Minden közoktatási intézményben lesz a súlyos allergia kezelésére szolgáló injekció Gyulán

Már az újszülöttek is érzékelik a társas viszonyokat
2022-01-26
Továbbfejleszti az Oktatási Hivatal az elektronikus nyilvántartási és ügyintézési rendszerét
2022-01-26
Show all

Minden közoktatási intézményben lesz a súlyos allergia kezelésére szolgáló injekció Gyulán

Valamennyi gyulai oktatási intézménybe még a héten kiviszik a súlyos allergiás reakciók gyors kezelésére szolgáló EpiPen injekciót – közölte Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester kedden sajtótájékoztatón.

Az EpiPen (30 kilogramm fölött) és az EpiPen Junior (15-30 kilogramm között) rovarcsípések vagy marások, ételek, gyógyszerek és egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók, valamint fizikai terhelés hatására fellépő vagy ismeretlen eredetű anafilaxia sürgősségi kezelésére alkalmazható oldatos injekció – mondta a városvezető.

Kifejtette, az önkormányzati Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos tavaly kezdeményezte, hogy az “életmentő szerből” – fenntartótól függetlenül – mind a 27 gyulai közoktatási intézmény szerezzen be.

Emlékeztetett arra, hogy január közepén elhunyt egy hétéves gyerek Budapesten, miután súlyos, mogyoróérzékenység okozta allergiás reakció lépett fel nála.

A javaslatot jóváhagyták, és egyenként 16 ezer forintért megvásárolták a szert – tette hozzá Görgényi Ernő.

Abdulrahman Abdulrab Mohamed elmondta, lesz két, hatóanyag nélküli oktatótoll is, amellyel megtanítják az EpiPen használatát az intézményekben dolgozóknak.

Hangsúlyozta, a szert szobahőmérsékleten, saját dobozában, fénytől elzárva kell tárolni. Körülbelül egy évig használható fel, lejárati idő előtt újat szereznek be belőle.

Ha egy gyereknél súlyos allergiás reakció lép fel, a szert a comb külső részébe kell beadni, akár ruhán keresztül; farizomba nem szabad. Beadás után az érintett területet masszírozni kell, és mindenképpen hívni kell a mentőket – ismertette.

Tévhitnek nevezte, hogy a kalcium jó allergia esetén, éppen ellenkezőleg – mondta -, súlyosbítja a tüneteket.

Elmondta, Gyulán egy gyermekről tudnak, akinél darázscsípés után lépnek fel súlyos reakciók; nála saját használatú EpiPen is van.

Görgényi Ernő emlékeztetett, a közalapítvány – amelynek fő feladata prevenciós, egészségmegőrző programok szervezése és lebonyolítása – korábbi javaslatára már több defibrillátort szereztek be, és általános iskolákban elindították a lisztérzékenységi szűrést.

Hozzátette, tudomása szerint ez az önkormányzati program egyelőre egyedülálló Magyarországon.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.