Mégis jó lóra tett az Orbán-kormány az akkumulátor-iparral?

Váratlan! – Moszkva békülékeny hangot ütött meg
2024-03-29
Hat napig teljesen elzárták a magyar űrhajósokat – Folyik a pszichológiai kiképzés
2024-03-29
Show all

Mégis jó lóra tett az Orbán-kormány az akkumulátor-iparral?

Szigorú új szabályokat jelentett be az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environment Protection Agency) az Egyesült Államokban gyártott nehézjárművekre.

A szövetségi környezetvédelmi szervezet véglegesített szabályai előírják a gyártóknak, hogy 2026-tól új modelljeiknek növekvő arányban kell teljes mértékben nulla károsanyag-kibocsátásúnak lenniük.

A hatóság vezetője szerint az új szabályok nyomán nagy mértékben mérséklődik majd a nagy teljesítményű járművek szennyezése. A szabályok 2026-ban lépnek életbe, és 2032-ig fokozatosan szigorodnak arra vonatkozóan, hogy az új kamion-, teherautó- és buszmodelleknek milyen arányban kell nulla-kibocsátásúnak lenniük.

Az amerikai kormányzat előzetes számításai szerint az átállás nyomán 2032-re a tehergépjárművek 50 százaléka, a rövid távon közlekedő pótkocsis teherautók 32 százaléka, míg a nagy távolságot megtevő kamionok 25 százaléka lehet teljes mértékben elektromos. Az intézkedés érinti a buszokat is.

A szövetségi hatóságok adatai szerint az Egyesült Államok teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 29 százaléka származik a közlekedésből, csak a közúti közlekedés pedig 23 százalékot tesz ki.

Jelenleg az új szabályok által érintett teherautók eladásainak kevesebb mint 1 százalékát teszik ki a teljesen elektromos járművek – derül ki a legnagyobb előállítókat tömörítő Teherautó- és Motorgyártók Szövetségének adataiból.

Az Amerikai Üzemanyag és Petrolkémiai Előállítók nevű szervezet (American Fuel & Petrolchemical Manufactureres) és az Amerikai Üzemanyag Intézet (American Petroleum Institute) vezetői közleményben tiltakoztak, és a kongresszust arra szólították fel, hogy szavazzon a szabályok módosításáról, valamint kilátásba helyezték, hogy az előírások miatt bíróságon perlik be a kormányzatot.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.