Horvátország világhírű ékköve, a Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A Csepel Autógyár – Egyedülálló ipartörténeti gyűjtemény Szigetszentmiklóson
2024-06-15
A Semmelweis lett a legjobb film
2024-06-16
Show all

Horvátország világhírű ékköve, a Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A horvát tengerpart strandjai mellett délnyugati szomszédunk világhírű turistacélpontja a Plitvicei Tavak Nemzeti Park. Az UNESCO Világörökség részeként a festői park lenyűgöző vízesései és gazdag élővilága évente több millió látogatót csábítanak a világ minden tájáról.

A kristálytiszta tavak láncolata, apróbb és nagyobb vízesések, vadregényes erdők néhány órás autózással elérhetők Magyarországról. Horvátország smaragdzöld ékköve a Dinári-hegység legismertebb és legkedveltebb természeti látványossága. A park gazdag történelmi és kulturális örökséggel, valamint lenyűgöző természeti szépséggel rendelkezik.

Horvátország bámulatos természeti gazdagsága nyolc nemzeti parkban ölt testet, amelyek különleges élményeket kínálnak a természetkedvelőknek. Ezek a parkok egyedülálló ökoszisztémákkal, lenyűgöző tájakkal, gazdag állatvilággal és lenyűgözően sokszínű növényekkel hívogatják a látogatókat.

A világhírű Plitvicei Tavak Nemzeti Park Horvátország középső részén, a Dinári-hegységben található, közel a boszniai határhoz. A park területe mintegy 300 négyzetkilométer, amelyből a tavak és vízesések 8 négyzetkilométert tesznek ki. A parkot 1949-ben alapították, ezzel Horvátország első nemzeti parkja lett.

Vízesések és smaragdzöld tavak vidéke

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A park legfőbb csábereje 16 mesebeli tó, amelyet vízesések és kisebb folyók fűznek fel gyöngysorszerű láncolatba. A tórendszer két fő részre tagolható, a Felső és az Alsó Tavakra. A Felső Tavak nagyobbak és mélyebbek, míg a négy alsó tó szerényebb méretű, de számos látványos vízesés köti össze őket.

A Felső Tavak egy mészkő fennsíkon helyezkednek el, és fokozatosan alakultak ki a karsztosodás folyamatának eredményeként. A legnagyobb közülük a Prošćansko-tó, lenyűgöző méretével és mélységével tűnik ki társai közül. A Felső Tavak legmagasabb vízesése, a Galovački buk, körülbelül 25 méter magasról bukik alá.

Az Alsó Tavak a mélyebben a szurdokban helyezkednek el. Ezen a területen található a park egyik legismertebb vízesése, a Nagy Vízesés (Veliki slap), amely 78 méter magas. Az Alsó Tavak hangulatos vízesései és kanyonjainak látványa festőművészek vásznára kívánkozik.

Mésztufából épült gátak között

A kristálytiszta tavak és tüneményes vízesések megszületése és fejlődése egy összetett földtani és hidrogeológiai folyamat eredménye.

A Plitvicei-tavak területe mészkő és dolomit rétegekből felépülő karsztvidék. A karsztosodás során az esővíz és a felszíni vizek beszivárognak a mészkőbe, és oldják azt, üregeket alakítva ki. Ezek a folyamatok hozták létre a terület jellegzetes karsztformáit, köztük a barlangokat és víznyelőket.

A karsztos folyamatok mellett a felszíni és felszín alatti vízáramlás szintén nagy szerepet játszik a tavak és vízesések kialakulásában. A víz különböző ásványi anyagokat old fel, amelyek később kicsapódnak és üledéket képeznek. Ezek az üledékrétegek mésztufa (traventin) gátakat képeznek, amelyek elzárják a víz útját és „visszaduzzasztják” azt a tómederben. A travertin egy porózus, mészkő alapú üledékes kőzet, amely a karsztforrásokban és a vízfolyásokban keletkezik, a vízben oldott kalcium-karbonát kicsapódása révén. A természetes gátak folyamatosan nőnek és átalakulnak a növények, algák és moha hatására, amelyek segítenek a kalcium-karbonát kiválásában.

A tavak vize kristálytiszta, ami a mészkő által szűrt víznek köszönhető. A víz tisztasága és a napfény különleges játéka miatt a tavak színe lebilincselően változatos, a türkiztől a smaragdzöldig terjed. A tiszta víz lehetővé teszi a látogatók számára, hogy akár több méter mélységben is megfigyeljék a tófenék élővilágát.

Sokszínű élővilágban gyönyörködhetünk

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak környezetének ökoszisztémája rendkívül változatos, és számos növény- és állatfajnak ad otthont. Az elbűvölő park területén az ökológusok több mint 1400 növényfajt jegyeztek le, köztük számos endemikus és védett faj. Az erdők többsége bükk-, fenyő- és lucfenyőerdőkből áll, de megtalálhatók itt juhar, hárs és kőrisfák is. Tavasszal és nyáron a réteket és erdők szélét vadvirágok ezrei borítják, a mocsári kockásliliom, a szibériai nőszirom és a különböző orchideafajok védett botanikai ritkaságok.

A kockásliliom park egyik legszebb lágy szárú növénye. A kétarasznyi magas, hagymás évelő jellegzetes mintázatú, harangra emlékeztető formájú virágai áprilisban és májusban díszítik a hegyoldalakat.

A flórához hasonlóan a park állatvilága szintén egyedülállóan gazdag. A nagyobb emlősök közé tartozik a barna medve, a farkas, a vadmacska és a vaddisznó. Emellett számos madárfaj, például a fakopáncsok, sasok és baglyok is nagy számban élnek itt. A tavak és folyók csillogóan tiszta vizében jókora pisztrángok és termetes csukák úszkálnak.

Akár hajókázhatunk is a tavakon

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park

A lenyűgöző élményeket kínáló nemzeti park évente több mint másfél millió látogatót fogad. A parkban kiépített túraútvonalak és hidak rendszere segíti a látogatók abban, hogy kellemes sétával bebarangolják a meseszép környezetet. Számos különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonalon sétálhatunk, amelyek a tavak és vízesések leglátványosabb részeihez vezetnek. Az útvonalak mentén információs táblák tájékoztatnak a természeti érdekességekről és a park történetéről.

Aki nemcsak a partról gyönyörködne a látványban, annak lehetősége van vízre szállni, és elektromos sétahajóval kirándulni a Felső és Alsó Tavak között. Ez a lehetőség különösen népszerű a családok és a természetkedvelők körében, mivel egyedülálló kilátást biztosít a tájra. A park egész évben látogatható és minden évszakban más-más arcát mutatja. A vízbőség miatt a vízesések a tavaszi hónapokban a legszebbek, de ősszel a fák lombjai színpompás látványt nyújtanak, míg télen a befagyott vízesések és hóval borított táj látványa nyűgözi le a látogatót.

Óvjuk a természet csodáit

A nemzeti park kezelése és fenntartása során különös figyelmet fordítanak a természetvédelmi előírásokra és a környezeti terhelés csökkentésére. A tavak menti erdőkben szigorú szabályok vonatkoznak a látogatókra és a hulladékkezelésre.

Természetesen a park egész területén dohányzás és a szemetelés, valamint a növények és állatok bármilyen módon történő zavarása. A látogatók számára kihelyezett hulladékgyűjtők és komposztálók segítik a hulladék megfelelő szelektív kezelését.

Az elektromos hajók és a park területén közlekedő környezetbarát járművek hozzájárulnak a levegő tisztaságának megőrzéséhez. A park vezetősége különös figyelmet fordít arra, hogy a turisták jelenléte ne terhelje túlzottan a természetes környezetet. Ennek érdekében folyamatosan monitorozzák a látogatói létszámot, és szükség esetén korlátozásokat vezetnek be a túlzsúfoltság elkerülése érdekében.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.