Megrendelhető a Növekedés.hu-nál a Medicina Évkönyv – A magyar egészségügy számokban

Magyar mérnököknek is köszönhetjük a Duna hajózhatóságát
2020-11-27
Vajon személyiségtesztekkel megismerhető az ember? – Sok multinál ezt gondolják
2020-11-30
Show all

Megrendelhető a Növekedés.hu-nál a Medicina Évkönyv – A magyar egészségügy számokban

Kordokumentumnak nevezte a 2020-as Medicina évkönyvet Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Az idén először a növekedés.hu kiadásában megjelenő kötet pénteki bemutatójával egy időben virtuálisan átadták az idei Medicina pályázati díjakat is.

2020 rendkívüli éve a világnak, idén először online mutatták be a hazai egészségügyet és egészségipart részletesen elemző Medicina évkönyvet, és adták át az egészségügyi szolgáltatóknak, egészségipari szereplőknek, illetve orvosoknak meghirdetett pályázatokon odaítélt Medicina díjakat. Az online eseményen virtuálisan megjelenteket Kamasz Melinda, a növekedés.hu gazdasági és a tudás.hu tudományos portál főszerkesztője köszöntötte abból az alkalomból, hogy ettől az évtől ezek a portálok biztosítják a Medicina Projekt hátterét. „Számomra különösen fontos, hogy a növekedés.hu és a tudás.hu portálon a Medicina Projekt kapcsán számos egészségügyről, egészségügyi vállalkozásokról szóló írás, elemzés, interjú jelenik meg, és itt is megtalálhatók lesznek a Medicina Évkönyvben szereplő táblázatok is. Örömmel veszünk az egészségüggyel kapcsolatos írásokat véleményeket, esetleg ötleteket, amelyeket szívesen közreadunk a portálokon is” – fogalmazott a főszerkesztő. Jelezte: jövőre a Gundel Étteremben tartandó konferencián és gálán fogják bepótolni a most elmaradt személyes találkozásokat.

Az évkönyv megrendelhető: szerkesztoseg@novekedes.hu emailcímen

Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina projekt és a Medicina Évkönyv alapítója, kitalálója és fő szervezője elmondta: e rendkívüli helyzet ellenére igyekeztek megőrizni a Medicina évkönyvek legjobb hagyományait.  A 8. kiadvány ismét számba veszi és rangsorolja a gyógyítást végző szolgáltatókat és a vállalkozási szférában tevékenykedő cégeket, emellett nem kevesebb, mint 52 szerző publikációja is megtalálható benne.

A kötet alapító főszerkesztője és szerzőtársai kemény munkát végeztek egy szokatlan helyzetben – fogalmazott Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, aki maga is a kötet egyik szerzője, valamint a Medicina pályázati zsűri elnöke. Az egészségügyi ágazat vezetői, akadémikusok, költségvetési szakemberek, egészségügyi közgazdászok, egészségipari szereplők mellett a járvány elleni védekezésben és a betegség ellen küzdők írásait adja közre a kötet.

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei évkönyv 156 oldalának kritikus és értékes elemzési, megfontolandó véleményei, a hazai egészségügy állapotát  bemutató írásai mementónként maradnak meg az utókornak, megmutatva, hogyan tudja fejre állítani a fejlett országok, köztük hazánk életét is egy járvány. Kordokumentum lesz a 2020-as Medicina évkönyve, egy olyan könyv, amely prominens szerzők publikációin keresztül láttatja: soha többé nem lesz olyan az életünk, nem lehet olyan az egészségügyi ellátórendszerünk, amilyen volt

mondta Kovács Árpád. Hozzátette: ennek a szomorú eseménynek kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy elkezdődjön az ágazat rendbetétele, az egészségügyiek megkapják azt az erkölcsi és anyagi elismerést, amit már régen megérdemeltek volna. A mostani helyzet megmutatta, hogy az egészségügy meghatározó jelentőségű, nem csupán elköltője a közpénzeknek, hanem fontos tényezője a nemzetgazdaságnak, a GDP növekedésének.

A járványkezeléssel kapcsolatos digitális egészségügyi megoldásokról tartott rövid előadást a könyvbemutatónak és a díjátadónak otthont adó Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója. Szócska Miklós részletesen bemutatta a mobiltelefonok celláiból nyert aggregált, deperszonalizált adatok elemzési és felhasználási lehetőségeit, amelyek meghatározóak voltak például a járvány első hullámában hozott kijárási korlátozás betartásának követésében, illetve az azt követő feloldás monitorozásában. A saját adatbázisaikból nyert információkat összevetették azután a google és a waze közlekedésoptimalizáló-útvonaltervező adataival is, és ezekből is az látszott, hogy lassan tértünk vissza a korábbi állapothoz, de azután rengetegen indultak meg a nyaralóhelyek felé. Sokkal nagyobb volt a „hurráoptimizmus” itthon, mint Ausztriában vagy OIaszországban, a mi rövid távú memóriánk hamarabb törölt – fogalmazott Szócska Miklós. Azt is közölte ugyanakkor, hogy az adatok szerint az emberek kezdik komolyan venni a második hullámot, és ez kezd meglátszani a kórházi kezelésre szoruló betegek számában is.

Az igazgató elmondta még, hogy Covid-vakcina-fejlesztési és -elosztási monitoringot is működtetnek: követik a világban zajló oltóanyag-fejlesztéseket, az ezekkel kapcsolatos kínálat-kereslet alakulását, az oltási hajlandóságot és az oltásokkal kapcsolatos kommunikációkat. Azt látják jelenleg, hogy az oltási hajlandóság a lakosság részéről változékony, nem éri el a gyermekkori védőoltásokkal kapcsolatos szintet. Mint mondta: négy dolog határozza meg a lakosság viszonyát a koronavírus elleni oltáshoz: a járvány súlyossága és terjedési sebessége, a sajtóhírek, a kormány kommunikációja, valamint az oltásellenesek aktivitása. Ez utóbbival kapcsolatban tudatta, hogy a HPV-vakcina bevezetése kapcsán már felmérték, hogy 2 „hamis evangelista” és az őket összekötő 4 hídszereplő mozgat egy jól körülhatárolható közösséget. Ez azonban a hírek és álhírek gyors terjedése, a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság miatt mára százezres buborékká vált.

A járvány most válik krónikussá, ezért a kritikus és létfontosságú erőforrások védelme egészségügyi és nemzetbiztonsági szempontból létkérdés. A hazai digitális adatelemzési példák is azt mutatják, hogy nem kell mindenben a globális szolgáltatók kegyeit keresni, zajlanak kutatások egy újfajta járványterjedést modellezésre, de akár a Covid-ellenes vakcina hatékony, intelligens felhasználását is meg lehet tervezni, vagyis pontosan célba lehet juttatni az első néhány ezer adag oltóanyagot a frontvonalban védekezőkhöz.

Nógrádi Tóth Erzsébet Medicina Projektigazgató és Gaál Péter a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság Elnöke adják át a Medicina Díjakat

Nógrádi Tóth Erzsébet Medicina Projektigazgató és Gaál Péter a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság Elnöke adják át a Medicina Díjakat

Ezt követően átadták a Medicina díjakat, amelyet

  • az egyetemek számára kiírt kategóriában a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja,
  • az országos intézetek számára kiírt kategóriában az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet,
  • a megyei kórházak számára kiírt kategóriában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház,
  • a városi kórházak számára kiírt kategóriában a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet,
  • a szakkórházak kórházak számára kiírt kategóriában a Mátrai Gyógyintézet Kiváló szakkórház,
  • a gyógyszertáraknak kiírt pályázaton a nyíregyházi Korona Gyógyszertár nyert el az egészségügyben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért;
  • a gyógyszergyártóknak kiírt kategóriában a Richter Gedeon Nyrt. az egészségügy szolgálatában, a kutató-fejlesztő munkában, a foglalkoztatásban kiemelkedő teljesítményéért,
  • az orvostechnológiai vállalatok számára kiírt pályázat kategóriában a Braun Magyarország az egészségügy szolgálatában, a vesebetegek művese ellátásában, a foglalkoztatásban elért kiemelkedő teljesítményéért.

A Medicina évkönyv főtámogatója a B. Braun, az évkönyv alapításának évében, nyolc éve alapította meg az évkönyvhöz kötődő különdíjat a kórházak számára, amelynek odaítélését a zsűrire bízta. A díj összege 1 millió forint, idei nyertese a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház magas színvonalú munkájának elismeréseként.

A Medicina évkönyv kiemelt támogatója, a SANOFI ugyancsak nyolc éve alapított különdíjat a Kiváló Rezidens kategóriában az orvosképzés során kiemelkedő teljesítményt nyújtó rezidenseknek. A zsűri értékelése alapján az 1 millió forint értékű Kiváló rezidens, 2020 különdíjat két fiatal szakorvos-jelölt, Őri Dorottya és Paróczai Dóra megosztva kapta.

A Medicina évkönyv támogatója, az 1991-ben alakult Meditop Gyógyszeripari Kft. az elmúlt évben alapított különdíjat a kiváló fiatal gyógyszerész kategóriában a gyógyszerkutatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyógyszerészeknek. A zsűri értékelése alapján az 1 millió forint értékű elismerésből a Kiváló Fiatal Gyógyszerész, 2020 díjat Tóth Barbara, a Kiváló Fiatal Gyógyszerész PhD hallgató díjat Kazsoki Adrienn kapja.

A Medicina évkönyv szakmai partnere a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság az elmúlt évben alapította meg Az év medikusa díjat a kiváló tanulmányi eredményt és tudományos, valamint közéleti feladatokat végző medikusok számára. Az év medikusa 2020 díjat Major Dávid nyerte el.

A Medicina konferencia fővédnöke a Hartmann-Rico Hungária Kft. ebben az évben alapította meg HARTMANN-Medicina szakmai különdíjat az adott év legnagyobb egészségügyi szakmai kihívását jelentő témában. A több mint kétszáz éves múltra visszatekintő társaság kiemelt feladatának tartja a fertőzések megelőzését és visszaszorítását. A szakmai különdíjhoz 1 millió adomány tartozik. A HARTMANN- Medicina szakmai különdíj 2020 díjat az idén az Országos Mentőszolgálatnak ítélték oda.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?