Kémkedéssel vádolják az oroszok a British Councilt

“A csoportos szexuális erőszakot a családtagok előtt hajtották végre, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak”
2024-02-21
Éves bérletet lehet váltani a labdarúgó-válogatott mérkőzéseire
2024-02-21
Show all

Kémkedéssel vádolják az oroszok a British Councilt

Kémkedéssel vádolta meg a British Council brit kormányzati szervezetet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, azzal, hogy hírszerző tevékenységet folytat Ukrajna javára a Nagy-Britanniában élő ukrajnai menekültek beszervezésével.

Az FSZB szerint a British Council az irányítása alá tartozó szervezeteken keresztül folytatja ezt a tevékenységet a “kijevi rezsim érdekében” az ukrajnai Herszon megye területén. A hivatalosan oktatási, kulturális és művészeti tevékenységet folytató hivatal valójában fedőszerveként működik a brit titkosszolgálatoknak.

A brit területen élő ukrán menekülteket arra használja fel, hogy a megmaradt szoros kapcsolataikon keresztül katonai és politikai jellegű hírszerzési információkhoz jusson a herszoni régióból – állítja az orosz szolgálat.

Oroszország a saját területén még 2018 márciusában, az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszály során leállíttatta a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét.

Nagy-Britanniában akkor mérgezték meg Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit kormány szerint “nagy valószínűséggel” Oroszország állt, amit Moszkva visszautasított.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.