Holland miniszter: a kormány még az idén bocsánatot kér a rabszolgaságában játszott szerepéért

EU-küldöttség: folytatni kell a párbeszédet a jobb megértés érdekében
2022-11-06
Az EU 66 millió eurós programmal segíti az Ukrajnával folytatott egészségügyi, környezetvédelmi és a közigazgatási együttműködést
2022-11-06
Show all

Holland miniszter: a kormány még az idén bocsánatot kér a rabszolgaságában játszott szerepéért

A holland kormány még ebben az évben bocsánatot fog kérni az ország gyarmati múltja során a rabszolgaságban játszott szerepéért – közölte Franc Weerwind holland jogvédelmi miniszter Hágában pénteken.

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint Franc Weerwind sajtótájékoztató keretében közölte: a holland kormány készen áll arra, hogy hivatalosan bocsánatot kérjen a rabszolgaságért, és 200 millió eurós alapot hozzon létre olyan kezdeményezések támogatására, amelyek célja, hogy emlékeztessenek Hollandia gyarmattartó múltjára.

A holland miniszter közölte azt is, hogy a kormány további 27 millió eurót különít el egy kizárólag a rabszolgasággal foglalkozó múzeum létrehozására.

A hírportál úgy tudja, a holland belügyminisztérium illetékes tanácsadó testületének tavalyi ajánlása alapján tervezett hivatalos bocsánatkérésre december közepén kerülhet sor. A testület azt is szorgalmazta, hogy a bocsánatkérésen túl Hollandia ismerje el, hogy a 17. és 19. század közötti holland rabszolgakereskedelem emberiesség elleni bűncselekménynek minősül.

Emlékeztettek, Mark Rutte holland miniszterelnök szeptemberben, az egykori holland gyarmaton, Suriname-ban tett hivatalos látogatása során azt mondta,

itt az ideje a gyarmati múlt elismerésnek.

Közölte, 2023-ban 150 éve lesz annak, hogy a rabszolgaság eltörléséről szóló holland jogszabályokat elfogadták. A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy

el kell ismerni azt a szörnyű szenvedést, amelyet a rabszolgáknak Hollandia okozott

írták.

A hírportál közölte azt is, a holland központi bank, az ABN Amrobank, valamint Rotterdam, Utrecht és Amszterdam városai korábban már mind bocsánatot kértek a rabszolgaságban játszott szerepükért.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.