Egyre több cég és magánszemély kér hazugságvizsgálatot dolgozói vagy családtagjai számára

Ha fiatal újságíró, mehet Brüsszelbe az Unióhoz gyakorlatra
2024-04-08
Trump az USA államok hatáskörébe utalná a terhességmegszakítás jogát
2024-04-09
Show all

Egyre több cég és magánszemély kér hazugságvizsgálatot dolgozói vagy családtagjai számára

Magyarországon van magán hazugságvizsgálat. Egyre több cég kér ilyet dolgozói ellenőrzéséhez, de a családon belüli vitákat, hűtlenségi, lopási ügyeket is sokszor tisztáz a kért hazugságvizsgálat. Tóth Ernő nyugalmazott rendőr alezredessel, a méréseket végző Carriere Kft. tanácsadójával beszélgetett a tudás.hu

Kelletlenül feszeng a gyanúsított a széken. A nyomozó sorra teszi fel neki a kérdéseket és az egyébként flegma fickó az egyik válasznál feltűnően félrenéz. Tenyerét a nadrágszárához dörgöli, de továbbra is konokul tagad. Na, most jött el a hazugságvizsgálat ideje! – gondolja a nyomozó. De vajon milyen eredményt hozhat egy ilyen vizsgálat és ki lehet-e játszani a készüléket? Ennek jártunk utána.

Magyarországon már több, mint két évtizede használnak hivatalos eljárásokban és magán célra hazugságvizsgáló készüléket, azaz poligráfot.

2001-ben Magyarországon a Carriere Kft. szerezte meg elsőként a poligráfos vizsgálatok végzéséhez szükséges engedélyt

mondja Tóth Ernő nyugalmazott rendőr alezredes, a cég tanácsadója.

Tóth Ernő nyugalmazott rendőr alezredes

Nem volt egyszerű, ugyanis már a készülék importját is szigorú feltételekhez kötötték a magyar haditechnikai és hadiellenőrzési hatóságok.

A tengerentúlon gyártott készülék külföldre viteléhez az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának beleegyezésére is szükség volt, majd ezt követően jutott el Budapestre az első négycsatornás, Lafayette márkájú hazugságvizsgáló.

A készülékkel azóta is dolgozó szakember

45 évet töltött el a magyar rendőrség kötelékében, több tízezer vizsgálatot végzett már el, közreműködött számtalan emberölési és eltűnési ügy felderítésében és máig teljesít rendőri, igazságügyi megbízásokat.

A készülék előírásoknak megfelelő használatát évente ellenőrzik a hatóságok, vagyis senkinek ne jusson eszébe a jogszerűség szélső mezsgyéjén haladva behozni és használni a poligráfot, mert csúnyán és nagyot lehet bukni így.

A készülék előírásoknak megfelelő használatát évente ellenőrzik a hatóságok.

A megrendelőket persze soha nem ellenőrzik, így aztán megfordulnak a poligráfos vizsgálatokon súlyos büntetőeljárások gyanúsítottjai, a legnagyobb világcégek munkatársai éppúgy, mint féltékeny házastársak, vagy éppen a féltékeny házastársak párjai, aki hűségüket akarják a hazugságvizsgálattal bizonyítani.

Viszonylag gyakorinak számít az, amikor egy családon belüli lopással kapcsolatos gyanút akarnak az ügyfelek tisztázni

mondja Tóth Ernő.

A nagymama órája

A nagymamának volt egy értékes, antik aranyórája, ami annak idején még a boldogult férjének óraláncán fityegett, ám ez az óra a hagyatéki eljárás során nem kerül elő.

A családtagok nem akarnak rendőrségi feljelentést tenni, ugyanakkor nem tudnak arról, hogy a nagymama eladta volna az órát, a nem egészen feddhetetlen életet élő unoka pedig mindenkinek gyanús egy kicsit.

Ekkor kérik a poligráfos vizsgálatot, hátha kiderül, hogy a gyanúba keveredett unoka valóban igazat mond-e az órával kapcsolatban.

Vállalati vizsgálatok

De legalább ennyire gyakori az, hogy vállalkozások kérik a gyanúba keveredett munkatársaik vizsgálatát.

Felvetődik annak lehetősége, hogy a vezető beosztású alkalmazott tájékoztatta a konkurens céget a vállalat üzleti stratégiájáról, esetleg piaci terjeszkedési terveiről.

Ebben az esetben a cégvezetés kérheti a munkatárs poligráfos vizsgálatát, de az is előfordult már, hogy a gyanúsított munkatárs kérte a vizsgálatot, amivel saját magát akarta tisztázni.

A Carriere Kft. többször dolgozott már külföldi megrendelésre is.

Így például segítettek felderíteni a Škoda autógyár csehországi raktárbázisán üzletszerűen elkövetett, súlyos károkat okozó lopásokat is. De vizsgálták már szlovák és hazai pénzszállító cégek alkalmazottait is.

Vizsgálták olyan termelő cég munkatársait, ahol sorozatos szabotázsakciókat hajtottak végre – ebből egyébként komoly büntetőeljárás lett.

Volt olyan hazai szolgáltató vállalat, amely 110 alkalmazottján kérte a hazugságvizsgálat elvégzését, mert arra voltak kíváncsiak, hogy meg lehet-e vesztegetni az alkalmazottjaikat. A vizsgálat bejelentésének hírére 18 munkatárs azonnali hatállyal felmondott, vagyis ebben az esetben már a poligráfos vizsgálat híre is kézzelfogható eredményt hozott!

Párkapcsolati problémák

Tóth Ernő beszélt a tudás.hu-nak arról is, hogy

az utóbbi három évben megsokszorozódott a párkapcsolati konfliktusok ügyében poligráfos vizsgálatot kérő ügyfelek száma.

Akadnak olyan ügyfelek, akik a közelgő kézfogó előtt azt akarják megtudni, hogy a leendő párjuk félrelépett-e vagy sem.

Ilyen esetekben mindig elmondják az ügyfélnek, hogy poligráffal szándékot nem lehet vizsgálni, csak a megtörtént tényekre érdemes rákérdezni. Vagyis a megnyugtató vizsgálati eredmény ebben az esetben aligha lehet a jövőbeli hűség garanciája…

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege ismerte fel elsőként, hogy a poligráf készüléket remekül fel lehet használni a hírszerzés területén, kémek és kollaboránsok leleplezésére, vagy éppen a saját hírszerzőik kiképzésére. És kiderült, hogy a hivatásos hazudozók is megfoghatók a poligráffal!

A poligráf mellé leülő ügyfelek jelentős része saját maga kéri a vizsgálatot, mert tisztázni akarja magát

állítja Tóth Ernő.

Csak önkéntes alapon

Senkit sem lehet kötelezni arra, hogy alávesse magát a hazugságvizsgálatnak, ami önkéntes.

A vizsgálat megkezdése előtt írásos beleegyező nyilatkozatot íratnak alá az alannyal, aminek része az is, hogy a feltenni kívánt kérdéseket is egyeztetik vele.

Ez első hallásra különösen hangozhat, mert sokan – tévesen – azt hiszik, hogy a hazugságvizsgálat során a látszólag érdektelen kérdések közé becsempészett, úgymond váratlanul feltett kérdésekre adott zavaros válaszok buktatják le a füllentő embert.

A vizsgált személynek joga van ahhoz is, hogy bizonyos kérdésekkel kapcsolatban előre megtagadja a válaszadást, ám így már nincs is sok értelme a vizsgálatnak, hiszen a tagadással az esetek többségében az alany csak a vele kapcsolatban felvetődött gyanút erősíti meg.

A vizsgálat megrendelője persze általában mindent meg akar kérdezni, de a szakember képes arra, hogy kiválogassa és logikus sorrendben feltegye az igazán fontos kérdéseket – mondja Tóth Ernő tanácsadó.

A válaszadás roppant egyszerű: igen vagy nem.

Hogy működik?

A négycsatornás Lafayette hazugságvizsgáló készülék méri az alhasi és a mellkasi légzés intenzitásának változását, a vérnyomást, valamint a kéz ujjbegyein keletkező bőrellenállást.

Vannak ennél többféle reakciót is figyelő, többcsatornás készülékek is, de – Tóth Ernő véleménye szerint ennyi adat bőven elegendő ahhoz, hogy a füllentő személyt le tudják leplezni.

A vegetatív idegrendszer által kiváltott emberi reakciókat akaratlagosan nem lehet befolyásolni.

Ha senki más, de a vizsgált személy egész biztosan tudja, hogy az adott kérdésre válaszolva nem mond igazat, így aztán fél a lebukástól, a vegetatív idegrendszere pedig gyorsítja a szívverését, módosítja az ujjbegyein a bőr elektromos ellenállását, amit a poligráf készülék érzékel.

A Carriere Kft.-nél végzett vizsgálatok során egyébként alkalmaznak egy érdekes, a vizsgálati székbe épített érzékelőt is, amely a farizmok akaratlan összehúzódását jelzi.

Nyilván mindenki ismeri a mondást, hogy „…úgy félt, hogy a zabszem sem fért bele az alfelébe.” Nos, ezen az elven működik ez a leleményes érzékelő.

A vérnyomás akaratlagos befolyásolásának képességével talán csak az évtizedes gyakorlattal rendelkező indiai fakírok, esetleg az aszkézist a végsőkig feszítő buddhista szerzetesek rendelkeznek, ám effélék még nem fordultak meg a cég poligráfos vizsgálatain

jegyzi meg Tóth Ernő, majd hozzáteszi

így az átlagembernek szinte semmi esélye nincs arra, hogy átverje a hazugságvizsgáló készüléket. (Az ittas, drog vagy gyógyszerek hatása alatt álló emberen nem érdemes poligráfos vizsgálatot végezni, mert zavaros reakciói nem értékelhetők.)

Bármennyire furcsa, de egy átlagember naponta több száz hazugságot követ el – állítja Tóth Ernő.

Ezek többsége bagatell lódítás:…pedig de jól nézel ki! mondjuk a sápadt, elgyötört kollégának, mert nem akarjuk, hogy még rosszabbul érezze magát. Vagy megmutatják nekünk egy újszülött képét, mire azonnal mondjuk:…nahát, milyen szép gyerek! Szakasztott az apja! Pedig valljuk meg őszintén, egy frissen született, gyűrött képű, vörös csecsemőt igazán csak a szülei látnak szépnek.

Az efféle füllentéseknek nincs kockázatuk, ám ha a poligráfos vizsgálat alá vont gyanúsítottól megkérdezik, hogy „...volt-e a gyilkoság napján a kezében sárga nyelű balta?” – éppen olyan, amit a vérbe fagyott áldozat fejéből kiállva találtak meg a helyszínelők akkor a kérdésre adott válasznak már súlyos kockázata lehet.

A sárga nyelű baltáról, mint a gyilkosság elkövetésének eszközéről csak a rendőrség, az elkövető és persze az áldozat tud, de ő ugyebár már nem segíthet az igazság felderítésében. Vagyis ha a vizsgált gyanúsított a tettes, akkor a tagadó válasz esetében a vegetatív idegrendszere biztosan jelezni fogja a hazugságot.

Egyébként az emberek már a történelmi időkben is kíváncsiak voltak arra, hogy az adott delikvens hazudik, vagy sem.

Ősi távolkeleti módszer volt például a rizsliszt-próba, amikor a gyanúba keveredett személynek a faggatás alatt egy kanál rizslisztet kellett bevennie a szájába. Amikor az ember hazudik, kiszárad a szája, nyáltermelése csökken, és ha ekkor éppen rizsliszttel van tele a képe, akkor szinte biztosan elkezd fuldokolni.

Ennél a mai hazugságvizsgáló készülékek lényegesen pontosabban mérik az emberi reakciókat. És – ellentétben a rizsliszt-próbával – a vizsgált személy is minden esetben életben marad.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.