A szaloncukor ma is az ünnep része – Már Jókai is kóstolta
2023-12-25
Kína a következő évtizedben megelőzi az amerikai gazdaságot
2023-12-26
Show all

Ha egy filmet néz meg az ünnepek alatt ez legyen

Mielőtt elindítottam a Netflixen a “Maestro” című filmet, amely Leonard Bernstein magánéletére fókuszál elsősorban, kicsit elgondolkodtam, milyen emlékeim vannak az egykori világhírű karmesterről. Pár perc múlva kiderült, megérte előtte elmélázni.

Vagyok annyira öreg, hogy emlékezzek rá, egykor a Magyar Televízió is sugározta klasszikus zenével foglalkozó sorozatát, amivel a fiatalokat akarta megszólítani. Akkoriban komolyzenei bérletet is árultak az iskolákban, nemcsak színházit, így viszonylag sok hangversenyen megfordultam. Majd jött a kamaszkor és vele repült pár évre az érdeklődés, ennek ellenére tudtam a nevét és amikor csak adták a tévében, megnéztem a West Side Storyt.

Egy másik emlék már a felvezető szövegéhez kapcsolódik. Valamelyik szilveszter után, még javában tombolt a szocializmus, az év első híradójában mutatták, hogyan mulatták át a világsztárok magukat  az óévből az újévbe a tengerentúlon. 

Zongora, füstölgő cigaretta, whiskey vagy bármi is volt, de nem almalé és egy öltönyös, már kicsit részeg, szebben fogalmazva spicces zongorista, maga a Maestro, azaz Leonard Bernstein. Pár snitt volt, de beleégett az agyamba. Roppan szimpatikusnak találtam, hogy sztár létére, ráadásul karmesterként és zeneszerzőként, tud és szeret élni. 

Ez ebből a filmből is kiderül. És igen, itt is van parti, meg zongorázó Bernstein. Bradley Cooper nem kis dologra vállalkozott: ő írta a forgatókönyvet, a film producere és főszereplője is egyben.

Nagyon nagyot alakít. Csak elképzelni tudom a felkészülését erre a szerepre. Egy biztos: elképesztően szuggesztíven játszik és rendkívül hitelesen ábrázolja a Mester magánéletének kettősségét, hullámvölgyeit, gyerekeivel és nem utolsó sorban feleségével, Feliciával való semmiképpen nem hétköznapi kapcsolatát.

Sportnyelven szólva a Csillag születikben nyújtott alakítása után, Bradley Cooper surranópályán egyre komolyabb eredményeket ér el. Csak szurkolhatunk neki.

Ez a film remek választás az ünnep valamelyik estéjére. A vége főcím után pedig jöhet a West Side Story. De előtte koccintsanak egyet a Maestro emlékére!

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.