Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó COVID-fertőzésen átesett páciens

Belgium védettség alá helyezi a part menti vizeiben lévő hajóroncsokat
2021-05-06
Fél Celsius-fokkal emelkedett az Egyesült Államok éves középhőmérséklete
2021-05-06
Show all

Egyre több a hosszú távú szövődményekre panaszkodó COVID-fertőzésen átesett páciens

Megtízszereződött a COVID-szövődményekkel orvoshoz fordulók aránya az Affidea Magyarországnál. Sok olyan volt beteg is post-COVID tünetektől szenved, akinek semmilyen szerve nem károsodott a fertőzés alatt.

A betegek egy része különböző, hosszú távú tünetekről számol be. Mint ismeretes a COVID-19 betegség elsősorban a légutakat támadja meg, gyakran súlyos kétoldali tüdőgyulladást okozva. A tüdőben ennek nyomán kialakuló hegesedés még hónapok, sőt akár fél év múltán is légzési nehézséget, teljesítménycsökkenést okoz. Igen gyakori szövődmény emellett a szívizomgyulladás, a magas vérnyomás és egyéb olyan szív- és érrendszeri panaszok is kialakulhatnak a betegek egy részénél, amelyek a fertőzés elmúltával sem mutatnak javulást. Egy tanulmány szerint a kórházban ápolt betegek 7-27%-ánál alakul ki szívizomkárosodás, illetve a betegség megnöveli a trombózis veszélyét is.

Sajnos a vírus az idegrendszert sem kíméli, egy vuhani betegeken végzett tanulmány szerint a fertőzésen átesettek 36 százalékánál alakul ki idegrendszeri károsodás. A legismertebb tünet a szaglás és az ízérzés csökkenése, illetve elvesztése. Ezek sokszor megelőzik a légúti tünetek megjelenését és a beteg gyógyulását követően is még hónapokig fennmaradhatnak. Gyakran panaszkodnak a betegek a gyógyulás után nagyfokú gyengeségre és fáradtságra, a különböző testtájak érzészavarára. Gyakori maradandó tünet még a fejfájás, és az emésztőrendszer is csak hetek múltán áll vissza a normál működésre. Elmondható, hogy a SARS-CoV2 belobbanthatja és súlyosabbá teheti a már meglévő alapbetegségeket is.  Ezért nagyon sok koronavíruson átesett ember a fertőzés után orvoshoz fordul panaszaival.

Természetesen nem érdemes a COVID-19 betegség miatti karantént követő pár napban rögtön post-COVID vizsgálatra menni, a gyógyulás a legtöbb esetben ennél hosszabb időt vesz igénybe. Azoknak a pácienseknek, akiknek neurológiai tünetei vannak, még ennél is tovább, akár egy-két hónapig tart a felépülés.  Ha valaki átesett a fertőzésen, akkor legalább 2-3 hetet érdemes várni, mielőtt a hosszú távú hatásokat kivizsgáltatná magán. Érdemes komplex post-COVID szűrővizsgálatot elvégeztetni, amely feltárhat olyan problémákat is, amikre nem is gondolt a páciens.

emelte ki Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbetegszakellátás orvosigazgatója. Ha valaki például szeretne sportolni a fertőzés után vagy folyamatos maradványtünetektől szenved, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki feltárja a szervek, például a szív tényleges károsodását.

Egy komplex post-COVID vizsgálati csomag tartalmaz egy nyugalmi EKG-t és Troponin-szint meghatározást a szívizomgyulladás és -károsodás kizárására, egy alacsony sugárdózisú mellkas-CT-t, oxigén-szaturáció mérést és egy légzésfunkció vizsgálatot, amely a tüdő károsodását célzott feltárni. Mindezeket a gyulladásos folyamatokat feltáró laborvizsgálat, valamint a trombózisveszélyt jelző D-dimer meghatározás egészíti ki. Ezen túl ellenanyagszint-mérést is érdemes kérni, amely a betegség utáni antitest termelés mennyiségét és a védettség kialakulásának aktuális állapotát vizsgálja.

Az elmúlt 2 hónapban jelentősen megugrott a post-COVID tünetekkel jelentkező betegek száma, a februári adatokhoz képest több, mint 10-szer annyian végeztettek el valamilyen post-COVID szűrést márciusban és áprilisban is. Az Affidea Magyarországnál különböző szűrőcsomagok közül választhatnak a betegek. Elsősorban a leggyakoribb szövődményeket próbáljuk feltárni ezekkel a vizsgálatokkal, így a tüdőkárosodást, a szívizomgyulladást és -elhalást, illetve az egyéb szív- és érrendszeri problémákat, a magas vérnyomást, trombózis veszélyét. A laborvizsgálatokkal a szervezetben meglévő gyulladásokat azonosíthatjuk. A legtöbb beteg egyébként kardiológiai, neurológiai és olykor tüdőkárosodásra jellemző tünetekkel érkezik.

tette hozzá Dr. Menyhárt Orsolya.

A szűrést követően a megfelelő szakorvos a feltárt szervi problémáknak megfelelően megpróbálja csökkenteni a COVID-on átesett beteg panaszait. Ezzel kapcsolatban Dr. Menyhárt Orsolya elmondta:

Előfordul, hogy a vizsgálatokon semmilyen szervi eltérést nem találunk, ugyanakkor a beteg mégis fájdalomról és tünetekről panaszkodik. Sajnos a fertőzést követő szorongás, a bezártság és a COVID-dal kapcsolatos érzelmek nagyon sokszor pszichológiai alapon okoznak tüneteket még akkor is, amikor ennek semmilyen biológiai alapja nincs. Ezek megoldása azonban már a pszichológusok feladata lesz.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.