Európai Bizottsági elnök: ha újraválasztanak nagyszabású védelmi projekteket fogok javasolni

Putyin a beiktatásán: nem utasítom el a párbeszédet a Nyugattal
2024-05-07
Bologna után a római és a nápolyi egyetemen is tábort vertek palesztinpárti tüntetők
2024-05-07
Show all

Európai Bizottsági elnök: ha újraválasztanak nagyszabású védelmi projekteket fogok javasolni

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a háromnapos 16. Európai Gazdasági Kongresszus megnyitóján a sziléziai vajdaság székhelyén, Katowicében 2024. május 7-én. MTI/EPA/PAP/Michal Meissner

Virágzó védelmi iparra van szükség Európában, a kontinensnek többet kell költenie a biztonságra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Katowicében, a 16. Európai Gazdasági Kongresszus megnyitóján.

Az EB elnöke és Donald Tusk lengyel kormányfő nyitóbeszédet mondtak a kedden megkezdődött háromnapos rendezvényen.

Von der Leyen elmondta: a következő öt évben “fel kell turbózni” a védelmi iparunkat, Európának többet kell költenie erre. “Virágzó európai védelmi ágazatra van szükségünk” – jelentette ki.

Amennyiben a következő ciklusban újraválasztják EB-elnöknek, több nagyszabású védelmi projektet fog javasolni – ígérte. Megerősítette: létrehozná a védelmi biztos posztját, akinek feladatköréhez “a legkorszerűbb európai védelmi ipar” támogatása tartozna. Egyik első feladata az európai védelmi készültség állapotáról szóló “fehér könyv” bemutatása lenne – közölte.

A lengyel kormányfőhöz fordulva Ursula von der Leyen gratulált “az erős vezetéshez és a folyamatban lévő (lengyelországi) változásokhoz”. Kijelentette: “ebből a sikerből sok tanulságot lehet levonni”, egyebek mellett azt, hogy európai szinten is széles koalíciókat kell építeni. “Nagyon fontos, hogy a centrum erősen összetartson, küzdjön a szélsőségekkel, és ne tegye lehetővé a polarizációt” – fogalmazott az EB elnöke.

Tusk beszédében úgy ítélte meg: nem szükségszerű, hogy Ukrajna, “tekintettel az (erőviszonyok) aránytalanságára”, elveszítse a háborút Oroszország ellen. Ha Európa jobban felkészült volna az ilyen nehéz időkre, Oroszország talán nem merte volna megtámadni Ukrajnát – tette hozzá.

Aláhúzta: Európának a legközelebbi hónapokban, valamint az egész következő ötéves ciklusban fel kell készülnie “egy olyan helyzetre, amelyben a világon semmilyen erő nem mer kezet emelni rá”. Az Európai Uniónak legalább 100 milliárd eurót kell szánnia védelemre. A jól és bölcsen befektetett pénz hosszú időre, talán állandó jelleggel eltolja a háborút Európa határaitól – fogalmazott Tusk.

Az egyik biztonsági prioritásként Donald Tusk a szigorúan őrzött európai határt jelölte meg. Az európai biztonság másik előfeltételének a politikus a közös beruházásként létesítendő légvédelmi kupolát említette.

A lengyel kormányfő áprilisban jelentette be, hogy Lengyelország csatlakozni szeretne az európai közös légvédelmi kezdeményezéshez (European Sky Shield Initiative, ESSI).

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.