Bár az idei május inkább emlékeztetett egy borongós kora tavaszra, mint a tavasz végére, végre megjelent a piacokon a magyar szamóca. A vásárlói érdeklődés továbbra is élénk, a kereslet nagy, ám a kínálatot jelentősen visszaveti az időjárás: a hűvös, csapadékos napok miatt lassult az érés, elhúzódik a szüret, és főként a szabadföldi ültetvények szenvedtek jelentős fagykárokat – számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB szakmai szervezet.
A fóliás szamóca már május elején megjelent a piacokon, míg a szabadföldi változat csak május második felében kezdett érni. Az áprilisi és májusi fagyok ugyan a fóliás állományokat nagyrészt elkerülték, a szabadföldeken azonban akár 80 százalékos terméskiesést is okoztak egyes térségekben.
Ennek hatása a piacokon is érződik:
a kínálat szűkös, az árak magasak és egyelőre nem is várható jelentős csökkenés
hacsak egy szokatlanul meleg időszak nem gyorsítja fel az érési folyamatokat. A nehézségeket fokozza, hogy a szamóca szedése még mindig kézi munkaerőt igényel, amelyből egyre nehezebb találni – ráadásul magas költséggel.
Magyarországon jelenleg mintegy 704 hektáron folyik szamócatermesztés, ez a terület öt év alatt több mint 20 százalékkal nőtt. A termésmennyiség tavalyhoz képest ugyan növekedett, elérve a 8 ezer tonnát, de ez elsősorban a bővülő termőterületeknek köszönhető, nem pedig a hozamok javulásának.
Bár a boltok polcain idén is megjelent az import – főként mediterrán – szamóca, a szakértők szerint a hazai gyümölcs ízben, zamatban és frissességben továbbra is verhetetlen.
A magyar szamócát éretten, azonnali fogyasztásra szüretelik, ami jóval teljesebb élményt kínál, mint a hosszú szállításra szánt, félkészen szedett déli termés. Ha tehát igazán édes és napfényízű gyümölcsre vágyunk – még ha az ég borús is –, érdemes a magyar szamócát választani.