A kormány akciótervet vár légiközlekedés szereplőitől
2024-07-08
Elhunyt Nánási István
2024-07-08
Show all

Konzultációt indít a BKK

MÁVAG gyártmányú trolibusz. Az óbudai troli 1933 és 1944 között közlekedett Forrás: Fortepan, Farandi Zsolt

A közbeszerzési eljárás első lépéseként előzetes piaci konzultációt indít az elektronikus jegyrendszer fővárosi megvalósításáról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK közleményük szerint a társaság a Budapest Pay&GO továbbfejlesztését és teljes körű kiterjesztésének lehetőségét vizsgálja.

A BKK által tavaly tesztjelleggel bevezetett szolgáltatás – amely ma a fővárosban a leggyorsabb és legegyszerűbb jegyvásárlási forma – lényege, hogy a fizetési tranzakcióval együtt az érvényesítés is egyből megtörténik. A nemzetközi viszonylatban már évek óta alkalmazott eljárás során nem keletkezik papíralapú jegy vagy visszaigazolás, az ügyfelek bankkártyája alkalmas arra, hogy egy esetleges ellenőrzés esetén igazolja az utazási jogosultságot – írták.

A társaság közölte: a változó ügyféligényekre reagálva a közbeszerzési eljárás részeként hétfőn előzetes piaci konzultációt indít, hogy megvizsgálja, milyen feltételekkel teheti elérhetővé a főváros teljes területén a Pay&GO digitális fizetési szolgáltatást és hogyan fejleszthetné tovább a rendszert.

A konzultáció célja szakmai egyeztetés a potenciális beszállítókkal, a részvevők megismerhetik a BKK szolgáltatással kapcsolatos elvárásait és egyeztethetik a rendszer kialakításával és működtetésével összefüggő kérdéseketolvasható a kommünikében.

A társaság tervei szerint a jövő Pay&GO rendszere a lehető legtöbb ügyféligényre megoldást kínál majd, így mind a rendszeresen közösségi közlekedést használók, mind az alkalmi utasok megtalálhatják a számukra legkedvezőbb jegytípust.

Egy ilyen összetett elektronikus rendszer bevezetése azonban több évig is eltart, számításaik szerint a Pay&GO fizetési megoldás legkorábban 2026 második felétől lehet elérhető további vonalakon is – közölte a BKK.

Kitértek arra is, hogy a Pay&GO indulása óta már több mint egymillió jegyet vásároltak a rendszeren keresztül.

A BKK adatai szerint a repülőtéri expresszjáratokon már a jegyek csaknem 35 százalékát így vásárolják, míg az 1-es metró vonalán közlekedők 25-30 százaléka fizet Pay&GO-val. A rendszert használók 45 százaléka okoseszközzel, 55 százalék pedig bankkártyával használja a szolgáltatást. A Pay&GO-t használó ügyfelek 93 százaléka általában maximum két jegyet vásárol egyszerre – olvasható.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.