Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy a hűtőszekrényből ki kellett dobni az ételt, mert megromlott. Ennek oka leginkább azért fordulhat elő, mert egyszerűen rossz polcra tettük be. A különböző zónák hőmérséklete, légáramlása és páratartalma eltérő, így ha tudatosan „bepakoljuk” a hűtőt, akár napokkal‑hetekkel is meghosszabbíthatjuk az élelmiszerek élettartamát, és közben pénzt, energiát, sőt ételpazarlást spórolunk.
A felső polcok nagyjából 4-8 fokosak
Itt a legkiegyenlítettebb a hőmérséklet, ráadásul nincs „csöpögési veszély” felülről, ezért ide kerüljenek a készételek, amelyeket már korábban megfőztünk, de van maradék. A desszertek, sütemények, pudingok szintén ide kerüljenek (tejszínes sütemény, puding). A Nébih fogyasztóknak szóló tájékoztatója is kiemeli, hogy a csomagolt, közvetlen fogyasztásra kész élelmiszereket a felső‑középső szintre érdemes rakni.
A középső polcok négy fok körüliek
A középső polcokra érdemes rakni a csomagolt, de még nem bontott kajákat. Ilyenek a sajtok, joghurtok, felvágottak vagy a tej. A dobozos tej, tejföl, tejszín szintén jól elvan itt, érdemes tehát azokat is ide rakni.
Az alsó polcok nulla és három fok között mozognak
A hűtő „normál” részének leghidegebb része közvetlenül a hűtőlevegő kiáramlása mellett található, ezek az alsó polcok. Ide érdemes tenni a nyers húsokat, halakat, a könnyen romló ételeket. Mindig érdemes jól záródó edénybe vagy tálcára, lefedve betenni ezeket, mert a nyers dolgok mindig fertőzésveszéllyel járnak.
Az alul lévő zöldség‑ és gyümölcsfiókok 6-10 fok között mozognak magas páratartalommal
A hűtőben lévő alsó, zárt rekeszek párásabbak, és a mosatlan zöldségek‑gyümölcsök itt nem érintkeznek más étellel. A gyümölcsök, zöldségek, saláták gyorsan fonnyadnak, kiszáradnak, de rekesz párája ettől hosszabb ideig megóvja őket, mintha feljebb tennénk azokat. A Greendex hűtőhasználati útmutatója szerint e zónában a mosatlan, földes zöldség is „megfér”. Tipp: tegyünk alulra konyhai papírtörlőt, az felszívja a kicsöpögő vizet, így lassabban penészednek az élelmiszerek.
A hűtőajtó belső polcain 8-10 fok van, nyitáskor mindig hőt kap
A hűtőajtó belső polcain ingadozik a hőmérséklet leginkább, ezért tartós, savas vagy sós élelmiszer kerüljön ide: mustár, ketchup, majonéz, lekvár, üdítő, víz, felbontott, de tartós tej (UHT). A tojást is gyakran itt tároljuk, ám szakértők szerint a 4 °C‑ot tartó középső polcon, dobozában hosszabb ideig friss marad.
A fagyasztó részen mínusz 18 fok alatti a hőmérséklet
A fagyasztás megállítja a mikrobák szaporodását, de nem pusztítja el őket. Címkézzünk mindent dátummal; 3‑6 hónapnál tovább semmilyen étel ne maradjon bent. A Blikk élelmiszer-biztonsági cikke felhívja a figyelmet, hogy a túl hosszú fagyasztás is minőségromláshoz, kiszáradáshez ízvesztéshez) vezet .
Érdemes még megfogadni az alábbi tanácsokat is:
- Ne tömjük tele a hűtőt! A levegőnek cirkulálnia kell, különben a hátsó részen megfagy, elöl felmelegszik az étel.
- Legyen 0–5 °C közötti átlaghőmérséklet; erre állítsuk be hűtő hőmérsékletét.
- Mindig takarjuk le vagy csomagoljuk a felbontott ételeket – csökkenti a kiszáradást és megfogja a szagokat.
- Amit előbb tettünk be, azt vegyük ki először. Rendezhetjük időrendben is a polc mélységében ételeinket.