Fotón a 140 millió forintért elkelt Gulácsy festmény

Több mint százéves tudományos vita zárult le
2023-12-17
Végre egy megnyugtató kijelentés Putyintól
2023-12-17
Show all

Fotón a 140 millió forintért elkelt Gulácsy festmény

Budapest, 2023. december 1. A Virág Judit Galéria téli aukcióján szereplõ mûalkotásokat bemutató kiállítás 2023. december 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

Tihanyi Lajos 100 éve nem látott művét 130 millió forintért, Gulácsy Lajos festményét pedig 140 millió forintért vásárolták meg a Virág Judit Galéria téli aukcióján – közölte a galéria kommunikációjával foglalkozó ügynökség az MTI-vel.

A közlemény szerint a szombat esti árverés egyik legjobban várt tétele Tihanyi Lajos 100 éve nem látott remekműve volt, amely egy magyar család tulajdonában vészelte át az elmúlt évtizedeket, majd bukkant fel a műkincspiacon, a meglepve a szakértőket. A Tájkép Margit-híddal című festmény Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját ábrázolja, miközben a Duna és a Margit-híd is látszik a távolban.

Mint írják, Tihanyi Lajost mindig megihlette a város nyüzsgése, a kép művészeti értékét pedig növeli, hogy kevés a jelentős ismert mű a magyar klasszikus festészetben, amely ilyen minőségben ábrázolja a korabeli Budapestet. A kép az aukción végül 130 millió forintért talált új tulajdonosra.

Gulácsy Lajos: A Régi instrumentumon játszó hölgy című alkotása, amely 140 millió forintért kelt el.

Gulácsy Lajos kivételes művére több mint két évtizeden keresztül vártak a gyűjtők, egyikük végül 140 millió forintért szerezte meg a festményt.

A Régi instrumentumon játszó hölgy című alkotást 2002-ben nevezte el a szakma és a sajtó “a magyar Mona Lisának”. Az elveszettnek hitt mű 2002-ben került elő, és abban az évben, a Virág Judit Galéria aukcióján abszolút magyar leütési rekordot ért el. A nagyméretű olajkép Gulácsy és a magyar festőművészet egyik kiemelkedő alkotása – olvasható a közleményben.

A Virág Judit Galéria 74. téli aukcióján Vaszary János Tóvárosi tájkép, Tata című alkotását 70 millió forintnál, Boromisza Tibortól A szatmárnémeti piac misztikus megvilágításban című képet 40 millió forintnál, Czóbel Béla Párizs, L’avenue du Maine című festményét pedig 36 millió forintnál ütötték le. Czigány Dezső Csendélet aktos kompozícióval című alkotása 18 millió forintért, Csendélet című képe 28 millió forintért, míg Mednyánszky László Holdfényes táj című festménye 20 millió forintért, Holdvilágos tóparti táj című festménye pedig 19 millió forintért kelt el.

Az árverésen 28 millió forintot fizettek egy római stílusú, egyedi, bravúrosan megmunkált és díszített Zsolnay-kerámiáért, amely a különleges technikának köszönhetően első ránézésre úgy tűnik, mintha bronzból készült volna.

A Virág Judit Galéria december 19-én, kedden a kortárs árveréssel zárja az évet – áll az összegzésben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.