Hat év után indított ismét Angara-A5 nehézrakétát az orosz hadsereg

25 éves a béke az országban, amely miatt kirobbant az első világháború
2020-12-15
Kortárs magyar szerzők hangoskönyvei érhetők el online
2020-12-15
Show all

Hat év után indított ismét Angara-A5 nehézrakétát az orosz hadsereg

Hat év után először indítottak ismét Angara-A5-ös nehéz hordozórakétát a pleszecki katonai űrrepülőtérről – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz légi és űrerőknek a hasznos teher teljes tömeg- és méretmakettjével végrehajtott kísérleti indítása sikeres volt. A startot eredetileg november 28-ra tervezték.

Az Angara-A5 első indítása 2014. december 23-án volt.

Az Angara Oroszország új, modulszerűen bővíthető rakétacsaládja, a hozzá tartozó könnyű és nehéz hordozórakéták meghajtása orosz hírügynökségek szerint ökológiailag tiszta üzemanyag-komponensekkel történik. A rakéta 3,5-38 tonna terhet képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, fő megrendelője a védelmi tárca.

Korábban Angara-1.2PP típusú könnyű hordozórakétát is csak egyszer indítottak, szintén 2014-ben, ugyancsak az Arhangelszk megyei Pleszeckből.

A katonai tárca korábbi közlése szerint 2019-2021-ben az Angara-A5-tel három, az Angara-1.2-vel pedig három fellövést terveztek. A távol-keleti Vosztocsnij polgári űrközpontban a tervek szerint 2023-ban esedékes az első Angara indítása, és még ugyanabban az évben ki akarják próbálni a pilóta vezette új Orjol űrhajót is.

A rakétákat a moszkvai Hrunyiscsev-központ fejlesztette ki, a gyártást azonban a hozzá tartozó omszki Poljot gyárba helyezték ki. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űripari vállalat vezérigazgatója ígérete szerint Omszkban 2022-től évi négy Angara-A5-öst fognak összeszerelni, 2024-től pedig legkevesebb nyolc nehéz és két könnyű hordozórakétát.

Egy-egy rakétának a repüléstesztre való megépítése jelenleg csaknem 5 milliárd rubelbe kerül (a rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér), ami Rogozin szerint csak a kísérleti szakaszban elfogadható ár, mert a cél az, hogy az Angara versenyképes legyen a hordozórakéták piacán, elsősorban az amerikai konkurensekkel szemben. Várakozások szerint a sorozatgyártás jelentősen csökkenti majd az önköltséget.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Vélemény, hozzászólás?