“Kína túlzott exportja veszélyezteti más országok piacait”

Nagy Márton Matolcsyval történt találkozójáról beszélt
2024-04-08
Nagyszabású NATO hadgyakorlat kezdődött
2024-04-08
Show all

“Kína túlzott exportja veszélyezteti más országok piacait”

A konténerhajók több tízezer konténert is szállíthatnak Forrás: Wikipedia, Maersk Line

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Pekingben kijelentette, hogy Washington nem törekszik a Kínától való elszakadásra, ugyanakkor a túlzott ipari kapacitások visszaszorítására szólította fel a kínai kormányt.

A tavaly július óta első, keddig tartó hatnapos kínai látogatásáról tartott sajtótájékoztatón Yellen elmondta, hogy a világ két legnagyobb gazdasága “szorosan összefonódik”, és a teljes szétválás “katasztrofális lenne mindkét gazdaság számára”.

“Még akkor is, amikor intézkedéseket teszünk ellátási láncaink diverzifikálása érdekében, igyekszünk megőrizni a szélesebb körű kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat, amelyek az amerikai munkavállalók számára előnyösek lehetnek” – mondta, hozzátéve, hogy “Kína kulcsfontosságú piac az amerikai termékek és szolgáltatások számára”.

A sajtótájékoztatón felhívta továbbá a figyelmet arra is, hogy a kínai túlzott beruházások miatt a gyárak kapacitása messze meghaladja a hazai keresletet, miközben e termékek gyorsan növekvő exportja veszélyezteti az amerikai, európai, japán és más feltörekvő országok, például Mexikó és India piacait is.

“Láttuk már ezt a történetet korábban. Több mint egy évtizeddel ezelőtt a masszív kínai kormányzati támogatás olyan, áron aluli  kínai acélhoz vezetett, amely elárasztotta a globális piacot, és megtizedelte az iparágakat szerte a világon és az Egyesült Államokban” – mondta újságíróknak hétfőn.

“Világossá tettem, hogy Biden elnök úr és én sem fogjuk újra elfogadni ezt a valóságot” – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy ha az ilyen, mesterségesen olcsó kínai termékek elárasztják a globális piacot, akkor “az amerikai és más külföldi cégek életképessége kérdésessé válik”.

Az amerikai pénzügyi tárca vezetője szerint egy lehetséges rövid távú megoldás lehetne az, ha Kína lépéseket tenne a fogyasztói kereslet erősítésére a háztartások és a nyugdíjasok támogatásával, és elmozdítaná növekedési modelljét a kínálati oldali beruházásoktól.

A Yellen által látogatása során megfogalmazott amerikai aggodalmakra válaszul Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter vasárnap Párizsban kijelentette, hogy a kereskedelmi minisztérium szerint alaptalanok az Egyesült Államok és Európa vádjai a túlkapacitásról.

A kínai autóipar képviselőivel tartott európai találkozón elmondta, hogy a kínai elektromos jármű gyártók gyors fejlődése a folyamatos technológiai újítások, a jól kiépített ellátási láncrendszer és a teljes piaci verseny, nem pedig a kormányzati támogatások eredménye. Hozzátette: a kínai elektromos járműipar jelentős mértékben hozzájárult az éghajlatváltozás kezelésére irányuló globális erőfeszítésekhez.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.