Érdekes ábrán Kína lakossága: melyik tartomány melyik országnak felelne meg?

A teafilter, mint a klímaváltozás elleni harc titkos fegyvere
2019-10-15
Az agilis vezető – Könyvbemutató
2019-10-15
Show all

Érdekes ábrán Kína lakossága: melyik tartomány melyik országnak felelne meg?

A Visual Capitalist ábrája jól mutatja, milyen hatalmas országról van szó: a kínai tartományokat a lakossága alapján más országokkal hasonlították össze.

Bár jelenleg Kína a legnépesebb ország, a regionális felmérések szerint továbbra is csökken a születések száma a korábbi születésszabályozási szigorítások miatt.

A csökkenő tendencia hátterében több tényező áll: egyrészt visszaesés figyelhető meg a nők termékenységi rátájában, ami az egy nőre eső újszülöttek átlagát jelenti, valamint kevesebb a szülőképes korú nő.

A világ legnépesebb országa egyébként még mindig Kína, ahol világ népességének a 18,7 százaléka él. A Visual Capitalist ábrája jól mutatja, milyen hatalmas országról van szó: a kínai tartományokat a lakossága alapján más országokkal hasonlították össze. A térkép szerint Szecsuan például közel akkora, mint Németország.

A Visual Capitalist ábrája jól mutatja, milyen hatalmas országról van szó: a kínai tartományokat a lakossága alapján más országokkal hasonlították össze.

Beért az „egy gyerek” politika

Fontos szerep jut a születésszabályozási politikának is, amely nagyban hozzájárult a gazdasági növekedéshez, napjainkban azonban a népesség elöregedését, a nemi részarányok markáns torzulását és a növekedési modell átalakításának szükségességét vetíti előre – olvasható a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Kutatóintézet (PAIGEO) elemzésében.

Kínában a reformok kezdete idején markáns születésszabályozási intézkedéseket vezettek be a népességgyarapodás rohamos ütemének mérséklése és ezáltal a súlyos élelmezési problémák elkerülése érdekében („egy gyerek politika”). A természetes szaporodás értéke ennek hatására az 1980-as évek második felében csökkenésnek indult.

A szigorú születésszabályozási politika révén jelentős növekedésnek indult az aktív korú, 15–64 éves korosztály részesedése az összlakosságon belül.

Az újszülöttek számának csökkenése azért is fontos kérdés, mert szakértők szerint Kína gazdasági fejlődésének fenntartása csak akkor lehetséges, ha megoldást találnak a társadalom elöregedésének problémájára. Előrejelzések szerint 2030-ra a 60 éven felüliek fogják kitenni a népesség több mint negyedét. A kínai kormányzat tett már lépéseket a helyzet kezelésére: 2012-ben például fizetett szülési szabadságot vezettek be az anyák számára. A PAIGEO elemzésében szereplő ábrán jól látszik a kínai társadalom öregedésének gyors tempója:

A PAIGEO elemzésében szereplő ábrán jól látszik a kínai társadalom öregedésének gyors tempója

India nemsokára megelőzi Kínát

Az ENSZ legújabb becslése szerint nemsokára – valószínűleg már 2027-ben – többen élnek majd Indiában, mint Kínában. A két ország lakossága durván 1,4, illetve 1,3 milliárd fő, a Föld lakosságának 37 százaléka ebben a két országban él. Az ENSZ szerint 2050-ben 9,7 milliárd fő, 2100-ra pedig már 11 milliárdan élnek a Földön. Ázsia és Óceánia lakossága 2070 környékén fog tetőzni 5,27 milliárddal.

Az előrejelzések szerint Európa és Latin-Amerika lakosságának csúcsát 686 és 765 millió lakossal fogja elérni 2060 körül.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?