Kísérteties árnyékok a Szaturnusz gyűrűin – zavarba hozzák a tudósokat

Szabályos, ha az ötforintos érmét az automaták nem fogadják el?
2023-12-27
Fontos biztosítási határidők járnak le az év végén
2023-12-27
Show all

Kísérteties árnyékok a Szaturnusz gyűrűin – zavarba hozzák a tudósokat

A Hubble-teleszkóp titokzatos árnyékokat kémlel a Szaturnusz gyűrűin.

A Hubble űrteleszkóp új képet készített a Szaturnusz gyűrűin található rejtélyes, kísérteties árnyékokról – a legújabb észlelés az úgynevezett “küllőkről”, továbbra is zavarba hozza a tudósokat – írja a CNN.

A NASA által közzétett összetett képet a Hubble október 22-én készítette, amikor a Szaturnusz mintegy 850 millió mérföld (1,37 milliárd kilométer) távolságra volt tőlünk – közölte az űrügynökség.

Az űrobszervatórium több mint három évtizede kering a Föld körül, alig néhány száz kilométerrel a felszín felett.

A csillagászok már régóta tudnak a Szaturnusz gyűrűinek zavarba ejtő küllőkről, amelyek úgy néznek ki, mint a gyűrűk mentén korcsolyázó jelenések, és különböző helyeken figyelhetők meg attól függően, hogy a bolygó éppen hol van a keringési ciklusában.

Idővel a megfigyelések során kiderült, hogy a küllők száma és megjelenése a Szaturnusz évszakos ciklusától függően változhat. A Földhöz hasonlóan a bolygó tengelye is dől, ami évszakos változásokat okoz, bár a NASA szerint

a Szaturnuszon minden évszak körülbelül hét évig tart.

A Hubble a megmagyarázhatatlan jelenséget a legnagyobb aktivitás idején fogja megfigyelni, miközben a kutatók célja, hogy megfejtsék ezt a titkot.

A Szaturnusz napéjegyenlősége felé tartunk, amikor a küllők maximális aktivitása várható, a következő néhány évben pedig nagyobb gyakoriságú és sötétebb küllők jelennek meg

mondta Amy Simon, a Hubble Outer Planet Atmospheres Legacy, azaz OPAL programjának vezető kutatója közleményében. Simon a NASA Goddard Űrrepülési Központjában, a marylandi Greenbeltben dolgozik.

A Szaturnusz őszi napéjegyenlősége várhatóan 2025. május 6-án következik be.

A NASA szerint a küllők kicsinek tűnhetnek ugyan a képeken, de szélességük és átmérőjük valójában nagyobb lehet, mint a Földé.

A küllők feltételezett okozója a bolygó változó mágneses mezeje” – írta a NASA sajtóközleményében. “A bolygók mágneses mezői kölcsönhatásba lépnek a napszéllel, elektromos töltésű környezetet hozva létre.”

A küllőkről video itt látható.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.