Már másodszor vitáztak a miniszterelnök-jelöltek Nagy-Britanniában

Franciaország: Kizárták a pártból az elnököt, amiért szövetséget ajánlott Le Pen pártjának
2024-06-13
A repülőtérvásárlás részletei – ahogy a minisztérim látja
2024-06-13
Show all

Már másodszor vitáztak a miniszterelnök-jelöltek Nagy-Britanniában

A nézők csaknem kétharmada szerint Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője teljesített jobban a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában.

A Sky News kereskedelmi hírtelevízió által rendezett másfél órás műsorban Starmer és a jelenlegi konzervatív párti kormányfő, Rishi Sunak vett részt.

A két politikus ezúttal nem közvetlenül egymással vitázott, hanem először a Sky News műsorvezetője, majd a meghívott közönség tett fel nekik kérdéseket szinte kizárólag a hazai gazdaságról, a bevándorlásról, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) állapotáról.

Sunak válaszait többször indulatos bekiabálások kísérték, különösen akkor, amikor a kormányfő arról beszélt, hogy csökkennek a kórházi várólisták.

A legutóbbi statisztikák szerint 2023 végén csaknem 8 millióan vártak valamilyen gyógykezelésre az NHS keretében.

A legnagyobb brit közvélemény- és piackutató intézet, a YouGov a műsor után elvégzett gyorsfelmérésében kimutatta, hogy a nézők 64 százaléka a Munkáspárt vezetőjének teljesítményét tartotta jobbnak, és csak 36 százalék nyilvánította győztesnek a konzervatív párti miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, hogy a két politikus közül melyiket találták megbízhatóbbnak, a válaszadók 58 százaléka Sir Keir Starmert, 28 százalék Rishi Sunakot nevezte meg.

A felmérés résztvevőinek 56 százaléka a Munkáspárt vezetőjét, 29 százalék a konzervatív párti miniszterelnököt találta rokonszenvesebbnek.

A nézők 71 százaléka mondta azt, hogy Starmer jobban megérti a hétköznapi emberek gondjait, Sunakról csak 13 százalék gondolta ugyanezt.

A választási kampány első televíziós vitáját múlt szerdán rendezte az ITV kereskedelmi tévétársaság. Az akkor elvégzett felmérés is azt mutatta ki, hogy a nézők szerint Starmer nyújtott jobb teljesítményt a legtöbb sarkalatos témakörben.

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a Munkáspártnak hosszú ideje minden közvéleménykutatás 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyt jelez a 2010 óta kormányzó konzervatívokkal szemben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.