Kiterjesztenék a jegybank felügyelőbizottságának ellenőrzési hatáskörét

Mi magyarok itt szeretünk itthon nyaralni
2024-02-29
Megkapja Lengyelország az EU-s forrásokat
2024-02-29
Show all

Kiterjesztenék a jegybank felügyelőbizottságának ellenőrzési hatáskörét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését – tette közzé a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

Varga Mihály legfrissebb Facebook-bejegyzésében közölte: ennek érdekében a Pénzügyminisztérium az Európai Központi Bankkal egyeztetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank alapvető feladatait nem érintő tevékenységekre kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét.

A Pénzügyminisztérium előzetesen az Európai Központi Bank véleményét is kikérte a tervezettel kapcsolatban, amelynek észrevételeit beépítette a javaslatba – jelezte a pénzügyminiszter.

Az EKB által megerősített javaslat az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érinti, kizárólag a jegybank egyéb tevékenységeire terjesztené ki a felügyelőbizottság jogkörét. Ezek közé tartozik a felügyelőbizottság előzetes jóváhagyási jogkörének biztosítása meghatározott értékhatár feletti gazdasági döntések esetén, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása, és a beszámolási kötelezettség előírása is – írta bejegyzésében Varga Mihály.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.