Hollandiában diákkollégiumban lesz egy emelet menedékszállás

Magasrangú izraeli katonatiszt fia halt meg a gázai harcokban
2023-12-08
Varsóban a központba nem mehetnek be a 18 évnél idősebb autók
2023-12-08
Show all

Hollandiában diákkollégiumban lesz egy emelet menedékszállás

Az észak-hollandiai Groningen városa egy diákkollégiumban hoz létre krízisszállást menedékkérők számára, ahol előreláthatólag három hónapig maradnak, mielőtt menedékközpontokban kapnak elhelyezést.

A menedékhelyet a kollégium közös helyisége fölötti üres emeleten alakították ki, ezt az épületrészt néha diákok elhelyezésére használják. Az NlTimes hírportál idézte az önkormányzat szóvivőjét, aki szerint a teret kizárólag a menekültek számára tartják fent ideiglenesen, és körülbelül 100 migráns elszállásolására lesz alkalmas.

A groningeni önkormányzat levélben tájékoztatta a helyieket és a kollégiumban élő diákokat a krízisszállás kialakításáról, a menedékhely irányításáért a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA) lesz a felelős.

A COA nemrégiben átmeneti szálláshelyek kialakítására kérte fel a holland önkormányzatokat a Ter Apelben található menekültügyi regisztrációs központban kialakult túlzsúfoltság miatt.

A regisztrációs központ az elmúlt hetekben mintegy 2500 menedékkérőt fogadott be, miközben csupán 2000 ember elhelyezésére alkalmas.

A holland igazságügyi minisztériumhoz tartozó Igazságügyi és Biztonsági Felügyelet (GDD) csütörtökön közzétett jelentése szerint a Ter Apel-i menekültközpont a “legalapvetőbb igényeket sem elégíti ki az ellátás és a szállás tekintetében”. A jelentésben az áll, hogy aggodalomra adnak okot a befogadóközpontban uralkodó rossz higiéniai körülmények, a kábítószer-használat és a fertőző betegségek szűrésének hiánya. A GGD azt is megjegyezte, hogy sok egyedülálló férfi, aki a központban várakozik arra, hogy átkerülhessen egy rendes menedékkérőszállóra, rendszeresen fogyaszt metadont. “Ez feszültségeket okozhat” – hívta fel a figyelmet a felügyelet.

A felügyelet azt szorgalmazza, hogy a kormány helyezze a központot különleges intézkedések hatálya alá, és sürgesse a helyi hatóságokat az alternatív menedékhelyek kialakítására.

A múlt hónapban a COA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot 45 olyan önkormányzattal, amelyek nem teljesítik a helyi polgármesterek és a tartományok között a hónap elején elfogadott terv alapján fennálló, menedékhelyek biztosítására vonatkozó kötelezettségeiket.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.