyre leegyszerűsített szabályozás vonatkozik. Ilyen puskát (majdnem) bárki vásárolhat, aki magyar állampolgár, betöltötte 18. életévét és nincsenek korlátozva ezirányú jogai. Hivatalos fegyverboltokban vásárolható meg és ezek a fegyverek biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Ugyanakkor ilyen típusú fegyverekkel találkozhatunk például a céllövöldékben is

– mondta Hajós István a Bastion Group ügyvezetője, biztonságtechnikai és robotikai szakértő.

Otthon lehet a fegyver betöltött állapotban

A légfegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban még fegyvertokban sem.

Azaz nem lehetnek övre erősítve és összeszerelt, betöltött, úgynevezett tűzkész állapotban.

Csak szétszerelt állapotban szállíthatók, még az autóban is.

Otthon azonban önvédelmi céllal lehet tűzkész (betöltött) állapotban a fegyver, de itt is gondoskodni kell róla, hogy illetéktelen vagy főleg kiskorú személy ne férjen hozzá,

ne tudja használni, hogy magában vagy másban akarva vagy akaratlanul kárt tegyen, de ez a része már a gondatlanság jogi körét boncolgatja

– tette hozzá Hajós István.

Hogyan történhetett pontosan a tragédia?

Nagyon furcsának találom a baleset körülményeit, hiszen egy légpuskával, amely hosszú, sokkal nehezebben tudja meglőni magát egy gyermek, mint egy pisztollyal.

Ilyen nagyságú puskánál már jóval nehezebb elérni az elsütő billentyűt, így jelen pillanatban csak találgatni tudunk. A hatóság folyamatosan elemzi az esetet fegyverszakértők bevonásával – mondta Hajós István.

Szükség lenne egy alaptanfolyamra

Sajnos a jelenlegi baleset is megmutatta, amit már korábban hangoztattam, hogy

nagy szükség lenne az engedély nélkül tartható különböző fegyverek használatának az oktatására, a hasonló esetek megelőzésének érdekében.

Én a fegyvervásárlást is egynapos tanfolyamhoz kötném, ahol ismertetik az eszköz használati, és tárolási szabályait” – zárta mondanivalóját a biztonsági szakértő.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.