Kínlódik a gyerek a második világháború történetével? Nézze meg a Netflixen ezt!

Már 86 ezer zöld autó van a hazai utakon
2024-01-09
Akkor most vegyek állampapírt, vagy már nem érdemes?
2024-01-10
Show all

Kínlódik a gyerek a második világháború történetével? Nézze meg a Netflixen ezt!

Egy remek, képileg is kiemelkedő 6 részes brit sorozat a Netflixen, ami tényleg segíthet egy tinédzsernek, de azt hiszem jó összefoglaló azoknak is, akik kíváncsiak nagymamáink-nagyapáink és/vagy dédanyáink- dédapáink háborús küzdelmeire.

Rengeteg olyan széria van a tudományos ismeretterjesztő műsorok világában, amelyek a második világégéssel foglalkoznak. Vannak kronologikus és találni “valamilyen szempontból nézve” rendező-elvű alkotásokat is.

Amire most hívom fel a figyelmet az a Netflix egyik dokusorozata, a World War II : From the Frontlines, amely nagyon sokszor, szó szerint a frontvonalba viszi a nézőt. Néhány pillanatra beülhetünk egy vadászbombázó pilótafülkéjébe, miközben folyamatosan lő ránk az ellenség, de az is kiderül milyen volt kinézni egy tank belsejéből, majd lőni az ágyújával. Sokkoló képek, digitális felújítás után, színesben, színezve.

Ami miatt eszembe jutott az ajánló címe, az a lényegretörő történetvezetése, látványos földgömb infografikája, amely nagyon jól mutatja, hogy a háború hogyan eszkalálódott a bolygó több pontján, és persze azt is, ahogy azután egyre szűkült a küzdőtér. Csak a legfontosabb csatákat ismerteti részletesebben. 

Az összekötő szövegek világosan és egyszerűen magyarázzák el a háború politikai-gazdasági-társadalmi folyamatait, az egyes harci döntések következményeit, teszik érthetővé a szövetségesek és ellenfeleik egymás közötti kapcsolatainak alakulását.

Nem tudom másnak is feltűnt-e már, de eredetiben ritkábban hallani az ilyen sorozatokban Sztálint, szemben Hitlerrel vagy éppen Churchill-lel. Minden főszereplő megszólal most is, ami nemcsak képileg, hangban is nagyon izgalmas. Engem többször elfogott, az “így még nem hallottam” érzés, amikor a vezetők beszédeit hallottam. 

Ha valaki ezt hat részt (42-56 perc közöttiek) végignézi, megkapja azt az információ mennyiséget, ami egy érettségin kiemelt ötöst ér, egy egyetemi felvételin meg minimum elismerő csettintést. 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.