Biotechnológus: Szinte lehetetlen őszig megtalálni a koronavírus ellenszert

Szerbia tiltakozott az EU-nál Nikola Tesla horvát nemzetiségűnek nevezése miatt
2020-05-11
Koponyatorzítás mutatta meg az összetartozást és a társadalmi státuszt a hun korban
2020-05-12
Show all

Biotechnológus: Szinte lehetetlen őszig megtalálni a koronavírus ellenszert

Száz éve nem látott világjárvány ellen kell vakcinát, és gyógyszert kifejleszteni, piacra dobni. Ezek jelentős fejlesztési költségeit szabadalmi jogok védik, amelyeknek komoly befolyásuk van az árakra. A világjárványban minden országnak az az érdeke, hogy valamilyen megoldás születhessen, aminek révén ilyen „nehezítő” tényezők nélkül a járványt végleg megállító védőoltás és gyógyszer mindenhová és gyorsan eljuthasson. Milyen megoldások képzelhetők el erre, kérdezem Duda Ernőt, Magyar Biotechnológiai Szövetség elnökét, a Szegedi Tudományegyetem docensét, a SOLVO Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatóját. Ennél a vállalatnál mintegy nyolcvanan dolgoznak a vírus elleni gyógyszerfejlesztésen.

Sok szereplő van a piacon, akik mind vakcinát és/ vagy gyógyszert fejlesztenek. Mindegyik természetesen piaci előnyt is szeretne elérni. Elképzelhető, hogy az első befutó olyan árat kérjen a termékért, amiben benne van a fejlesztési folyamat nem kis költsége?

A gyógyszerek és vakcinák árában – néhány kivételtől eltekintve – igen kis részt tesz ki a gyártás költsége. A legnagyobb részt a kutatás-fejlesztés teszi ki és az esetenként kifejezetten magas ár ellenére a gyógyszerek kétharmada soha nem hozza vissza a fejlesztés költségét. Ebben a versenyben is lesz remélhetőleg pár nyertes, de biztosan lesz igen sok vesztes is. Már több mint 100 különböző vakcinafejlesztési próbálkozás van, és ezekből maximum néhány lesz sikeres. A többi elbukja a fejlesztési költséget, de a nyertesek biztosan arra törekszenek majd, hogy megtérüljön nekik a ráköltött összeg. Mivel itt óriási piacról van szó, így nem kell az oltóanyagnak feltétlenül nagyon drágának lenni ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Ráadásul az országok többségében az árnak legalább egy részét az egészségbiztosítók fogják állni.

Mi van, ha többen is nagyjából egyszerre érnek célba, de nem egyforma termékkel, amelyek mind megkapják a zöld utat, mondjuk az egészségügyi hatóságoktól? Ez költségcsökkentő hatású lehet, vagy a mostani esetben ez nem fog számítani?

Ha egyszerre több hatékony oltóanyag is engedélyt kap, az elvileg viheti lejjebb az árakat. Ugyanakkor egyetlen cégnek sincs megközelítőleg akkora gyártási kapacitása, mint amire most szükség lesz, így én nem számítanék emiatt árháborúra. Sokkal valószínűbb, hogy licensz megállapodásokon keresztül több cég kezd majd gyártani, hogy ki tudják elégíteni a keresletet. Ez persze csak arra vonatkozik, ha olyan hagyományos technológián alapuló vakcina lesz, amit több cég is képes gyártani.

Mind a most a hírekben szereplő gyógyszerek, mind a vakcinák esetében sokszor már ismert elméleti alapokra, anyagokra építenek. Ez mennyiben befolyásolhatja a termékek szabadalmát, pénzügyi elérhetőségét?   

Ha egy ismert hatóanyagot új célra használunk fel, arra is lehet szabadalmi védettséget kérni. Igaz, ezek nem ugyanolyan erősek, mint egy új kémiai szerkezetet szabadalmaztatni és a védhetőségük is nehezebb. Képzeljük el például, ha kiderül egy patikában recept nélkül kapható gyógyszerről, hogy hatékony a COVID-19 ellen. Másnaptól mindenki bevásárolna belőle és a cég, amelyik a felfedezést tette, nem részesedne ebből a bevételből. Kivéve persze, ha pont ők gyártották eddig is, de hát erre kicsi az esély. Több olyan gyógyszert is tesztelnek jelenleg, melyek késői kutatási fázisokban vannak, de eredetileg más vírusfertőzésekre fejlesztették őket. Az eredeti szabadalmuk ezeket még védheti egy ideig.

Elképzelhető, ha egy nemzetközi megállapodás segít majd az oltás vagy gyógyszer mind gyorsabban mindenhová való eljuttatásában és ez valamilyen közös alapból finanszírozza, akár utólag is a fejlesztőket.

Igen, ez ebben az esetben igen valószínű.

Milyenfajta vakcinák, vagy vírusellenes szerek érhetnek Ön szerint először célba?

Nagyon sok, korábban még nem engedélyezett eljárással is próbálkoznak, őssejtektől kezdve nukleinsav alapú vakcináig mindenfélével. Rövidtávon azért valószínűleg átpozicionált, ismert hatóanyagok, a korábban említett, más vírusra fejlesztett antivirális szerek és a hagyományos vakcinák tűnnek leginkább befutóknak.

Mik a legjobb és a legrosszabb elképzelhető megoldások a járvány kimenetele szempontjából?

Legjobb megoldás, ha kiderül, hogy ismert és már engedélyezett szerekből összeállított kombinációs terápiával lehet hatékonyan kezelni a fertőzést, illetve ha rekordidő alatt hatékony vakcina készül. A legrosszabbat nehéz megítélni. Például lehet az, hogy nem alakul ki tartós védettség és rendszeresen újra megjelenik a vírus, nem találunk hatékony terápiát és nem lesz oltás belátható időn belül. Meg talán fokozzuk azzal, hogy olyan mutáns törzsek alakulnak ki melyek jobban fertőznek és/vagy magasabb a halálozási rátájuk.

Lehet, hogy a fejlesztők és az esetlegesen őket támogató kormányok még az esetlegesen várt őszi második hullám elé szeretnék időzíteni a piaci megjelenést? Van ennek realitása?

Kizárni nem lehet, de az egy olyan tudományos eredmény lenne, amihez foghatót ez az iparág még nem látott. Bízzunk benne, hátha így lesz!

Ha sikerül egy ilyen, soha nem látott megoldással meggyorsítani a védőoltás, gyógyszer eljuttatását a lakossághoz, ez milyen következményekkel járhat a gyógyszeripari, orvostudományi innováció nyereségességére?

Meglepő módon szerintem nem sok következménye lenne. A gyógyszerkutatás a világ legszabályozottabb iparága, rendkívül hosszú fejlesztési ciklusokkal, magas kockázatokkal és rendkívüli költségekkel. Egy új gyógyszer kifejlesztése ma már átlagosan 2-3 milliárd dollárba kerül és kb. 15 évbe. Ha valakit érdekel, simán megnézheti a vezető gyógyszergyárak éves jelentéseit. A közvélekedéssel szemben sem növekedésben, sem nyereségességben a gyógyszeripar nem kiemelkedően jó biznisz, sok más iparág teljesít lényegesen jobban.

Ma sok az ellenérzés a gyógyszeriparral szemben. Elképzelhető, hogy ez a járvány sikeres letörését követően módosulhat?

A gyógyszergyárak sajnos tettek is azért néha, hogy ilyen rossz a reputációjuk. A gyógyszeripar minden hibája ellenére azért nem szabad elfelejteni, hogy azt, hogy ma kétszer addig élünk mint 100 éve, sok más tényező mellett leginkább a modern orvostudománynak és azon belül is a gyógyszeriparnak köszönhetjük. Azok a kórságok, amikben az emberek többsége száz évvel ezelőtt meghalt, ma már alig jelentenek problémát. Vagy részben, vagy teljesen kiirtottuk őket oltásokkal, antibiotikumokkal és egyéb készítményekkel. De ne csak a fertőző betegségekre gondoljunk! Ma már nem feltétlenül halálos ítélet tumorosnak, cukorbetegnek, magas vérnyomásosnak vagy szívbetegnek lenni. Talán annyi előnye lesz egy hatékony koronavírus elleni terápiának és/vagy oltásnak, hogy újra felértékelődik a tudomány és a racionális gondolkodás szerepe és kicsit remélhetőleg háttérbe szorulnak a sarlatánok és mindenféle áltudományos tanok hirdetői.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?