Hét éremmel és három különdíjjal tértek haza a magyar diákcsapatok a RoboCup Junior Európa-bajnokságról

Tokaj Fesztiválkatlan augusztus végéig
2023-06-16
A kínai Han-dinasztia koráról nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban
2023-06-16
Show all

Hét éremmel és három különdíjjal tértek haza a magyar diákcsapatok a RoboCup Junior Európa-bajnokságról

Véget ért a horvátországi RoboCupJunior Európa-bajnokság, amelyen tizenkét csapat képviselte Magyarországot. A rangos ifjúsági robotikai versenyen a Baptista Szeretetszolgálat minden Rescue csapata dobogós helyezést szerzett, a legkisebbek kategóriájában pedig a szegedi diákcsapat robotszínháza bizonyult a legjobbnak – közölte a Neumann Társaság.

A Magyar Robot Kupa Alapítvány és a Neumann Társaság Magyar Ifjúsági Robot Kupáján minősített csapatok június 7. és 10. között a horvátországi Varazdinban mérték össze tudásukat a 14 év alatti gyerekek számára meghirdetett RoboCup Junior Európa-bajnokságon.

Magyarországról összesen tizenkét csapat vett részt az Európa-bajnokság különböző versenykategóriáiban, közülük heten szereztek érmet, további három csapat pedig különdíjban részesült.

A Rescue robotok kategóriában versenyző csapatok robotjai katasztrófaszimulációs helyzetekben, kizárólag szenzorjaikra és programozásukra hagyatkozva, autonóm módon mentenek áldozatokat. 2023-ban a Baptista Szeretetszolgálat minden e kategóriában induló csapata dobogós helyezéssel zárta a versenyeket, mentoruk Abán Csaba, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt.

A Rescue Line Entry U14-es kategóriában a 2022-es Európa-bajnok Sensor csapat a versenyt végig vezetve szerezte meg az újabb első helyezését. A Rescue Line liga első helyezettje az AGORA Tudományos Élményközpont A.S.C nevű csapata lett Debrecenből.

A haladó Rescue Line ligában az idei évben először induló Lightning csapat vett részt, ők a kategória második helyén végeztek. A Rescue Maze Entry U19-es versenyszámban a Lightning_E csapat a harmadik helyen végzett.

A bajnokságon OnStage First Steps kategória is indult az 5-9 éves versenyzők számára a Robotszínház mezőnyében: ezt egy szegedi csapat nyerte meg,  Özvegy Judit tanítónő diákjai, a Ritmikus byte-ok végeztek az élen.

Az Irinyi Károly Általános Iskola Ve-Do csapata Esztárról a Soccer Entry ligában a második helyen végzett. A CoSpace Preliminary kategóriában a második helyet szerezte meg a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Dinos nevű csapata.

A budapesti Eötvös Gimnázium Kreatív Műhelyének Roboteam csapata OnStage First Steps ligában Best Innovation különdíjban részesült, míg a Nyíregyházi Egyetem Robotintelligencia Diákkörének BLM-Starters csapata Soccer Entry ligában Best Hardware Solution különdíjat kapott. Ugyanezzel a különdíjjal ismerték el a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont Agóra Robotics nevű csapatának szereplését is, amely a Rescue Maze ligában indult – áll a közleményben.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.