Magyar közreműködéssel döntötték meg a vizes barlangok mélységi világrekordját

Cseh és osztrák művek a Nemzeti Énekkar hangversenyén
2022-10-16
Az IIASA tevékenységéről rendeznek konferenciát az Akadémián
2022-10-17
Show all

Magyar közreműködéssel döntötték meg a vizes barlangok mélységi világrekordját

A robot még a vízbeengedés előtt Forrás: Rocky Shore Pictures Kft.

A Miskolci Egyetem kutatóinak közreműködésével készült UX-1Neo robot 450 méter mélységig feltérképezte a világ legmélyebb, vízzel elárasztott barlangját – ezzel közel 50 méterrel növelte meg a barlang ismert mélységét.

A Föld legmélyebb, vízzel kitöltött „horpadása”, amely egyben a Föld legmélyebb pontja is, a 11 kilométer mély Mariana-árok. A szárazföldön található természetes „lyukak”, a végtelen sötétségbe burkolódzó barlangok azonban ennél jóval kisebb mélységűek. A legmélyebbek Georgiában (lánykori nevén Grúziában) találhatók: a teljes dobogót, sőt még a negyedik helyezettet is ott kell keresnünk. A legmélyebb az 1968-ban felfedezett, 2212 méter mély Veryovkina-barlang, amelynek bejárata 2285 méter magasan található a Nyugat-Kaukázusban, Abháziában. 2019 augusztusában jutottak le a Perovo barlangászklub tagjai a legmélyére.

Búvárrobotokkal a mélybe

A dátum azért érdekes, mert 2016 augusztusában egy magyar barlangász-expedíció járt az akkor még a világ legmélyebbjének számító, ma már „csak” ezüstérmes, 2199 méter mély Krubera–Voronja-barlangban, amely a Veryovkina-barlang szomszédságában található. Az Inverse Everest expedícióról egy látványos ismeretterjesztő film is készült, amelyből kiderül, hogy nem biztos, hogy a mélybe vezető út a legnehezebb, néha már a bejáratig eljutni sem egyszerű feladat. Ebben a barlangban 1450 méter mélyen található egy öt-nyolc méter hosszú szakasz, egy úgynevezett szifon, amely teljes egészében víz alatt van, amin át kell jutni. A magyar expedíció a Game Over elnevezésű teremben végződött, ahonnan már csak búvárfelszereléssel lehet tovább menni.

A világ legmélyebb, majdnem végig vízzel elárasztott barlangjához kevésbé kalandosan is el lehet jutni: ha Budapesten autóba pattanunk, egy röpke 4,5 órás autózással meg is érkezünk. Csehország keleti felében található a Hranická propast barlang, amelyet már 1961 óta rendszeresen kutatnak, a 200 m-nél sekélyebb részeket barlangi búvár technikával, míg a búvárok számára elérhetetlen mélységeket különböző búvárrobotok, úgynevezett ROV-k segítségével.

A Hranicka barlang szinte teljesen vízzel van teli

A Hranicka barlang szinte teljesen vízzel van teli
Forrás: Wikimedia commons

A Hranicka barlang úgynevezett víznyelő barlang, amelyen keresztül a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a mélybe kerül. Az ilyen barlangoknak a függőleges irányú kiterjedése általában jóval nagyobb, mint a vízszintes.

A robot még a vízbeengedés előtt

A robot még a vízbeengedés előtt
Forrás: Rocky Shore Pictures Kft.

 

46 méteres rekorddöntés

A geofizikai mérések azt mutatják, hogy a barlang meghaladhatja az 1 kilométeres mélységet is, amelynek csak a felső körülbelül 70 métere száraz, a többit teljes egészében víz tölti ki.

A búvárrobotot behelyezik a vízbe

A búvárrobotot behelyezik a vízbe
Forrás: Rocky Shore Pictures Kft.

Korábban a búvárrobotok 404 méteres vízmélységig jutottak, viszont a robotok és a búvárok által készített térképek igen kezdetlegesek voltak. A 2022 nyarán lezajlott expedíció fő célja nem is a mélységi rekord megdöntése volt, hanem a barlang ismert részeinek pontos, modern, háromdimenziós feltérképezése és folyamatos vízminőség vizsgálatok végzése a merülések során. Viszont a gördülékeny, eredményes térképezés, a jó csapat valamint a kedvező feltételek lehetőséget adtak arra, hogy a korábban elért mélységet biztonsággal átlépjék, méghozzá jelentősen, 46 m-rel.

A búvárrobot bevetésen

A búvárrobot bevetésen
Forrás: Rocky Shore Pictures Kft.

Így a UX-1Neo robot megnövelte a világ ismert legmélyebb vizes barlangjának bejárt mélységét 450 m-re.

A végponton túl is van világ

Az UNEXMIN Georobotics Kft. UNEXUP projektjének nemzetközi kutatói, a Cseh Barlangkutató Szövetség, Hranický Kras csoportja, cseh barlangkutató búvárok, valamint különleges mentőegységek összefogásával született az új világrekord. A mostani háromdimenziós adatokból egyértelműen látható, hogy a robot még nem érte el a barlang alját, a feltérképezett terület alján található lejtős járat az ismert hatalmas szelvényében tovább folytatódik a mélység felé.

A kutatók figyelik a robot mozgását

A kutatók figyelik a robot mozgását
Forrás: Rocky Shore Pictures Kft.

A 450 méteres mélység tehát nem a barlang végpontja, csupán a technológia jelenleg ezt a határt szabta meg a biztonságos merülésre. Az UNEXUP projekt azonban továbbfejleszti a UX-1Neo-t, a tervek szerint 1,5 km-re növeli a robot mélységi kapacitását, így jövőre lehetőség nyílik a barlang tovább kutatására, és esetlegesen a korábbi geofizikai mérések alapján 800–1300 m mélységűre becsült végpont felmérésére is.

Az expedícióról készülő film és az összegyűjtött tudományos adatok hamarosan a nagyközönség és a szakma számára is elérhetőek lesznek.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.