BKK: társadalmi egyeztetésen a Budapesti Mobilitási Terv

Magyarországon elsőként indít gazdasági komplexitási–adattudományi labort a Corvinus
2023-02-01
A Teslától önvezető autóit vizsgálja az amerikai igazságügyi minisztérium
2023-02-01
Show all

BKK: társadalmi egyeztetésen a Budapesti Mobilitási Terv

Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése kedden, egy hónapon keresztül bárki véleményezheti a stratégiai anyagot – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Közleményük szerint a BKK honlapján elérhető stratégia a 2030-ig elinduló fejlesztéseket meghatározó célokat és a tervezett intézkedéseket mutatja be. A kérdőívek segítségével a budapestiek és az agglomerációban élők is hozzátehetik saját gondolataikat a tervhez, és az anyag készítői minden beérkező javaslatot megvizsgálnak majd – írták.

A tervben az átfogó városfejlesztési szempontok mellett olyan javaslatokat is megfogalmaznak mint a gyalogosbarát közterületek kialakítása, akadálymentes járműpark megvalósítása, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége, valamint a reptér elérhetőségének javítása.

A BMT – a főváros fenntartható városi mobilitási terveként – a közlekedési fejlesztések irányait hivatott kijelölni 2030-ig. A fenntartható városi mobilitási terv megléte egyben feltétele az egyes Európai Uniós források megszerzésének – olvasható a közleményben.

A BKK emlékeztetett, az érvényben lévő, 2019-ben széles társadalmi támogatottsággal elfogadott stratégia felülvizsgálatára az elmúlt időszak kihívásai – egyebek mellett a koronavírus-járvány, energiaválság -, illetve az EU és az új városvezetés klímapolitikája adtak okot.

Az átdolgozott BMT-t a Fővárosi Közgyűlés megbízásából készítette el a BKK szakmai és civil szervezetek bevonásával, a kérdőíves társadalmi egyeztetések eredményeit figyelembe véve – írták.

A közlemény szerint a BMT stratégiai anyaga március 10-ig véleményezhető a BKK honlapján.

A terv a társadalmi vélemények beépítése után nyeri el végső formáját, amelyről a Főváros Közgyűlése várhatóan 2023 tavaszán dönt majd – olvasható a BKK kommünikéjében.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.