Könyvelőt is elítélnek, pedig csak azt csinálta, amit kért tőle a cégvezető

Fenyő-gyilkosság – Gyárfás Tamás hét évet, Portik életfogytiglant kapott
2024-02-08
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter
2024-02-08
Show all

Könyvelőt is elítélnek, pedig csak azt csinálta, amit kért tőle a cégvezető

Free stressful business woman working with laptop image, public domain CC0 photo.

Csaknem 550 millió forintos költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt nyújtottak be vádemelési javaslatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy budapesti cégvezető és könyvelője ellen

.

Az ügyben több mint negyvenezer számlát, több száz bűnjelet elemeztek a nyomozók – írta a NAV az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ismertetés szerint egy budapesti férfi két cég ügyvezetését látta el, tevékenységeiről számlákat állított ki mintegy húsz partnere részére, akik felé a szerződésben vállaltakat elvégezte. A befolyt bevételeket az ügyvezető készpénzben vette le a cégek számláiról.

Az ügyvezető megkérte a könyvelőjét, hogy “fennálló nehéz anyagi helyzete miatt” úgynevezett nullás áfabevallásokat nyújtson be az illetékes adóhatóság felé, azaz semmilyen összegű áfát ne valljon be a cégeit illetően.

Az ügyvezető egyik cége három és fél évig, míg a másik cége csaknem két és fél évig működött ilyen szisztéma szerint.

A könyvelő is tudta, hogy a cégeknek voltak bevételei, illetve beszerzései, hiszen a számlákat folyamatosan könyvelte. “Bár a könyvelő jelezte az ügyvezetőnek, hogy a bevallások ilyen formában történő benyújtása nem megfelelő, mégis folyamatosan nullás adattartalmú bevallásokat nyújtott be az adóhatósághoz” – olvasható a közleményben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.