Fosszilis energia nélkül működne a zalaegerszegi szennyvíztisztító

Továbbfejleszti az Oktatási Hivatal az elektronikus nyilvántartási és ügyintézési rendszerét
2022-01-26
Visszatérhetett a rezervátumba a tülkét vesztett rinocérosz Dél-Afrikában
2022-01-26
Show all

Fosszilis energia nélkül működne a zalaegerszegi szennyvíztisztító

Magyarországon elsőként üzemeltetnék fosszilis energia nélkül a szennyvíztisztító-telepet Zalaegerszegen néhány éven belül, ahol ennek egyik lépéseként kedden a szennyvíz hőenergiáját hasznosító rendszert avattak.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a beruházást bemutató helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: a Modern Városok Program városfejlesztési keretéből, 268 millió forintos támogatással készült el a hőszivattyús rendszer. A mintegy 15 milliárd forintos városfejlesztési keretből csaknem száz helyszínen építenek vagy újítanak fel járdákat, utakat, parkolókat, de városi cégek telephelyeinek felújítását és eszközbeszerzését is támogatják, köztük a Zalavíz Zrt. energetikai korszerűsítését.

Arnhoffer András, a Zalavíz vezérigazgatója azt mondta: az elfolyó szennyvíz hőenergiáját hasznosítja az új rendszer, amellyel a telep földgázfelhasználását csökkentik, naponta nagyjából tíz háztartásnak elegendő energia megtakarítását elérve.

Az a tervük, hogy 2024-25-re Magyarországon az első olyan szennyvíztelep legyen a zalaegerszegi, amelynek működtetése teljesen független lesz a fosszilis energiáktól. Ennek elérése érdekében a hőszivattyúk energiaellátását a későbbiekben napelemparkkal szeretnék biztosítani, de az itt termelt hővel önkormányzati ingatlanok fűtését is megoldhatják.

Bali Zoltán alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt is hozzátette, hogy éppen tíz évvel ezelőtt adták át azt a biogáztelepet a szennyvíztelepen, amely járművek üzemanyagát és villamosenergia-termelést egyaránt biztosít.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a rezsicsökkentés érdekében nyolc éve nem emelkedik Magyarországon az áram, a gáz- és a vízszolgáltatás ára, ennek a megőrzéséhez pedig folyamatos modernizációra van szükség. Azt is hozzátette, hogy a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban Zala megyében minden olyan települést bekötnek a szennyvízhálózatba, ahol eddig még nem volt ilyen szolgáltatás.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.