Hogy kell viselkedni egy nudista strandon?

Moszkva nagyra értékeli Orbán Viktor látogatását
2024-07-05
Hőhullám és zivatarok – Fotókon, régen hogy bírtuk a meleget
2024-07-06
Show all

Hogy kell viselkedni egy nudista strandon?

A naturista mozgalom a 19. század végén alakult ki Európában, és ma már világszerte népszerű. Globálisan több száz nudista strand működik, és a számuk egyre nő.

A naturizmus rajongói ma már meztelenül hajókázhatnak a Karib-tengeren, vagy meztelenül tervezhetnek esküvőt egy olasz szigeten – írja a CNN.

Ha még újonc a meztelenkedésben, de szeretne többet tudni róla, a CNN a naturizmus szakértőivel beszélgetve összegyűjtött néhány ajánlást, amit érdemes betartani.

Mi is az a naturizmus?

“A naturizmus különböző dolgokat jelent különböző embereknek, és a kifejezést néha félreértelmezik” – mondja Stéphane Deschênes, a Nemzetközi Naturista Szövetség (INF-FNI) elnöke, a világ egyetlen globális naturista szervezetének elnöke. Nincs egységes naturista ideológia, de

jellemzően az életmód a nem szexuális jellegű társadalmi meztelenségről szól családbarát környezetben.
“Szerencsére a naturizmus mindig is nagyon jól szervezett volt” – mondja Deschênes. Az INF-FNI célja, hogy segítse az embereket abban, hogy a naturista üdülőhelyek kiválasztásakor következetességet és megbízhatóságot találjanak, és ezt már több mint 70 éve teszi.

Az első alkalom

Ha első alalommal megy nudista strandra, érezheti úgy, hogy mindenki bámulja. De nem így van.

Senki sem tudja, hogy ez az első alkalom

mondja Ronna Krozy, egy 80-as éveiben járó nyugdíjas professzor, aki több mint 30 éve nudista. Viselkedjünk természetesen.

Krozy az Amerikai Meztelen Szabadidős Szövetség (AANR), az Egyesült Államok vezető naturista szervezetének PR-elnöke is.

Tartani kell a távolságot

Nem kell másokhoz túl közel letelepedni

teszi hozzá.

Semmilyen szexuális jellegű tevékenység vagy ráutaló magatartás nem megengedett.

Törölközőt pedig mindig vinni kell magunkkal, mert ez mindenki higiéniáját szolgálja.

Bámulni nem ér, keressük inkább a szemkontaktust

Szemkontaktus? Baráti beszélgetés kezdeményezése? Krozy szerint ez természetes.

De ne bámuljuk az embereket, ha beszélgetünk, egymás szemébe nézzünk. A napszemüveg természetesen gyakori strandkellék – de ne próbáljon senki mögéjük bújni, hogy meglesse a szomszédját.

Fotózni engedély nélkül nem lehet

Az emberek engedélye nélkül fényképeket vagy videókat készíteni szintén nem megengedett.

Tisztességes emberi magatartást kell alkalmazni itt is, mint bárhol máshol – mondja Deschênes.

Senki testéről nem szabad beszélni, vagy megjegyzést tenni rá, még akkor sem, ha azt bóknak szánnánk

mondja Krozy.

Szerinte gyakori tévhit, hogy a naturizmus arról szól, hogy nem viselünk ruhát. De nem ez a cél. Ez csak egy eszköz, amit a test elfogadásának eléréséhez használnak.

Ennek szerencsés hozadéka szerinte az, hogy “jobb kapcsolatokat teremt az emberek között, mert nyitottabbak, őszintébbek és igazabbak azzal kapcsolatban, hogy kik is ők valójában”. A ruházat nem csak a védelemről szól, mondja Deschênes. “A ruházat többnyire a rangról és a státuszról szól, és arról, hogy elrejtsük, kik vagyunk, és megpróbáljuk magunkat úgy beállítani, ahogyan a társadalom azt mondja, hogy annak kell lennünk”.

És ha egy férfi izgalomba jön? 

Krozy és Deschênes is azt mondja, hogy a leggyakrabban feltett kérdés, hogy mi történik, ha egy férfi fizikailag izgalomba jön. Az igazság az, hogy ez nem történik meg gyakran.

Ez egy nagy félelem és érthető is, hiszen a férfiak életében a meztelenség a szexet kapcsolta össze.

mondja Deschênes.

Ha azonban mégis megtörténik Krozy tanácsa:

Fogd a törölköződet, és takard be magad. Fordulj meg a homokban. Fuss be a hideg vízbe.

Ugyanígy gyakori kérdés a nők részéről, hogy mit tegyenek, ha menstruálnak. A válasz az, hogy azt tegyék, amitől a legkényelmesebben érzik magukat. Viselhetnek alsóneműt, ha a betéteket részesítik előnyben, használhatnak menstruációs poharat, ha az a stílusuk, vagy ha szeretik a tampont, használhatják azt is. “Tudod, ha valaki meglátja a zsinórt, az nem baj” – mondja Deschênes. “A menstruáció az élet normális része.”

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.