Mi van Lengyelországban? – Leültetik a korrupcióellenes hivatal volt vezetőjét

A nanoanyagok már itt vannak, a biztonságot csak most mérik fel
2023-12-20
Ukrajna milliós nagyságrendben gyárt drónt jövőre
2023-12-20
Show all

Mi van Lengyelországban? – Leültetik a korrupcióellenes hivatal volt vezetőjét

Kétéves szabadságvesztésre ítélte másodfokon a varsói kerületi bíróság Mariusz Kaminskit, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) volt vezetőjét, akit ugyanebben az ügyben Andrzej Duda elnök korábban már kegyelemben részesített.

Az ítélet jogerős, Kaminski azonban a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselőjeként mentelmi jogot élvez. A PiS kormányában november végéig a belügyminiszteri posztot betöltő politikus “merő jogtalanságnak” nevezte a bírósági döntést, amely szerinte “megvetésre méltó”, ezért “nem veszi tudomásul”.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben egy varsói bíróság úgy találta, hogy Kaminski 2007-ben, a PiS első kormányzása idején – színlelt vesztegetéshez folyamodva – megszervezte az általa akkor irányított CBA provokációját, melynek eredményeként a mezőgazdasági minisztérium egyik hivatalnokát korrupcióval vádolták meg. Kaminskit emiatt 2015-ben háromévi börtönbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották a közügyektől.

Az ítélet nem volt jogerős.

A politikust 2015 novemberében Andrzej Duda államfői kegyelemben részesítette, az ügyet a bíróság megsemmisítette. A megsemmisítést azonban a lengyel legfelsőbb bíróság idén júniusban érvénytelenítette, és újból bírósági elé utalta. A taláros testület arra hivatkozott, hogy egy nem jogerős ítélet esetén az államfői kegyelem nem lehetséges.

A szerdai bírósági döntés szerint Kaminski cselekedete “sértette az állam iránti bizalmat, és veszélyeztetettség érzését keltette az állampolgárokban”, miközben “a demokratikus államban (…) a hatóságoknak úgy kell cselekedniük, hogy ne sértsék az állampolgárok biztonságérzetét”.

Kaminski mellett a CBA további három volt magas beosztású munkatársát is elítélték, akik 2015-ben szintén államfői kegyelemben részesültek. Közülük kétéves szabadságvesztést szabtak ki Maciej Wasikra, aki december elejéig belügyminiszter-helyettes volt a PiS kormányában.

Malgorzata Paprocka, az államfői hivatal államtitkára a PAP hírügynökségnek szerdán elmondta: az államfői kegyelmet az alkotmányos előírások fényében továbbra is érvényesnek tartja.

Szymon Holownia, a parlamenti alsóház (szejm) elnöke újságíróknak úgy nyilatkozott: amennyiben megkapja a megfelelő bírósági beadványt, “döntést kell kiadni” Wasik és Kaminski képviselői mandátumának megszüntetéséről. Az ügy azonban példa nélküli, ezért elemezni kell – fűzte hozzá Holownia.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.